Ce banca recomandati ptr. un srl nou infiintat? (cont bancar firma)

Voi ce folositi? Ce ati fi vrut sa stiti inainte? :smiley:
PS: Transferwise aparent nu permite deschiderea de conturi business din Romania. Cica “join the waitlist”. Merge folosit si un cont personal Transferwise?

Recomand ce folosesc ING.

De la inceput am folosit ING. Nu e banca perfecta, dar e mult mai ok decat altele. Recent mi-am deschis si un cont la BCR, insa suportul e dezastruos.

Eu am cont de persoană juridică la (transfer)wise de aproape un an.

Și-i recomand cu căldură. Singura problemă e că nu pot plăti taxele din contul ăla. Însă pentru asta mi-am deschis cont la OTP.

eu vad deja serviciul de banci ca si “commodity”. toti au cam aceleasi servicii, toti iau comisioane etc
spune-ne mai exact ce te intereseaza (retea mare, suport uman, casierii fizice. comisioane la bucata/nu la “abonament” etc)…

2 Likes

Ca utilizator ING… NU RECOMAND! E foarte slaba aplicatia lor de business, nu inteleg cum sa faci asa ui/ux SLAB cand ai o gramada de bani (ca banca), e o bataie de joc totala, zici ca e proiect de clasa a 12-a de atestat facut pe graba de un pustan intre 2 tigari.

6 Likes

Depinde si depinde.

 1. Fiecare banca are alt curs valutar, care se poate negocia la sume foarte mari, dar la sume mici de care avem nevoie pentru taxe si cheltuieli curente nu se poate negocia si poti pierde usor ~100-200 lei la 1000 euro. (cazul meu cu Unicredit, la ei cursul e 4.88 de cand am cont la ei)
 2. Unele banci iti dau un certificat digital, UniCredit iti da un certificat digital de la TransSped, care e ok, dar doar daca il folosesti pe Windows pe 32 de biti (avantajul e ca nu iti trebuie stick).
 3. Unele banci au plati gratuite sau mult mai ieftine, fiecare plata a taxelor e taxata, daca trebuie sa faci multe plati prin transfer te poate costa ceva. E.g. 3 transferuri = 30 lei la UniCredit (la fel si pentru Trezorerie)
 4. Unele banci au integrare cu aplicatia de contabilitate/facturare, e.g. BT cu SmartBill (care e gratuit cu BT), Libra cu keez, Libra cred ca oricum are ceva API gratuit
 5. Daca ai furnizori/clienti care au o anumita banca poti economisi bani daca esti la aceeasi banca.

Dar, atentie, contul tau pe persoana fizica iarasi conteaza. Mie imi place sa primesc banii din SRL in PF instant. La UniCredit pe PF au o oferta de black friday care e mult prea buna ca sa o ignori:

 1. Scoti/depui euro de la bancomat si ghiseu fara comision de la 1 Iulie.
 2. Nu sunt comisioane de administrare (cont gratuit in RON/EURO/USD), ai cashback-uri la card (aceeasi ca la ING).
 3. Retragi gratuit lei de la orice bancomat (daca ai card pe RON, eu am doar pe Euro) - retragi gratuit de la toata reteaua Euronet din Europa
 4. La ei scoti lei de la bancomat cu un cod generat din aplicatie.
 5. Transferurile/platile sunt gratuite.
 6. Carduri virtuale ca la Revolut, compatibile cu Google Pay.

Aplicatia web la Unicredit pe Business e ramasa in urma in timp de pe vremea UniCredit Tiriac, e veche, dar functionala. Aplicatia mobila o actualizeaza si va ajunge la paritate cu aplicatia de la persoane fizice.

2 Likes

E ok sa primesc banii in Transferwise (cont personal in EUR) si dupa aceea sa-i transfer in contul de firma al bancii comerciale (in RON)?

Nici vorba. Trebuie sa primesti banii pe SRL de la firma careia i-ai emis factura. Poti primii banii in EURO in firma si sa platesti dividende in EURO, dar taxele si cheltuilelile le platesti in RON.

Poti avea mai multe conturi (la alte banci) la SRL, dar atunci problema e ca trebuie sa incarci mai multe extrase si toti te taxeaza la plati extrabancare.

2 Likes

Sa vad daca am inteles bine:

 1. Poti sa primesti banii facturati de SRL doar in cont de persoana juridica.
 2. Poti sa folosesti Transfewise sau Revolut sa deschizi cont de persoana juridica. Dar nu poti plati taxele din acele conturi.

Care ar fi cea mai avantajoasa combinatie (de cont bancar) cand facturezi in EUR (ptr. a evita tarifele de exchange)?
Am citit un topic mai vechi aici care recomanda Transferwise ca si proxy DAR aparent nu se mai poate deschide cont de business din Ro.
Revolut se pare ca are probleme cu hartzogaraia.

Am aceeasi problema si nu am gasit o solutie optima, tot pe acolo ies si ajung la limita cu contabilitatea daca mai adaug extrase de la un cont in plus. Daca trebuie sa fac upgrade la pachetul de contabilitate n-am facut nimic.

Mai e o faza, daca optimizezi prea mult si banca observa poate sa iti inchida contul fiindca nu mai esti rentabil.

3 Likes

E ok sa primesc banii in Transferwise (cont personal in EUR) si dupa aceea sa-i transfer in contul de firma al bancii comerciale (in RON)?

Poti doar pe Wise cont de firma. Este posibil sa deschizi si din Ro, eu asa stiam. Vezi topicul de mai jos explicat cum poti folosi Wise cu cont SRL personal. Wise, Paypal si alte servicii asemenea, sunt considerate banci intermediare in contabilitate cu comisioane si atat.

Frame 141

1 Like

Folosesc ING ca banca principala (cont RON si EUR). Incasez de la clienti externi in cont de EUR.
Minusuri:
-aplicatie cu UX dezastros
-curs valutar slab vs. alte banci

Pentru plati de taxe si altele, cand am nevoie de Lei, am facut cont de Revolut Business. Transfer Euro in Revolut si apoi ii transfer in contul de Lei din ING.

Revolut nu merita, comision 0.4% + 15 lei la transfer inapoi si 10 lei transfer la Revolut.

Adica mai bine zis n-am inteles daca aia 0.4% sunt pe toata suma sau pe cursul valutar.

Am deschis cont de Transferwise pe persoana juridica in martie. A durat undeva la ~24 de ore sa-mi verifice documentele si sa-mi aprobe contul, dar a mers. Pana si acum, daca te duci pe wise, ai 2 optiuni: Personal si Business.

image

Damn. Suportul lor a fost f.ok de fiecare data. Ai putea sa intrebi pe Twitter daca e vorba de delay de o saptamana sau e o asteptare cu lunile.

1 Like

Eu am cont pe firma la BT. Decenta ca aplicatie iar suportul pana acum a fost super ok.

1 Like

Incercati sa deschideti cont Wise business de pe aplicatia mobil, se pare ca merge, eu am reusit :), pe site apare la fel, cu waitlist.

3 Likes

TL;DR One problem; 15 devs will bring 15 ways of solving the same problem :nerd_face:

In cazul de fata, ING (PFA + PF) a functionat bine deja de 5+ ani. Contabilitate simpla, luna si factura.