Ce cursuri de marketing online recomandati?

Am gasit training-uri la google si facebook legate de platformele lor, si cursuri pe udemy si lynda legate de acest topic.

Google Online Marketing Challenge
Online Marketing Fundamentals Lynda

Mi-am cumparat si cartea asta:
Cum sa faci o afacere online - Ela Iliesi, desi contine informatii de baza, mi s-a parut interesanta urmarirea trend-urilor si a vedea cea ce se cauta pe net cu KeyWord Planner din Google AdWords Print Screen si Google Trends, Print Screen asfel incat poti face un studiu de piata sa vezi daca exista cerere pentru un produs si cum a variat cererea pe parcursul unei perioade(an, zile) si face de asemenea si forecast.

Legat de studiul de piata este si : Validation Cheat Sheet: simple steps to ensure your digital product, physical product, or service hits the mark

Eu am aceeași problemă: Doamna în cauză are ca afacere de succes o firmă ce oferă training-uri despre cum să ai afaceri de succes.

Nu știu de ce, dar eu nu văd asta cu ochi buni…


Edit: asta ca să nu menționez că un antreprenor de succes ca Ela a rostit niciodată următoarele cuvinte:

Oare cum ar fi să investim într-un microfon decent?

2 Likes

Buna Cornel, Ionut,

Intervin fiindca se discuta despre mine dar si fiindca sa invat marketing online e ceva ce mi-am dorit si eu acum mai multi ani.

Cum am invatat eu: prin studiu pe net, teste pe bloguri, freelancing, internship la o agentie de publicitate, lucru la firma de IT si iar la agentie de publicitate si iar la firma de IT. Cursuri nu erau, mentori nu erau, mai aparea din cand in cand cate o conferinta de 2 zile cu 1000 de lei, de la care plecam cu cateva zeci de idei, dupa cum mi se parusera mai interesante, dar fara o strategie cap-coada.

La job am avut si 16 site-uri de optimizat pe luna, cu mare atentie la branding si la vanzari, fiindca se investisera bani in site-urile alea mai mult decat au donat fondatorii Google pentru lupta impotriva Ebola. Cand am vrut sa imi iau certificarea AdWords si apoi cea de Analytics am tras de mine cateva luni pana am parcurs toata materia. Nu era usor sa inveti cum functioneaza domeniul asta - la nivel avansat ma refer, dar orice problema poate fi un avantaj. Cand facem afaceri rezolvam pentru altii probleme cu care ne-am confruntat si noi, si suntem platiti pentru asta.

Firma de cursuri la care sunt cofondator nu are traininguri despre cum sa ai afaceri de succes ci sunt worshop-uri cu laptopul in fata care te invata in cateva zile ceva ce altii inteleg in cativa ani fara ajutor. Un fast-lane de care eu n-am avut parte dar ca antreprenor il ofer.

Firma de cursuri e singura afacere din cele pe care le am, care mi s-a parut ca ar fi relevanta si buna de mentionat pentru cei care citesc cartea. Sa zic ca fac x sute de dolari ca afiliat Amazon, sau y sute de lei ca afiliat la retele romanesti, cu niste bloguri in care am investit 0 lei, mi s-a parut ca o sa le para dubios sau greu de crezut celor interesati.

Am zis ca mai bine ma prezint cum sunt, un om cu experienta in marketingul online, care si-a dezvoltat abilitatea de a le explica altora cum functioneaza promovarea pe net, prin sustinerea de cursuri si o firma de succes in domeniu.

Sunt constienta insa ca cine vrea sa comenteze o sa o faca indiferent de ce spun eu. Si personal consider ca genul acesta de oameni isi fac singuri defavoruri fiindca inveti doar in masura in care respecti. Un om care nu crede ca are ceva de invatat de la oricine, nu invata prea multe.

PS1: Ma bucur ca ai gasit interesante tool-urile Cornel.

PS2: O sa le transmit baietilor de la studioul de filmare ca nu iti place microfonul lor, Ionut. In echipament de vloging eu nu sunt hotarata inca daca sa investesc sau nu, ma atrage mai mult scrisul, dupa cum cred ca se vede. Poate tu nu crezi in cursuri, dar incearca sa pastrezi in vedere ca doar pentru ca ceva nu ti-a trebuit tie, nu inseamna ca nu le e de folos foarte multor alti oameni. Nici eu nu folosesc bookings.com dar asta nu inseamna ca nu e unul din site-urile cu cele mai mari castiguri din turismul online.

3 Likes

Mulțumesc pentru intervenție.

Nu-ți contest calitățile profesionale, doar generalizez. Pentru că eu sunt un pic mai sceptic în ceea ce privește conținutul. Asta posibil și pentru că am văzut o mulțime de conținut ambalat extrem de frumos dar care se dovedea a fi de o calitate… hai să-i zicem îndoielnică.

Este posibil să procedez greșit, dar până acum tot conținutul de genul „Cum se face X în câțiva pași simpli (sau în 24h sau în 7zile)” venit de la oameni despre care google știe doar că au scris acel conținut și nimic mai mult. Care conținut nu este neapărat slab cât reciclat, cules din 100 surse, ciuntit (ca să nu pară copiat) și tot așa.


Un microfon costă de la 30€ în sus. Băieții de la studioul de filmare ar putea să achiziționeze unul (și dacă tot suntem aici, poate vor investi puțin și în niște panouri de absorbție pentru a reduce din ecou)

2 Likes

@adavidoaiei, uite, cam așa stă treaba cu multe din cursuri - online sau nu:

http://www.zoso.ro/cold-calling-lorand-soares-szasz/

@adavidoaiei Iti recomand doua carti, care mie personal mi-au placut extrem de mult:

  1. The Lean Startup - http://theleanstartup.com/
  2. Traction - http://tractionbook.com/