Ce faci cand ai SRL dar nu vrei din cauza incasarilor sa ajungi platitor de TVA

Salutare. Am un SRL in care sunt unic administrator si sunt contractor la o firma din Belgia si una din USA. La ambele facturez cu acte in regula. Curand ma apropii de limita in care trebuie sa devin platitor de TVA. Practic TVA-ul imi va scadea venitul si nu as vrea asta, ce solutii sunt?
Am auzit ca as putea sa-mi mai fac inca un SRL in care sa fiu doar asociat si sa facturez si pe el, sau ca ar exista o varianta in cazul in daca firmele pentru care lucrez platesc TVA la ele in tara eu nu ar mai trebui sa-l mai platesc?

1 Like

Cu ce îți va scădea venitul?

În Belgia facturezi fără TVA, în SUA fără TVA.

Dăm un search sau întrebăm un contabil :slight_smile:

Dacă ai SRL, bănuiesc că ai un contabil deja.

4 Likes
3 Likes

Eu am un contabil dar e posibil sa nu fie cel mai instruit.
Eu ce inteleg cu TVA-ul este in felul urmator:
Cazul 1 (firma neplatitoare de TVA): facturez 1000$ - voi scade doar impozitul pe venit si impozitul pe dividente.
Cazul 2 (firma platitoare de TVA): facturez 1000$ - voi scade ca si mai sus + TVA.

Problema e ca mai cunosc pe cineva care are si el contabil si nici acel contabil nu pare sa stie prea multe despre asta. Daca stiti pe cineva care sa ma poata lamuri odata si bine, sunt dispus sa platesc serviciul.

Multumesc, ti-as face cinste cu o cafea! Imi voi sfatui contabila sa-si faca update.

Cum functioneaza TVA-ul e ceva de baza pentru contabili. Posibil sa nu iti fi explicat pe intelesul tau? :man_shrugging:

In alta ordine de idei, inteleg avatajele de a nu avea TVA (mai putina hartogaraie - pentru contabil, ai sanse mai mici sa trezesti interes pentru controale), dar daca deja te apropii de plafon (la mijlocul lui februarie):

  • in primul rand bravo :slight_smile:
  • cred ca nu iti ajung doar 2 firme pana la sfarsitul anului

Daca ai un contabil care nu a putut sa te lamureasca cum e cu tva-ul si facturarea in extern, schimba-l. E de baza. Nu vrei sa repari dupa un contabil prost, crede-ma. Dureaza ani de zile de drumuri si hartogarie, stat pe la usi, amenzi, penalizari.

2 Likes

Eu nu înțeleg ce contabil e, poate are alt job principal și asta face ca ciubuc pe lângă dar dacă asta face full time, e grav. Sunt chestiuni elementare…

O amintire funny despre contabili si TVA:

Acum cativa ani am participat la o conferinta de fiscalitate in Cluj. Era perioada cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat si am zis ca poate invat ceva de acolo. Plin de contabili, nu credeam ca o sa fie animata conferinta, dar a fost :slight_smile:
Adrian Benta, un tip care apare si la TV, specializat pe contabilitate a inceput conferinta cu o intrebare adresata publicului: Ce este un mort din punct de vedere al TVA? Este considerat marfa sau este persoana?
Toata lumea cu gura cascata. Intrebarea avea sens deoarece avusese un caz cu o firma de pompe funebre care transportase un decedat din Italia in Romania pentru inmormantare. Cand i-a verificat ANAF, le-au spus ca n-au incadrat bine plata TVA-ului la serviciul oferit. Nu mai stiu care a fost solutia oferita de expert, dar erau multe pareri diferite in sala.

Concluzia mea atunci a fost ca nu e chiar asa usor cu TVA-ul si ca pot fi interpretari total diferite intre contabili.

Apropo de TVA, pe Netflix exista un documentar ‘Lords of Scam’.

Ceva minti diabolice din UE s-au gandit ele sa puna TVA pe creditele de carbon, pentru ca ‘evident’ firmele baga cu valoare adaugata pe creditele alea intre cumparare si vanzare…

Asta Hanlon’s razor - Wikipedia zice sa nu pui pe seama malitiozitatii ce poti pune pe seama prostiei, dar eu refuz sa cred ca aia de-au scornit legile alea sunt atat de prosti.

Rezultatul il puteti afla din documentar.

PS Si asta e pentru a mai taia din avantul revolutionar al celor care cred ca cei cu ITul castiga bine.

1 Like

E întrebare capcană pentru că ele nu vând un mort, ele prestează un serviciu, să zicem serviciu de transport al morților, dar tot serviciu este.

Iar de acolo încolo e precum transportul oricărei mărfuri, una e vânzarea mărfii, alta e transportul ei. Iar legat de tva, depinde pe cine facturează, rudele mortului persoană fizică atunci clar e cu tva, dacă e persoană juridică în ro atunci tot cu tva.

Nu mi se pare nimic deosebit, și eu nici nu-s contabil măcar.

Nu era capcana si a generat discutii. Era serviciu de transport persoane sau transport marfa? Din cate tin minte, in unele situatii nu se aplica TVA, in altele da.
Oricum, era o paranteza la discutia de mai sus, unde situatia pare sa fie mai clara.

Multumesc mult pentru clarificari. Sper ca nu am creat confuzie cu intrebarea mea. Ma simt mai lamurit acum. Am discutat iar cu contabila mea si mi-a confirmat ca asa este, in EU este cu taxa inversa si nu voi fi afectat (mi-a spus ca informatia asta mi-a dat-o - nu mai stiu sincer…), ramane sa se intereseze cu USA ca cica aici poate fi ceva diferit (probabil de aici s-a creat confuzie in mintea mea)
Nu am facut atatia bani de la inceputul anului cum m-a laudat cineva mai sus :slight_smile: dar nici nu ma plang.
Fiindca in mintea mea nu era ok am zis sa ma documentez dinainte sa nu ajung cumva intr-un punct in care nu mai pot da inapoi si dezavantajat, din fericire nu este cazul.
E posibil sa o fi pus intr-o lumina cam proasta pe contabila mea, si nu cred ca merita. In public am facut-o, in public imi cer scuze :slight_smile:

2 Likes

Daca ajuta, sa stii ca eram sigur ca nu exista contabil care nu stie cum se factureaza in UE si ca, probabil, eroarea a fost la transportul informatiei :smiley: