Ce apreciati la un loc de munca

Ce apreciati in procesul alegerii (care sunt criteriile) unui loc de munca sau ce va face sa plecati.

Stiu ca sunt si freelenceri pe aici, asa ca pentru ei reformulez astfel: ce v-ar face sa va angajati din nou (ma refer la chestii ce depind direct de angajator).


Update

Apreciez ca au apărut si comentarii despre bani. Lucrurile pareau un pic bizare pentru ca atunci cand sun un candidat nu ma intreaba nici despre scaunul miller nici despre cat de dragute sunt colegele.

La prima strigare:

 • Best tools money can buy: că e vorba de un monitor de 70", un scaun herman miller sau o simplă hârtie igienică;
 • Să nu mi se impună uneltele cu care îmi fac treaba: știu că sunt firme mari ce impun sistemul de operare sau chiar editorul de text;
 • Să am acces extrem de limitat la resursele PC-ului (din motive de securitate excesivă) și să primesc acceptul șefilor pentru a instala diverse unelte (grunt, node etc)
 • Să nu mi se impună un program fix: da, știu, 8h, dar având în vedere că un programator nu este productiv mai mult de 5-6h, nu înțeleg de ce ar trebui să ajung la muncă la 9 FIX (în urmă cu un an mă plimbaj foarte lejer prin oraș și mă întâlnesc cu un fost coleg de muncă - programator și el - ce întârziase la muncă și ce alerga; nu, nu e o figură de stil, alerga efectiv!)
 • Să nu fiu forțat să lucrez într-un birou de tipul open space. În cel mai rău caz un cubicle; în cel mai bun caz biroul meu;
 • Să nu fiu forțat să lucrez la sediul firmei;
 • Să nu fiu chemat la ședințe inutile și fără sfârșit; fun fact: știai că o ședință de o oră cu zece oameni îl costă pe angajator cel puțin 200€? (presupunând că un angajat primește 10€/h și adăugând și cheltuielile extra: taxe și impozite, curent electric etc)
 • Version control: poate că pare greu de crezut, dar știu cel puțin patru firme medii (peste 20 angajați) ce nu folosesc nici un fel de control al versiunilor (și nici nu văd un beneficiu în folosirea unui VCS!)

Să-i lăsăm și pe alții, voi edita dacă îmi aduc aminte :smiley:

4 Likes

Colectivul + Proiectele in primul rand. Restul vin de la sine

3 Likes

Eu m-as reangaja daca as fi partener intr-un startup. Asta e ceea ce vreau sa creez oricum si inca nu sunt pregatit sa o fac singur.

1 Like

@danstefancu: Ai rămâne surprins să afli că poți avea colectiv ok, proiecte ok și să fii nemulțumit de locul de muncă.

Colectivul + Proiectele + Comportamentul sefului / sefilor si atitudinea lor fata de angajati.

Nu imi plac excesele de superioritate :smiley:

1 Like

Eu le iau putin mai analitic.

 1. Starea financiara a companiei - daca merge prost, nici nu ma mai gandesc la restul.
 2. Proiectul - trebuie sa ma pot identifica, in timp, cu proiectul. Daca nu pot, nu imi va placea sa lucrez acolo.
 3. Salarul - lucram, lucram. Programam, programam. Dar si gura noastra mai tre’ sa manance ceva.
 4. Colectivul - dar aici am trecut prin atatea schimbari extraordinare in ultimii ani, in aceeasi echipa, incat cred ca mediul de lucru chiar se poate shimba daca este dorinta. Deci, colectivul conteaza, dar nu e pe primul loc.
3 Likes

Colectivul + proiectele si pentru mine (in colectiv includ si seful). Pana la urma iti petreci la job o mare parte din viata, deci e util sa fie un loc in care te simti bine.

Banii sunt pana la urma un detaliu. Nu ca n-ar fi ei ceva extrem de util in viata, dar in domeniul asta un job e platit bine by default. Asa ca diferenta intre jobul X si jobul Y o fac alti factori, cei care ziceam mai sus. Sa luam si reversul medaliei, daca esti intens nefericit unde esti (ca aia din jur sunt naspa si proiectele sunt plictisitoare), merita sa-ti toci nervii in halul ala pentru cateva sute de euro in plus?

1 Like

Partea cu tipul ala de alerga mi-a adus aminte de un fost job de-al meu. Prima zi, am ajuns cu cateva minute inainte, ca asa e frumos :slight_smile: Si-l vad pe unul, la 9 fix, super indignat ca vai, uite Xulescu mi-a trimis SMS ca intarzie cateva minute. Iti dai seama ce-a fost in mintea mea: mai da’ aici lumea asa-i de punctuala ca tre’ sa anunte daca intarzie cateva minute??? Nu m-am chiar panicat, da’ nici o bucurie n-a fost (eu fiind chronically late de felul meu).

Ca dupa ceva vreme sa aflu ca de fapt aia doi erau prieteni si la 9 fix se intalneau sa fumeze, deci ala intarziatul trimisese SMS sa stie celalalt sa nu iasa fara el, nu de altceva :smile:
Bine, by then oricum ajungeam in fiecare zi cam pe la 9 si 20…

1 Like

Da, ai dreptate. Deci nu găsesc nici un motiv ca sa ma reangajez

1 Like