Cateva ganduri despre o experienta la interviuri

Neata!

Experienta personala, so be warned! :slight_smile:
Daca nu vrei sa citesti ce-i mai jos, poti sa sari la TLDR-ul bold-uit.

Avand in vedere thread-ul anterior, m-am gandit sa impartasesc comunitatii, experianta mea de pe la interviurile la care am fost. Am inceput sa aplic din februarie pana in iunie in anul 2018.

Sa incepem
Primul interviu l-am avut la o comanie romaneasca foarte cunoscuta :wink:
Am aplicat pentru un post de .net developer. Zis si facut, am trimis un CV si a doua zi am fost sunat sa stabilim data si ora pentru interviul cu HR-ul.
M-am dus la interviu si cat am asteptat pe cea care urma sa vorbim, m-am uitat prin jur si am zis ca este un loc de munca unde as veni cu drag, cu birouri amenajate intr-un stil diferit si mai ales ca sediul era la vreo 10 minute de casa. Ceva de vis.

La interviu eu zic ca am dat raspunsuri bune(chestii de hr plus o discutie pe baza unor proiecte din cv si situatii la locul de munca unde am fost in acea perioada) si mi s-a propus cum sa dau testul tehnic, la ei la sediu sau acasa. Am optat pentru sediu, deoarece voiam sa vad mai mult cum arata si spatiul de lucru efectiv, organizarea, posibili viitori colegi.

Am asteptat cateva zile, insa nu am trecut mai departe, deoarece s-a considerat ca eram nepotrivit pentru urmatoarea proba.
Aici greseala mea, poate a fost, ca nu am citit cu atensite JD-ul care zicea ca experienta minim vreo 2 ani, dar eu nu aveam acea experienta nici macar cumulat. Si poate alte greseli facute de mine la interviu plus ceva ce nu voi afla niciodata

Urmatorul interviu a fost prin martie la o firma care avea un JD de luc cu mii de euro salariu. :money_mouth_face:
Am zis sa vad ce este cu ei si mi-am marit pretentiile salariale. Am aplicat la ei. Acolo nu pot spune ca mi-a placut cum arata birourile, lume inchesuita. Am luat liftul si am nimerit intr-un birou. O senzatie ciudata si pt mine, dar si petntru cei care au scot ochii din monitoare si s-au trezit cu mine prin birou. Interviul a fost tehnic si a fost mai mult ca un examen de la facultate. Dar cum colorezi randurile impare ale unui tabel cu verde in css si altele ina ceeasi tema. A durat vreo 2 ore si ceva, mai ca un examen. Desi am dat raspunsuri bune la intrebari plus o solutie okaysh la o problema de programare, am fost respins. Este adevarat ca poate am stat mai mult timp la o simpla problema pana cand sa vin cu solutia, darrr.
Data viitoar, putina pregatire inainte.

Am mai aplicat la un start-up care tocmai ce -sa mutat intr-o cladire intr-o zona mai veche. Am zis ca daca o veni un cutremur, de acolo nu mai scap. Plus ca toata firma era pe un etaj si in timp ce rezolvam testul tehnic, ba mai pica netul, ba se mai bloca calculatorul etc. Ca nu au fost pregatiti pentru intreviu care era pe fuga.
Nu am primit raspuns de la ei.

Intre timp am mai aplicat la cateva firme, unde nu am fost bagat in seama, dar dupa ce am facut un pic de research pe net despre ele, parca era mai bine. Am mai aplicat si pe la o firma care avea ca modalitateaq de colaborare, pfa. Acolo cred ca am avut cel mai usor test tehnic. L-am rezolvat ok, dar nema raspuns sau feedback de la ei. La fel, toata firma pe un etaj, in cea mai intortocheata cladire.

Am avut un interviu care s-a intins pe vreo 3-4 saptamani. Fara un test tehnic propriu-zis, ci mai mult o discutie tehnica. La fel, fara feedback din partea lor.

Prin iunie am participat la Devtalks unde m-am dus la un stand al unei corporatii, am facut schimb de profile de LinkedIn si nr de telefon. Si inainte de conferinta am mai aplicat la o firma care facea soft pentru asigurari. La acea companie am fost acceptat. Era ce-i drept o comanie micuta ca nr de oameni, cu sediu cam dezorganizat, dar era suficient pentru mine.

Pe la sfarsitul lui iunie, am avut interviul pentru firma unde lucrez acum si am fost acceptat. O experienta placuta, fara intrebari stupide. Intrebari pe baza cv-ului plus moduri in care as aborda o problema. Am fost accepta si acolo am ramas. :slight_smile:

TLDR din toata povestea asta:

Inainte de a aplica:

  • Daca anutul suna prea bine sau ai dubii, maybe, there is a catch.

Inainte de interviu

  • Fa-ti o minima pregatire tehnica. Revezi probleme de interviu, intrebari, brush up fundamentals.
  • Research despre firma. Cu ce se ocupa, ce fel de soft face si pentru ce industrii. Face o buna impresie la interviu. Pe langa astea, eu zic ca ar mai fi util sa cauti si detalii finaciare precum cifra de afaceri, profit, pierderi. Poate sunt utile pe viitor pentru a forma o minima parere depre sustenabilitatea acesteia.
  • Citeste JD-ul bine.
    Cel putin eu am omis o parte din aceste puncte.

In timpul interviului:

  • Un lucru pe care nu l-am facut, a fost sa nu intreb mai nimic. Ce fel de proiecte au, cu ce tehnologii lucreaza etc.
  • Mai arunca o privire in jur asupra biroului, ambiantei, chiar si sediul si intreaba-te daca chiar ai vrea sa lucrezi acolo

Ca greseli pe care le-am facut eu, zic ca au fost:

  • Nu am citit bine JD-ul
  • Am picatr poate in capcana anuntului care suna prea bine
  • Nu pot spune ca m-am interesat prea mult despre companie
  • Altele

In timpul interviului mai conteaza si cum iti faci tie reclama. Acorda putina atentie modului cum te prezinti.

Cam astea sunt experientele mele de pe la interviuri. Sper ca este utila. :slight_smile:


Aveam acesta postare in minte cam de un an si cred ca acum a venit momentul potrivit.

7 Likes

Necitirea JD-ului este ceva frecvent cred.
De multe ori candidații se concentrează pe tehnologiile necesare, dar minimizează restul cerințelor.

La mine a fost mai simplu. După vreo 7 ani de remote freelancing m-am hotărât să lucrez si eu la o corporație, ca băieții.
Am mers la vreo 3 interviuri si am realizat că procesul de angajare este mai lent la corporații.
Aveau vreo 3 etape de intervievare, eu n-am știut asta, iar până să primesc răspunsul de la ei m-am enervat și le-am bătut obrazul că nu îmi spun dacă e albă sau neagră. Motiv pentru care am si fost respins :slightly_smiling_face:
Până să mă dumiresc eu cum e procesul de intervievare mi-am gasit un proiect ca freelancer si n-am mai cautat să mă angajez.
Probabil că nici nu mi-am dorit prea mult să lucrez într-o firmă.

1 Like

Cateva experiente reale (usor stilizate) :nerd_face:

Cea mai inteligenta proba tehnica:
Me: Cerinta am abordat-o altfel, nu se putea rezolva asa, e… gresita
SmallCorp: Stiu!

Cea mai cretina intreabare:
BigCorp: Si acum mai vorbeste-mi despre cloud…
Me:¯_(ツ)_/¯

Cel mai scurt interviu:
Me: Am realizat acest proiect singur…
MediumCorp: De cand poti sa vi?

[LE] Interviu (epic fail) cand doi recruiteri, sa-i numim generic Gigi si Ana au vorbit cu mine pentru aceeasi companie. Apoi suna de la companie pentru interviu:
BigCorp: Gigi a zis ca stii bine limbajul X
Me: Nu, Ana a zis ca voi sunteti interesati de limbajul Y
BigCorp: Care Ana?
Me: Care Gigi?

3 Likes

In cazul meu mereu a fost mai multe interviuri, pe o perioada de 2 - 3 luni, in unele cazuri era vb de niste proiecte / tehnologii legacy de pe care fugeau toti, si daca nu stii sa pui intrebarile care trebuie, iti cam iei teapa, mai ales din perspectiva dezvoltarii tale, pt aceste pozitii interviul era destul de usor, mai mult de cunoastere.

M-au amuzat teribil unele întâmplări citite aici.
Eu nu cred că există o rețetă a succesului pentru interviuri. Probabil că fiecare trebuie să treacă prin suficient de multe pentru a învăța ce trebuie făcut.

Ar fi interesant un AI care să dea interviuri de angajare, că tot sunt la modă chat-bots și că în perioada asta numa prin telefon/video de dau interviuri.