Ce folositi pentru transfer bancar?


#1

Salut. Am o problema mai ciudata.
Am firma si primesc bani din strainatate in contul bancar al firmei. Problema e ca eu fac factura pe 1000$ de exemplu dar in cont imi intra doar 970, e doar un exemplu. Am intrebat la banca si au zis ca e din cauza bancilor corespondente care pot percepe comisioane. Partea proasta e ca mie nu imi apare nicaieri tranzactie cum ca mi-au luat comisioane doar ca nu sunt toti banii.
Mai mult am un client care imi plateste aproape lunar si i-am spus de faza cu comisioanele si a zis ca plateste el si ca mie ar trebui sa imi ajunga intreaga suma. Dar tot asa mi-au intrat banii fara 30$.

O intrebare ar fi, daca pot sa evit cumva treaba asta?
O alta intrebare ar fi voi cum procedati cu platile din strainatate?
Iar o alta ar fi daca pot verifica cumva daca intradevar clientul a platit comisionul pentru ultima tranzactie sau doar a zis.

Mersi frumos :wink:
O zi faina va doresc!


(C─ât─âlin Nicolescu) #2

daca tu prin contract cu banca ta, nu ai nici un comision && nu se face vreo conversie valutara ÔÇŽ inseamna ca atat iti e transferat.
Ori doar a zis ca plateste comision, ori n-a calculat ala bine suma de plata


(Roland Murg) #3

Roaga-ti clientii sa-ti trimita bani cu https://transferwise.com/ro/. Daca ai cont in RON, zi-le sa iti trimita direct in RON banii, asa nu mai pierzi la schimbul valutar al bancii.

Prin transfer bancar depinde foarte mult si de banca clientului si de locatia acestuia. Am clienti in Australia care daca-mi trimit banii prin transfer bancar pierd cam 7-8%. Nu stiu exact unde, undeva pe drum. I-am pus intr-o zi sa sune la banca lor si au zis ca nici ei nu stiu exact unde se pierd banii, ca se trimit prin mai multe banci pana ajung la mine. Probabil fiecare isi ia partea :slight_smile:

Cu transferurile din europa n-am avut probleme. Cu cele din SUA nu stiu sa-ti spun.


(Adrian) #4

Mie imi intra cat facturez. E adevarat ca poate sa apara comision (la mine nu exista pe incasare) dar ala apare separat. Se si contabilizeaza separat, ceva nu e ok acolo.


(George Jipa) #5

Contul in care primesti e tot in USD sau este in RON (si ai facut calculul ca ceea ce ai primit inseamna ~ $970)?

Daca este in RON, atunci banca face conversie valutara la cursul lor. Unele banci (sau chiar toate? nu le-am testat pe toate), mai fac si dubla conversie (USD -> EUR -> RON). :slight_smile:


#6

Contul e in RON, eu am primit pana acum USD din Israel, Quatar si Euro din Germania.
Pentru cele din Asia mi s-au luat 30$, pt cel din Germania 20e. Indiferent de sumele incasate. Intradevar face banca conversia in RON, dar diferenta de 30$ nu e din curs, pentru ca la conversie imi scrie efectiv atatia usd=>ron. Iar suma de usd din care face conversia e cu 30$ mai mica decat am facturat. Si nicaieri nu gasesc informatii despre acei bani sa pot justifica lipsa lor. Am la ING contul si chiar m-am uitat, nu apare nicaieri in lista lor de comisioane ceva de genul.
De 2 ori am fost la banca sa intreb de ce nu primesc banii facturati si mi-au zis ca e comisionul bancilor corespondente si ca ei nu au treaba, in contul lor atata ajunge cat scrie si la mine in cont, si cel care efectueaza plata trebuie sa achite eventual acea diferenta.


(Emanuel Gug) #7

Problema cel mai probabil la cei care ├«╚Ťi fac plata.

Personal eu am la firma cont de euro și usd.

╚śi ├«ntotdeauna intr─â exact c├ót e suma.

Un transfer interna╚Ťional Swift e 30 USD. Intracomunitar euro costa 12 euro parc─â.
ING îs și mari escroci la faza cu dublă conversie care nu apare nicăieri dar o iau.

Cel mai sigur ar trebui s─â v─âd o tranzac╚Ťie, ar trebui sa arate toate informa╚Ťiile acolo. Rata conversiei, suma trimis─â de extern, etc.


#8

Aici e ultima tranzactie
image
Mai mult ca sigur asta este. Deoarece scrie clar 770$, iar omu mi-a trimis print cu suma de 800 trimisa de el.


#9

TransferWise sau Revolut Business sunt metode legale de pl─â╚Ťi/├«ncas─âri ├«n Rom├ónia? Intr─â ├«n conflict cu ANAF? Firma de contabilitate aprob─â aceast─â practic─â?


(Roland Murg) #10

Banii din TransferWise iti intra direct in banca, nu-i ca PayPal sa-ti intre banii intr-un cont al lor. Atata timp cat emiti o factura totul e legal.


(Emanuel Gug) #11

Problema e la el.

Da, el ├«┼úi transfer─â 800 usd, dar acolo undeva are o op┼úiune legat─â de plata comisionului, care e probabil setat─â s─â suporte beneficiarul, ┼či el nu ┼čtie. Chiar ┼či la ING, dac─â ├«ncerci s─â faci o plat─â ├«n EUR, o s─â vezi jos c─â dropdown-ul e dezactivat, ┼či comisionul se pl─âte┼čte ├«n mod egal ┼či de c─âtre beneficiar ┼či de c─âtre primitor.

De┼či 30$ ar ├«nsemna ca ├«ntregul comision s─â fie suportat de c─âtre beneficiar. Eu primesc lunar o sum─â ├«n USD din SUA, ┼či ┼čtiu 100% c─â 30$ e comisionul interna┼úional, ┼či e suportat de ei, iar la mine ajunge suma corect─â tot timpul.

Trebuie el să întrebe la banca lui, unde se configurează chestiile astea.


(R─âzvan Ionescu) #12

La BRD am faza asta. Că nu știu ce. Ca altceva. Mi-am deschis conturi la transferwise personal și de asemenea business pt SRL și încasez acolo. La BRD mai trimit din când în când bani pt plăti la trezorerie impozite, alte taxe. Plus cursul e mai avantajos.
Are și transferwise comision de schimb valutar dar băncile din România au servicii proaste.
În contabilitate a fost înregistrat ca cont la bancă externă.


(Jan Lukacs) #13

What is the difference between SHA, OUR, BEN?

The OUR instruction means that sender covers all transfer charges. The beneficiary will receive the full amount of the transfer.

SHA (means shared) is used when the sender and the recipient want to split the transfer fees. That means that the sender pays the fees for the payment orders and the receiver covers the charges of the intermediary banks.

BEN (from beneficiary) means that all fees are paid by the recipient of the transfer.

Clientul tau probabil are setarea SHA (si el plateste comision si tu).