Ce automatizati in viata personala?

As vrea sa citesc povesti despre automatizare in viata de zi cu zi. Ma refer la treburi ce vreti sa le faceti pentru voi, dar ar fi repetitive si plictisitoare, si nu va aduc bani.

Spre exemplu pe twitter am vrut sa dau unfollow la toate conturile pe care le aveam la follow, si din cate am vazut twitter nu are functionalitatea asta. Am facut bucata asta simpla de cod in consola:

setInterval(() => {
	document.querySelectorAll("div[data-testid*='-unfollow']").forEach(b => {
		b.click()
		document.querySelector("div[data-testid='confirmationSheetConfirm']").click()
	})
	window.scrollBy(0, 900)
}, 2000)

Ideea mea era sa selectez toate butoanele de “Unfollow” din tabul “Follwing”, apoi la fiecare buton sa apelez click(). Dupa click apare un modal de confirmare cu un buton caruia si lui trebuie sa ii dau click(). (e interesant ca ei nu folosesc elementul <button> ci folosec <div>, nu stiu de ce)

Dar se pare ca ei folosesc liste virtualizate si nu puteam sa selectez toate butonele in acelasi timp. Chestia asta se poate testa cu document.querySelectorAll("div[data-testid*='-unfollow']").length. Mereu da aproximativ aceeasi lungime, indiferent cat de mult dai scroll sa incarci mai multe conturi. Asa ca am adaugat acel scrollBy la un interval de 2 secunde, pentru ca trebuia sa astep sa se si incarce urmatoarele conturi in lista.

Probabil exista o metoda mai eficienta, dar asa am dat unfollow la ~1000 conturi in cateva zeci secunde fara sa dau click-uri in mod manual.

1 Like

Folosesc home assistant să îmi aprind un led strip in bucatarie dacă detectează mișcare între 1 și 6 dimineața. Face viața mai ușoară când se face foame motanului (adică în fiecare noapte).

Tot cu home assistant am adăugat o automatizare pentru când încep să mă uit la ceva pe plex pe televizor - luminile se dimmuiesc și pe boxa sonos îmi dă un text to speech cu „Now watching [name of movie]”.

Prostii din astea, absolut nimic folositor.

4 Likes

Iau datele de la panourile solare și le trimit în inbox și pe pvoutput.org :

2 Likes

Cum iei datele de la panouri? Sunt conectate la ceva gen arduino?

Pt cîteva zile de la instalare am putut să le iau cumva direct de la invertor, dar apoi n-am mai reușit. Însă sistemul trimite dale le ei ca să le accesez eu prin app sau website. Dar pt că nu instalez orice applicație pe telefonul personal și pt că pe site-ul lor îmi apare de fiecare dată captcha verification prefer metodata asta…

Scriptul e cam asa:

#!/bin/sh

TODAY=$(date +"%F")

ENDPOINT=....
API_KEY_SOLAR=...
API_KEY_PVOUTPUT=...
API_KEY_MAILGUN=....

PRODH=$(curl -s "$ENDPOINT/energy?api_key=API_KEY_SOLAR&timeUnit=HOUR&startDate=$TODAY&endDate=$TODAY" | \
	jq -M ".energy.values[]|select(.value != null)|{date: .date, energy: .value}")

PRODD=$(curl -s "$ENDPOINT/energy?api_key=API_KEY_SOLAR&timeUnit=DAY&startDate=$TODAY&endDate=$TODAY"|jq '.energy.values[0].value')

BODY=$(printf "Daily production = ${PRODD}\n\nHourly:\n${PRODH}")

curl -s --user 'api:key-$API_KEY_MAILGUN' \
    https://api.mailgun.net/v3/mg.abucode.com/messages \
    -F from='Solar User <abc@xxx>' \
    -F to=cornel@yyyy \
    -F subject='Solar Production' \
    -F text="$BODY" > /dev/null


# let's update PVoutput
TODAYPV=$(date +"%Y%m%d")
curl -s -d "data=${TODAYPV},${PRODD}" \
    -H "X-Pvoutput-Apikey: API_KEY_PVOUTPUT" \
    -H "X-Pvoutput-SystemId: 12345" \
    https://pvoutput.org/service/r2/addoutput.jsp > "/tmp/pv-${TODAYPV}.log"

Am acasa sistemul de incalzire automatizat.
Centrala este conectata la un termostat inteligent si totul se poate seta din telefon. Este o aplicatie.
Pe calorifere am niste valve inteligente conectate. Vreau ca acum sa imi setez o anumita temperatura in camera, deschid aplicatai si o fac de oriunde.

Mai am acasa si niste statii meteo de la Netatmo.

2 Likes

Nu sunt de acord cu afirmația asta. :smiley: Da, după ce te obișnuiești cu niște lucruri (comandă vocală pentru lumini, cel mai banal exemplu) ți se pare că nu sunt WOW, dar când nu le mai ai îți dai seama cât de utile și convenient sunt.

  1. Masina de spalat pornea atunci cand plecam* de la birou si termina cand ajungeam a.i. sa pun direct la uscat. Masina LG cu Wifi + IFTTT
  2. Toate becurile din casa se sting atunci cand niciun telefon de-ale familiei iese din aria de 50m a casei. Becuri Tp-link + Google Home + IFTTT
  3. Alte prostii de genul reglare intensitate si culoare lumina in functie de ore. SIRI + Kasa + Google Home.
  4. Am si-un termostat din asta cu Wi-fi pe care l-am mai combinat cu ceva.
  5. In rest, am destule conturi de Gmail si Zapier ca sa raman in planurile free pentru ceva automatizari.

Probabil ca daca as avea mai mult timp si ceva aptitudini de programare, m-as baga la mai multe.

Dar si-asa, daca s-a oprit centrala, am ceva debugging de facut. Daca nu aveam tspe rahaturi, apasam butonul de reset si gata. :-))

Stie careva daca limba romana e suportata pe dispozitivele mai cunoscute, adica Mini, Echo sau alternative…

Am eu si nu, nu este suportata limba romana.

Legat de automatizare, am vazut ca poti sa scrii skill-uri pe ea si sa faca diferite chestii. Uite un proiect numai bun de weekend :smiley:

  • scripturi pentru Black Friday care verifica cand se modifica prima pagina a unui site

  • scripturi care imi downloadeaza video-uri de pe anumite site-uri de tutoriale paid (la care am acces platit)

  • find jucator avid de Fifa si Ultimate Team, am facut o aplicatie care mi-a downloadat baza de date de jucatori completa din Fifa (19 la momentul respectiv, apoi 20), a facut rost de id-urile jucatorilor din echipa mea de ultimate team (din aplicatie, interceptand calluri ajax) si a interogat si site-ul futbin.com pentru preturile jucatorilor; o alta aplicatie am facut-o pentru a le da ratinguri custom unor jucatori per pozitie

etc

1 Like

un pic mai explicit ? ca nu prea inteleg ce ai facut in + fata de ce face futbin. Ai luat preturile echipei tale de la fifa trecut sa vezi cum s-au schimbat ?

M-am ferit ca de dracu de chestii “smart” prin casa. Cu toate astea am pus un termostat inteligent la centrala, capete termostatice pe caloriferele din fiecare camera, aplicatia pe mobil. Smecheria cea mai tare e ca se uita unde e telefonul si cand se apropie de casa da foc la cazan sa faca temperatura setata pentru momentul ala.
Partea proasta e ca daca ramane bunica cu aia mici acasa si uit sa le pun centrala pe “manual”, tre sa ii dezghet cand ajung acasa.

3 Likes

Practic am facut feature-ul futbin import (pentru a afla preturile jucatorilor proprii) pentru mine inainte ca acesta sa fie creat de catre echipa futbin.com.

1 Like

Cu toate astea am pus un termostat inteligent la centrala, capete termostatice pe caloriferele din fiecare camera, aplicatia pe mobil. Smecheria cea mai tare e ca se uita unde e telefonul si cand se apropie de casa da foc la cazan sa faca temperatura setata pentru momentul ala.

Ce marcă e? Recomanzi?

Nu știu decât de Nest, și acum că fac parte din Google nu mă prea atrage.

Eu am de la Netatmo.

Eu am Tado, sunt foarte ok, doar ca cred ca pentru clientii noi au bagat acum subscription, because why the fuck not.
Am desfacut centrala si mi l-am instalat singur, dar au ghiduri pentru multe centrale, deci sunt sanse sa ai fix pentru centrala ta. Chiar si fara centrala, au capete termostatice pe care le poti folosi independent.

Touche!

Și eu mă feresc de chestii smart care să-mi alimenteze lenea, cu toate astea pasiunea pentru automatizare uneori îmi mai captează gândurile. Ca norocul, îmi dau seama că e prea scump să implementez avioanele la care mă gândesc. Doar un robot smart care să intre în acțiune când rămân fără timp sau resurse și o priză semi-smart care să dea curent la anumite intervale.

Cam așa sunt eu cu smart home, doar că imprimanta mea e din ~2010.


Ca automatizări, în afara PC-ului, nu mai am. Am avut la un moment dat (pe la mijlocul anilor 2000) niște relee pe portul paralel, aprindeam luminile prin casă, dar… cam atât.

În PC încerc să automatizez tot ce se poate: folosesc autohotkey pentru a insera mici snippets de text (e.g. adresă, iban etc), mici scripturi python sau bash pentru diverse acțiuni (e.g. creeare fișier, redimensionare rapidă a unei imagini), StExBar pentru utilitare în explorer șamd.

3 Likes

Apropo de chestia aia, nu stiu cat de banc e, la mine cred ca a intervenit si plictiseala… eu unul am sertare si cutii pline de device-uri IoT pe care n-am nici cea mai mica intentie sa le instalez prin casa.

1 Like