Ce aveți de gînd să învățați/realizați anul ăsta?

Ai ceva intrebari/nelamuriri anume?

Am nelamuriri legate de ce cod se trimite inapoi la fiecare servicu, ce se stocheaza in baza de date la fiecare, ce fac extensiile de IDE-uri (VSCode in special).

Daca se fura codul de cineva la ceva ce am scris cu ajutorul serviciilor mai sus mentionate s-ar putea sa fiu bun de plata daca recunosc ca le-am folosit. Iar daca nu recunosc trebuie sa stiu cum s-ar putea detecta ca le-am folosit.

Aici de furat se poate fura si din alte cauze, dar daca e clar o problema contractuala utilizarea serviciilor de mai sus esti bun de plata daca recunosti. Alternativa e sa caut direct contracte care permit AI-Assisted development si au deja aprobarile date la ce poti folosi sau chiar iti dau licente, totusi nu cred ca sunt prea multe.

Pe front-end nu cred ca se aplica oricum fiindca poti vedea codul obfuscat si nici nu lucrez pentru TikTok/FB, dar daca rulez backend-ul cu aceleasi extensii activate we’re in for trouble.

@isti37 orice utilizare comerciala sau nu a IA va genera probleme de etica prin simplul fapt ca de la un moment dat tu nu mai controlezi algoritmul. Nu cred ca ai cum sa previi asta.

1 Like

Problema de etica deja e de alt nivel, in prima instanta oricum planuiesc sa le folosesc izolat pe proiectele personale. Dar daca ma obisnuiesc cu ele iarasi avem o problema cand am nevoie de ceva ajutor la ceva comercial. Cu ChatGPT de multe ori pot rescrie problema ca sa am cod neutru, dar la Copilot sau alte utilitare din IDE nu e valabil.

Cea mai buna analiza publica pe care am vazut-o eu pentru Copilot: copilot-explorer | Hacky repo to see what the Copilot extension sends to the server Pentru ChatGPT, well, se trimite tot ce ai scris in fereastra respectiva.

Pentru varianta oficiala/publica, read the terms and conditions. Dar neoficial? Who knows :)))

Cei de la OpenAI au zis ca vor sa foloseasca ceva cryptographic watermarking. Cat de bine va functiona, ramane de vazut. Mai ales pentru cod, unde ai niste constrangeri sintactice puternice.

Legat de concern-ul ca se fura codul sursa: cate firme nu isi tin codul sursa pe GitHub sau alte tooluri de versionare in cloud? Mai ales daca folosesc chestia de la Azure, atunci Copilot ar trebui sa fie destul de ok, ca oricum codul ajunge la Microsoft :))))

2 Likes

Ce idei ai ptr. a realiza exit plan-ul?

1 Like

Caut o nisa, imi fac un model intr-un excel cu ce as putea face, cat va creste, cat va scadea, necesitati, efort, riscuri, cat de greu poate fi si calculez un scor. Dupa scor pot sa spun ca uite pot face aceste n lucruri in urmatorii 10-15 ani daca nu mai gasesc nimic de munca. Dupa am nevoie de un mod de a investi banii, la momentul actual fac exact ce nu trebuie facut, functioneaza, dar nu l-as scala la 10-100k euro.

Daca ai date, iti poti face modele, din modele poti crea rapoarte din care sa raspunzi la intrebari. Aici iarasi tool-uri precum GPT ajuta enorm. Gasesti oameni care doar cu asta se ocupa, scriu/gandesc sisteme de operare pentru oameni/afaceri, etc, le furi strategia (cam toate se rezuma usor), colectezi date, automatizezi cu o combinatie de scraping/GPT/ce iti notezi tu si vezi ce iese.

Imi plac solutiile si trucurile inventate de persoane cu ADHD (sau neurodivergenti), pot fi foarte utile.

Mi-as dori sa imi fac ceva afacere pe software, cu totul gandit frumos pentru o anumita nisa. Ma gandesc la solutii nisate pentru testare. O sa fie nevoie de tool-uri care pot testa bine tot ce se face cu AI, testele flaky sunt o mare problema de cand fac testare si n-am vazut solutii de la A-Z care sa rezolve aceasta problema la nivel de CI/CD sau din principiu. Am cateva idei, dar sunt complexe.

Ca si summary, ca sa caut o nisa imi trebuie un model, ca sa am un model imi trebuie date, ca sa am date trebuie sa le strang ori eu personal si sa le cataloghez/pun in categoria corecta si sa le prioritizez ori sa le iau de la cei care par sa ia decizii bune. Desigur e nevoie de review frecvent daca ce faci functioneaza sau nu si sa actualizezi datele. Dupa am la dispozitie GPT care poate sa ajute cu unelte mai avansate ca sa construiesc modele, rapoarte.

Imi lipseste probabilistica, multe modele sunt probabilistice si ca sa faci scorul probabilistic nu e trivial dar sper sa ma ajute ChatGPT :smiley: .

2 Likes