Ce dioptrii aveți la ochelari?

stai ca nu inteleg… adica ai inceput direct cu dioptriile astea? te-ai culcat normal si te-ai trezit chior? ca altfel nu-mi explic cum ai putut sta atata timp fara sa vezi. eu aveam 0.5 cand mi-am dat seama ca nu mai vad cum trebuie.

1 Like

Nu, am inceput cu -1.25 / -1.50 si apoi au crescut cam in 2-3 ani la -2.50/75, dioptrii pe care le am si acum.

Port ochelari de când eram mic, de pe la vreo trei ani.

Acum am 0.75/0.25 de mai bine de zece ani (dacă stau să mă gândesc bine am urcat de la 0.5/0.25 în câțiva ani de CRT)

Au crescut de la LCD-uri :stuck_out_tongue:

Avand in vedere ca port ochelari de pe la 4 ani, am avansat constant. Momentan am -2.50 si -2.75 cu sunt cam constant de vreo cativa ani.

lucrez in it de 15 anu (5 ca programator) dar nu port ochelari… am avut mereu grija sa refuz sa lucrez pe monitoare proaste si inca nu am probleme (39 ani)
cred ca asta tine si de mostenirea genetica…

[edit]
tocmai citeam acum articolul asta, e posibil sa aiba o legatura eu mananc des ciocolata si beau ceai negru :wink:
http://www.descopera.ro/dnews/13229826-ciocolata-si-vinul-rosu-ajuta-ochii-iata-de-ce-sunt-recomandate-aceste-produse-persoanelor-cu-glaucom

Eu consum alte produse bune pt glaucom. Nici eu nu port ochelari (inca?)

1 Like

Am primit moștenire de la tata, miopia
10 ani: -0.5 la ambii, nu i-am purtat prea mult
13-14 ani: -1.5
18 ani: -2
23 ani: -3 .5, si aici am ramas

Port ochelari de 14 ani. Au fost ceva schimbari de dioptrii, nu le mai tin minte, dar acum sunt la 0.5.
Am pc de 14 ani.
Ce coincidenta! :slight_smile:

1 Like

Care ochelari?

Stiu ca suna complet aberant insa de cand am trecut pe Retina nu am mai folosit ochelari de vreo 7+ luni. Ce-i drept aveam 0.7/75. Probabil am nevoie de un control.

asa-i, e total aberant. o fi descoperit aia de la apple un tratament pentru ochi.

1 Like

Well textul este extra-sharper deci teoretic este mai usor de citit plus cum ziceam in alt thread LCD-ul extern are un panou PVA care are probleme cu subpixel rendering si textul arata blurry.

Insa fiind realist acum, iti pot scadea dipotriile? din cate stiam de cele mai multe ori devin mai aiurea sau se pastreaza cam la fel, pentru adulti cel putin.

O chestie peste care am dat mai demult: http://www.rebuildyourvision.com/ (despre care se zice că ar fi Metoda Bates adaptată pentru a fi ușor de digerat de publicul larg) și m-a pus pe gânduri un pic.

De ce am impresia că-i scam? Din cauza educației: port ochelari de când eram atât de mic încât nu-mi aduc aminte cum era viața fără ochelari. Asta face ca toată povestea să sune ridicol și neadevărat.

De ce am impreisa că-i pe bune? Ochii sunt singurele organe care atunci când se „strică” acceptăm asta foarte ușor. Dacă te doare/deranjează orice altă parte a corpului vei începe să faci exerciții sau vei lua anumite măsuri (vei reduce consumul de tutun/grăsimi/sare/etc).

Voi ce credeți?

Din ce cunosc eu, dioptriile nu se pot repara decat prin operatie (si acolo parca nu de tot). Exercitiile si purtatul ochelarilor te ajuta doar sa nu se mareasca.

1 Like

pe la un -1.5.

as avea alta intrebare: cum va odiniti ochii?

eu daca dorm sub 8 ore simt ca-mi bubuie ochii mare parte din zi.

1 Like

Pe la 8 ani am avut prima pereche.
Peste 2 ani am fost la control si mi-a dat alta pereche pe care nu ii puteam purta. Nu vedeam nimic cu ei. Parintii se luau de mine ca fac pe smecheru si nu port ochelari.
Prin clasa a 9-a deja nu prea mai vedeam la tabla decat din banca 1 si am fost la un alt control.
Acolo m-au consultat, mi-au cerut si ultima pereche de ochelari aproape purtati si verdictul a fost ca ochelarii vechi erau gresiti. Imi dadusera cu - in loc sa imi dea cu +.

De atunci nu ma mai despart de ochelari. SI nici dioptriile nu mi-au mai crescut.
Am +2.5/+3.5

eu am avut +.75/-.75 pana m-am asezat pe iei acuma 3 ani
combinatie ciudata cu + si -, dar probabil sa adaptat creierul sa vada apropae mai mult cu unul si departe cu altu

@AdrianBasalic: Ce cunoști tu sunt lucruri ce s-au vrut a fi cunoscute. Ochelarii, la nivel mondial, cred că sunt mai „consumați” decât petrolul; nu cred că e în interesul cuiva să se renunțe la ei.

Știu pe cineva care a avut o problemă asemănătoare cu cea a lui @tacheshun: i-a zis medicului în primele secunde în care a pus noii ochelari la ochi că ceva nu e în regulă iar medicul a insistat că este nevoie de câteva zile pentru a te obișnui! (s-a dovedit că lentila stângă era la ochiul drept iar lentila dreaptă la cel stâng!)

Oftalmologul este singurul medic ce îți zice că trebuie să te obișnuiești cu tratamentul. Orice alt medic îți va spune să întrerupi un tratament ce are efecte adverse (mai ales dacă efectele adverse înseamnă amețelile și durerile de cap).

De asemenea, ochelarii sunt singurele accesorii ce le acceptăm chiar dacă nu ni se potrivesc (imaginează-ți că îți iei un ceas cu brățară metalică și îți vine ori prea strâns ori prea larg; îl vei lăsa așa, că te vei obișnui?)

Știu, par a fi extrem de conspiraționist; nu zic că metoda Bates funcționează sau nu ci doar îmi pun câteva întrebări legitime - zic eu - despre practica medicilor oftalmologi


@teniescu: ai putea folosi ceva de genul Workrave, să îți aducă aminte să faci o pauză la câteva ore (deși asta e cu dus și întors, că te poate scoate din flow).

Dacă ai senzația de „nisip în ochi”, cel mai probabil ai nevoie de un somn serios.

O metodă ar fi așa-zisul Power Nap: un shot de espresso, după care 15-20 minute de stat în pat, cu ochii închiși. Este un timp suficient de lung pentru a ațipi dar insuficient pentru a intra în somnul REM (astfel încât după această pauză nu vei avea „efectele” unui somn adevărat: morocănos, mici amețeli etc). Cafeina are nevoie de 20-40 minute pentru a ajunge în creier, deci după un power nap te vei trezi destul de odihnit (când am foarte mult de lucru apelez la tehnica asta și este destul de eficientă). Toată povestea asta o poți combina cu puțin Pzizz în căști (mai mult pentru a te izola de zgomotele din exterior).

ai uitat sa precizezi ca metodele astea merg mai bine cu cristalele benefice cumparate de pe cristale-benefice.ro la pretul de doar 99 ron. si sa nu uitam de radacinile plantei secrete de pe radacini-secrete.tk la doar 999 ron radacina.

rili?
toate organele se strica. e un proces natural care se cheama imbatranire. ochii se strica mai repede pentru ca nu-i folosim asa cum trebuie folositi.