Ce folositi pentru transfer bancar?

Salut. Am o problema mai ciudata.
Am firma si primesc bani din strainatate in contul bancar al firmei. Problema e ca eu fac factura pe 1000$ de exemplu dar in cont imi intra doar 970, e doar un exemplu. Am intrebat la banca si au zis ca e din cauza bancilor corespondente care pot percepe comisioane. Partea proasta e ca mie nu imi apare nicaieri tranzactie cum ca mi-au luat comisioane doar ca nu sunt toti banii.
Mai mult am un client care imi plateste aproape lunar si i-am spus de faza cu comisioanele si a zis ca plateste el si ca mie ar trebui sa imi ajunga intreaga suma. Dar tot asa mi-au intrat banii fara 30$.

O intrebare ar fi, daca pot sa evit cumva treaba asta?
O alta intrebare ar fi voi cum procedati cu platile din strainatate?
Iar o alta ar fi daca pot verifica cumva daca intradevar clientul a platit comisionul pentru ultima tranzactie sau doar a zis.

Mersi frumos :wink:
O zi faina va doresc!

2 Likes

daca tu prin contract cu banca ta, nu ai nici un comision && nu se face vreo conversie valutara … inseamna ca atat iti e transferat.
Ori doar a zis ca plateste comision, ori n-a calculat ala bine suma de plata

Roaga-ti clientii sa-ti trimita bani cu https://transferwise.com/ro/. Daca ai cont in RON, zi-le sa iti trimita direct in RON banii, asa nu mai pierzi la schimbul valutar al bancii.

Prin transfer bancar depinde foarte mult si de banca clientului si de locatia acestuia. Am clienti in Australia care daca-mi trimit banii prin transfer bancar pierd cam 7-8%. Nu stiu exact unde, undeva pe drum. I-am pus intr-o zi sa sune la banca lor si au zis ca nici ei nu stiu exact unde se pierd banii, ca se trimit prin mai multe banci pana ajung la mine. Probabil fiecare isi ia partea :slight_smile:

Cu transferurile din europa n-am avut probleme. Cu cele din SUA nu stiu sa-ti spun.

3 Likes

Mie imi intra cat facturez. E adevarat ca poate sa apara comision (la mine nu exista pe incasare) dar ala apare separat. Se si contabilizeaza separat, ceva nu e ok acolo.

1 Like

Contul in care primesti e tot in USD sau este in RON (si ai facut calculul ca ceea ce ai primit inseamna ~ $970)?

Daca este in RON, atunci banca face conversie valutara la cursul lor. Unele banci (sau chiar toate? nu le-am testat pe toate), mai fac si dubla conversie (USD -> EUR -> RON). :slight_smile:

Contul e in RON, eu am primit pana acum USD din Israel, Quatar si Euro din Germania.
Pentru cele din Asia mi s-au luat 30$, pt cel din Germania 20e. Indiferent de sumele incasate. Intradevar face banca conversia in RON, dar diferenta de 30$ nu e din curs, pentru ca la conversie imi scrie efectiv atatia usd=>ron. Iar suma de usd din care face conversia e cu 30$ mai mica decat am facturat. Si nicaieri nu gasesc informatii despre acei bani sa pot justifica lipsa lor. Am la ING contul si chiar m-am uitat, nu apare nicaieri in lista lor de comisioane ceva de genul.
De 2 ori am fost la banca sa intreb de ce nu primesc banii facturati si mi-au zis ca e comisionul bancilor corespondente si ca ei nu au treaba, in contul lor atata ajunge cat scrie si la mine in cont, si cel care efectueaza plata trebuie sa achite eventual acea diferenta.

Problema cel mai probabil la cei care îți fac plata.

Personal eu am la firma cont de euro și usd.

Și întotdeauna intră exact cât e suma.

Un transfer internațional Swift e 30 USD. Intracomunitar euro costa 12 euro parcă.
ING îs și mari escroci la faza cu dublă conversie care nu apare nicăieri dar o iau.

Cel mai sigur ar trebui să văd o tranzacție, ar trebui sa arate toate informațiile acolo. Rata conversiei, suma trimisă de extern, etc.

Aici e ultima tranzactie
image
Mai mult ca sigur asta este. Deoarece scrie clar 770$, iar omu mi-a trimis print cu suma de 800 trimisa de el.

TransferWise sau Revolut Business sunt metode legale de plăți/încasări în România? Intră în conflict cu ANAF? Firma de contabilitate aprobă această practică?

Banii din TransferWise iti intra direct in banca, nu-i ca PayPal sa-ti intre banii intr-un cont al lor. Atata timp cat emiti o factura totul e legal.

2 Likes

Problema e la el.

Da, el îţi transferă 800 usd, dar acolo undeva are o opţiune legată de plata comisionului, care e probabil setată să suporte beneficiarul, şi el nu ştie. Chiar şi la ING, dacă încerci să faci o plată în EUR, o să vezi jos că dropdown-ul e dezactivat, şi comisionul se plăteşte în mod egal şi de către beneficiar şi de către primitor.

Deşi 30$ ar însemna ca întregul comision să fie suportat de către beneficiar. Eu primesc lunar o sumă în USD din SUA, şi ştiu 100% că 30$ e comisionul internaţional, şi e suportat de ei, iar la mine ajunge suma corectă tot timpul.

Trebuie el să întrebe la banca lui, unde se configurează chestiile astea.

La BRD am faza asta. Că nu știu ce. Ca altceva. Mi-am deschis conturi la transferwise personal și de asemenea business pt SRL și încasez acolo. La BRD mai trimit din când în când bani pt plăti la trezorerie impozite, alte taxe. Plus cursul e mai avantajos.
Are și transferwise comision de schimb valutar dar băncile din România au servicii proaste.
În contabilitate a fost înregistrat ca cont la bancă externă.

2 Likes

What is the difference between SHA, OUR, BEN?

The OUR instruction means that sender covers all transfer charges. The beneficiary will receive the full amount of the transfer.

SHA (means shared) is used when the sender and the recipient want to split the transfer fees. That means that the sender pays the fees for the payment orders and the receiver covers the charges of the intermediary banks.

BEN (from beneficiary) means that all fees are paid by the recipient of the transfer.

Clientul tau probabil are setarea SHA (si el plateste comision si tu).

3 Likes

Caut de cateva zile informatii despre subiectul asta si gasesc foarte putine informatii. Daca stii cum sta treaba poate ma poti ajuta.

Pentru contul la banca externa ai avut nevoie de ceva autorizare de la ANAF/BNR inainte sa-l deschizi?
Sau tine doar de cum e facuta contabilitatea aici?

Salut,

daca este vorba de cont pentru firma nu este nevoie, si mie mi-a fost frica insa este o reglementare care cica nu mai este de actualitate, raportarea BNR.

Am impresia ca actual trebuia doar sa declari in cazul in care ai expunere gen credite externe.

Contabila a spus ca este okay.

L-a trecut in contabilitate ca IBAN, numele si adresa bancii.

Bine este vorba de o banca in EU (Transferwise)

Succes

Mersi de raspuns! La Transferwise ma orientam si eu.

Daca tu ai avut pana acum si nu ai avut probleme e super de stiut. Ai avut controale la asta?
Si inca o ultima intrebare, dividendele (in valuta) le scoti din contul de transferwise direct sau la trimiti intr-un cont din RO inainte?

Man controlul se poate lega de orice.

Dar da, am verificat si asta si este legal sa scoti dividende in valuta. Se convertesc in contabilitate la cursul zilei de efectuare a operatiunii si sa plateste impozitul pe dividende.

Te rog verifica si cu contabila ta.

As fi tinut banii si in RO dar comisioanele si birocratia din banci este aberanta. Plus ca trabsferwise ofera un curs de schimb mult mai bun.
Plus ca transfer-ul la TW este instant intre business si personal (sau daca vreau sa trimit la cineva din familie care are TW).
Au avut uneori exceptii cand dura 10-15 min, dar foarte rar.

Deja esti la momentul potrivit, cand am deschis contul de business la ei nici macar nu aveau functia de export extras de cont (pt declaratiile contabile). Faceam un tichet la support la TW sa imi trimita extrasul ca PDF pt luna trecuta. Ei aveau doar csv export.

Am tinut si contul de la BRD pt plati trezorerie, etc.

Man eu nu am avut probleme, doar verificarea de la inceput si atat.

Daca ai control ANAF se pot lega de orice, dar man facem export la urma urmei, aducem valuta in tara, ca doar tot schimbi la un moment dat in RON si ii cheltui tot aici. Platesc impozite tot.
Totul declarat.

Razvan Andrei Ionescu

Email: [email protected]
LinkedIn: https://ionescu77.com
Phone: +40744569285

ING e o variantă proasta pentru lucrul cu valută pentru că au curs mai rău.

Pentru valută folosim BT cu cont in USD, respectiv EUR, mai ales că plătim furnizori in moneda respectiva și nu vreau sa îmi schimbe ei automat in lei că să cumpăr eu apoi valuta. Pentru plata furnizori, card in valută pe același cont. Cand schimbi în lei, la sume mai mari, dai un telefon la trezorerie la BT și primești un curs mai bun (decât cel standard care e oricum bun).

Până acum primeam întotdeauna suma întreagă în valută. Recent am văzut la un singur client din SUA că se rețin pe traseu vreo 3$ din sumă. Dar e doar la acest client și sumă mică raportat la tot transferul.

EDIT: ING mi se pare că nici nu oferă cont in USD. Ceea ce e țeapă la cursul lor de schimb și cu schimb automat în lei.

Cât de mari sunt sumele?

La ING am sunat acum vreo 3-4 ani să întreb dacă se poate negocia cursul și îmi zice că de la 15.000€ în sus.

1 Like

Au crescut pragurile la BT acum cativa ani: Pot negocia cursul de schimb valutar la BT? - IntrebBT | Banca Transilvania