Ce banca/banci folositi?


(Cristian) #1

Trebuie sa imi fac cont pentru firma si nu prea stiu ce banca sa aleg.

O sa am plati in USD(hosting, live-chat, monitorizare servere, etc) in jur de max 300 USD/luna deocamdata. Si incasari de la un singur client, tot un USD, lunar.

Ideal ar fi un card USD atasat contului curent de USD, dar nu am gasit nicaieri. Au cei de la BCR dar administrare cont e in jur de 300 lei/luna … enorm pentru ce incasari am.

Fara card USD: ING au cursul valutar f prost. Raifeissen au si astia comisionare f mari, 15 euro pentru un transfer bancar.

Voi ce banca folositi?


(Red) #2

Alpha/Banca Românească aveau parcă cele mai bune cursuri valutare.

La Banca Românească plătesc 7 lei pe lună la cardul de debit și pot scoate bani de la bancomatul oricărei bănci din țară fără să plătesc vreun comision și primesc SMS-uri la fiecare plată/încasare de bani în contul de lei.

La cardul de credit plătesc 40 lei / an și pot face cumpărături de alea cu plata în rate și dobândă 0 de oriunde. Nu ca la ING unde mereu trebuie să vezi de unde cumperi și câte rate ai.

Plata în altă monedă se face la cursul VISA (https://www.visaeurope.com/making-payments/exchange-rates) sau Mastercard (https://www.mastercard.us/en-us/consumers/get-support/convert-currency.html) care sunt foarte bune:

Mastercard/VISA: 1 euro = 4.67, iar cursul oficial este 4.6617. Deci mega-bun.

ING-ul are cursul propriu și la plățile VISA cel puțin. Soția a plătit 90 de lei în plus pentru o tranzacție de vreo 1000 de lei în euro doar că are card la ei. Eu plătesc orice în moneda cerută (USD/EURO/JPY/whatever) și las Mastercard să realizeze conversia. Pe Amazon au niște cursuri de să-ți dai foc la pisică:

Applicable Exchange Rate
1 EUR = 4.9606455037 RON
(includes all Amazon fees and charges)

What the fauck?! 4.96 LEI pe EURO?!?!!


(Valentin Văleanu) #3

(Ionuț Staicu) #4

Din ce am auzit la câteva contabile, e o problemă în primul rând legală/de fiscalitate. Ca firmă românească, legal, tu nu poți da facturi decât în lei. Ah, că scrii pe factură și valuta și îți plătește clientul în EUR sau USD, e altă treabă, dar pe lângă suma în valută scrii și echivalentul în… lei. Cum clientul nu-ți plătește fix în ceeași zi (chiar dacă ar face-o, durează 1-2-3 zile transferul), în momentul în care faci conversia valută => ron, contabila ar trebui să facă o ajustare undeva, să se pupe suma de pe factură cu suma convertită.

Eh, acum imaginează-ți unde se face ajustarea aia dacă tu scoți direct valuta. (din același motiv nu poți scoate valută din contul firmei de la ghișeul băncii).


(Horia Coman) #5

Adaug la ce scrie @iamntz. Doar ca ceva exista si este targetat la business-uri nu inseamna ca e si OK de folosit in Romania. Am incercat un borderless business account de la TransferWise, dar contabilului i s-a parut riscanta idea. Ar fi fost vorba de transferuri in valuta in afara tarii (cei de la TransferWise folosesc Barclay’s ca suport pentru operatiunea lor), care ar fi necesitat declaratii la BNR etc. Chestii de aici de exemplu. Care nu inseamna ca-i imposibil sau ilegal, ci mai degraba ca pentru un serviciu de contabilitate de 2-400 de RON/luna nu o sa se justifice complexitatea si n-o sa se bage omul sa se ocupe de asa ceva. Asadar, procedati cu grija. Un eventual inspector ANAF se poate uita stramb la TransferWise, Revolut etc.


(Cristian) #6

Mersi de raspunsuri.

Am vb despre Revolut cu ceva contabili si la fel, nu se prea baga la asa ceva.

Problema mea e foarte simpla, Primesc bani in USD, am costuri la servicii in USD, mi se pare aiurea sa fiu fortat sa pierd la dubla conversie.

Daca oricum sunt nevoit sa transform in lei e putin mai simplu, dar chiar vreau sa evit chestia asta.


#7

Poti face plati / incasari in ce valuta vrei, doar ca daca ai taxe trebuie sa scrii cursul valutar si taxele in lei pe factura. Doar taxele la stat sunt obligatorii in lei, deci in jurnal probabil va trebui sa fie convertit in lei.

Nu cunosc noul cod fiscal, stiu de anii trecuti. Mai jos este citat insa din codul fiscal in vigoare.

ART. 319 - Facturarea
(23) Sumele indicate pe factură se pot exprima în orice monedă cu condiția ca valoarea TVA colectată sau de regularizat să fie exprimată în lei. în situația în care valoarea taxei colectate este exprimată într-o altă monedă, aceasta va fi convertită în lei utilizând cursul de schimb prevăzut la art. 290.
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_14022018.htm#A319

Obligatia de a face tranzactii in lei este doar pentru rezidenti, dar si acolo sunt exceptii.


(István F.) #8

As fi zis Revolut, dar acum vad ca iti trebuie pentru firma.

In general comisioanele sunt mari pentru firme peste tot.


(Georgiana Gligor) #9

Eu am avut contul de firma la ING si dupa 2 ani am declarat forfait si l-am inchis. Niste comisioane absolut nesimtite, plus diferenta uriasa de curs valutar.

Avand o experienta buna pe contul personal cu Garanti, am mers si la firma pe aceeasi varianta, si sunt extrem de multumita de alegere. Curs valutar decent pt rarele momente cand fac schimb (inainte de salarii), comisioane mai mult decat decente (1 leu intrabancar sa imi dau salariu, 2,5 lei sau 5 lei interbancar pentru colegii care tin cu dintii de ING). Poate am avut si noroc, personalul de la Alba Iulia e f saritor, si rezolv lucrurile prin telefon/email in cazurile in care este necesara interventia.


(Aysun) #10

Eu folosesc Transferwise pentru plati din U.S. Comisioane destul de mici si schimb valutar foarte bun.
Cont bancar am la Transilvania si platesc 21 de lei pe luna, un fel de pachet cu mai multe incluse, printre care si incasari de plati in valuta. Problema e ca si astia au curs valutar nasol cand schimbi bani din contul de valuta in lei. Mai ales la dividende. Oricum ai da-o, nu prea ai ce sa faci. Ti-as recomanda sa setezi preturile personale in euro. Esti in EU, sa suporte ei devalorizarea dolarului.


(adrian) #12

nu prea ai solutie.

facturezi in dolari, incasezi in dolari, pierzi la conversie.
poti lua dividendele in dolari, dar in cuantumul sumei in ron din contabilitate, la cum se misca dolarul poti iesi si in gaura la sfarsit de an.

mai poti factura in $ si sa-ti trimita direct in ron cu un serviciu gen transferwise. dar tre sa ai intelegere din partea clientului. la suma aia n-ar fi o problema.


(Florin Anghel) #13

Salut! O sa intervin si eu in aceasta discutie.
De anul trecut din luna martie, eu mi-am facut cont l-a Banca Transilvania. Daca tot am optat pentru aceasta banca, mi-am facut si un card pentru plati online. Alooo( stati putin ca nu raspunde la e-mailuri dubioase). Acest card se numeste Visa Electronic si este valabil 3 ani de zile, incepand din luna ianuarie 2018. Am optat pentru acest card electronic, pentru a cumpara carti de programare. In Bucuresti sunt carti vechi de programare (2005-2010). Am luat acest card dupa sapte zile lucratoare. La banca aceasta nu platesc nici un comision. Bineinteles,banca are de castigat dupa mine. Eu aveam cont mai demult la Banca Transilvania, dar prima oara m-am dus BCR si acolo surpriza: ca sa va putem elibera cardul dumneavoastra, trebuie sa platiti 5 euro pentru eliberarea cardului si 1 euro/luna comision. Am zis: multumesc pentru oferta, dar numai vreau. La BCR am fost l-a pomul laudat. Si asa, Banca Transilvania ma zapaceste cu mesaje prin telefon si cu e-mailuri cu fel de fel de oferte tentante. Eh,am dat si eu block la e-mailul de la banca. Eu v-as sugera sa nu le dati numarul de telefon cand va faceti cont.


(Aysun) #14