Ce inseamna sa fii programator pasionat?

Foarte des se aduce in discutie pasiunea ca atribut obligatoriu pentru un programator, dar ce inseamna mai exact sa fii pasionat? Este similar cu atunci (scuze pentru analogie, dar mi se pare cea mai potrivita) cand mananci un desert, cu fiecare felie iti place mai tare (primesti un reward) si vrei sa mai iei o felie? Spre exemplu, voi primiti un reward intrinsec cu fiecare task rezolvat sau cu fiecare linie de cod scrisa, va simtiti mai incarcati de energie dupa o zi de munca?

La un nivel minim trebuie sa iti placa programarea, altfel nu ai fi rezistat sa inveti notiunile necesare obtinerii unui job si chiar daca reusesti, probabil nu ai sa rezisti (vad pasiunea mai mult ca pe o sursa de motivatie complementara banilor). Dar stiu si foarte multi oameni care trateaza progamarea doar ca pe un job, nu aloca constant timp liber pentru proiecte personale sau pentru a se updata cu ultimele aparitii in domeniu si lucreaza de ani buni, au terminat o facultate si pare ca le merge.

Pe scurt, daca s-ar putea “diseca” pasiunea, care ar fi caracteristicile/obiceiurile aferente unui progamator pasionat si cu ce s-ar diferentia de unul ne-pasionat? Intreb pentru ca suspectez ca segmentul de programatori pasionati sunt defapt o minoritate (sper sa gresesc).

Mi se pare doar un mod prin care angajatorii iti baga overtime sau nu ofera ei training, pt ca fiind pasiunea ta trebuie sa inveti sg. Nimeni nu intreaba un instalator daca e pasionat de tevi sau mecanic daca e pasionat de piese auto si motoare, si nu se asteapta ca el sa stie sa lucreze pe modele noi, insa e de asteptat sa stii Rust sau ce mai e trendy / nou, typescript, kotlin, kubernetes.

7 Likes

Poate fi culture fit bullshit din partea HR-ului sau poate fi o companie care chiar plătește foarte bine și se lucrează la lucruri faine în echipe care pot introduce tehnologii noi, poate chiar se lucrează open source. Ideal ar fi să ai oameni cărora le place ce fac.

La o companie de outsourcing e clar HR bullshit.
La un proiect open-source trebuie sa fii pasionat…

Nu cred că există programator care să nu fie pasionat și să facă o treabă decenta. Dacă nu faci lucruri faine și doar livrezi story-uri te plictisești rapid. Pasionat se mai poate înțelege și ca minuțios sau atent la detalii. De TDD trebuie să fii pasionat ca să îl aplici la un proiect real.

Dacă ești plătit bine nu e nimic rău în a lucra peste program, doar dacă ai un salariu mic e mai bine să pleci la 5 chiar dacă ești pasionat.

2 Likes

Sa zicem ca niste pasiune este necesara. Dar imi da o stare de bine cand aplicatia compileaza si face ce trebuie :slight_smile:

Cat despre overtime, tendinte etc, cred ca le gasesti si la altii.

Probabil un nepasionat ar renunta la cariera de dev si s-ar oprienta spre alt ceva.
In cazul meu, am cateva proiecte personale pe Github, dar nu codez tot timpul. Uneorri le fac doar ca sa imi insusesc anumite concepte.

Cat despre noutati, vorbeam cu un prieten medic si mi-aa zis ca este la fel si la el. Se pune la curent cu ultimele in domeniu. Ca si noi. Filtez si ma focusez pe ce ma intereseaza si are legatura cu ceea ce fac eu.

Simplu: cand uiti sa mananci din cauza ca ai ceva de terminat. Sau cand nu astepti ora 5 la serviciu ca sa rupi usa de iesire.

8 Likes

Am deschis mail-ul si am vazut ca am primit aprecieri pentru o treaba la care am stat peste program si mi-a facut dimineata mai frumosa :blush:

Din câte înțeleg, tu nu știi definiția unui… hobby.

Au documentat băieții de mai jos toată treaba :smiley:

3 Likes

Pentru mine e simplu, cat de repede reusesti sa ajungi in flow ca vad ca nu a mentionat nimeni asta

2 Likes

orice job trebuie sa-ti faca placere. trebuie sa-ti placa electronica, tre sa-ti placa ingineria, tre sa-ti placa medicina, tre sa-ti placa avocatura. etc. valabil si pt it. daca nu-ti place de ce te-ar angaja cineva?

1 Like

deci daca sa fii programator pasionat presupune sa il ai si ca hobby atunci eu nu va sensul angajarii pe termen lung. Daca iti place atat de tare progrramarea, de ce ti-ai lua un job, nu ai sa poti face doar ce iti place, mai scrii documentatie, mai ai meetinguri, mai faci debug, poate 20% sa fie pe “gustul tau”. Oricat de ciudata ar fi afirmatia… In sensul ca daca chiar esti bun, si pasionat, mai degraba are sens sa iti dezvolti propriul produs, dar asta implica si riscuri si multe altele… Sau te faci prof de info, muncesti rrelativ putin si vii acasa si faci proiecte.

De ce te-ai angaja? Păi să vedem: preferi să ai un job unde fac (în mare) ce îți place - i.e. programare - sau preferi să ai programarea ca hobby dar job-ul tău să fie… nu știu, salahor în port. Cred că meeting-urile și documentația sunt un compromis decent.

Asta cu „dezvolți propriul produs” este … așa, un ideal:

  1. În primul rând, ai nevoie de o idee decentă. Ori să vii cu ceva nou, ori să îmbunătățești ceva existent.
  2. Apoi ai nevoie să mănânci până e gata produsul. De unde scoți bani?
  3. Apoi ai nevoie de promovare (la modul realist: nu vei avea un produs atât de grozav încât să se viralizeze). De unde scoți bani și pentru asta?
  4. Apoi trebuie să tratezi cu suport tehnic, plăți etc.

Între astea, adaugă și toți pașii birocratici necesari: înființare firmă, contribuții de plătit etc.

Nu zic că e o idee rea să faci asta, dar mulți preferă confortul și predictibilitatea unui job 9-17 :slight_smile:


@alescx: PeNtRu Că Se CâȘtIgĂ BiNe!?!?!?!!

4 Likes

Si un programator pasionat poate face asta. Motivatia e un domeniu complex, pasiunea fiind doar un element, uneori chiar nesemnificativ (ai un sef idiot, salariu mic, stres).

1 Like

Sa fii pasionat de programare nu inseamna ca stii si sa o vinzi, de asta job-ul este un trade-off decent, sunt destui oameni pasionati care nu o duc extraordinar pe cont propriu.

Iar in unele cazuri, nu poti trece cu pasiunea de un anumit nivel, fara resursele si infrastructura unei companii - ex. oricat de pasionat esti de masini electrice, nu o sa ai in garajul tau infrastructura Tesla.

La tine acasa, poate, in rest nu exista un job unde sa merite sa faci asta.

Nu zic ca trebuie sa stai cu ochii pe ceas, dar esti platit pentru serviciile tale 8 ore pe zi. Vine oare angajatorul din cand in cand si mai arunca bani extra la salariu, din pasiune ?

2 Likes

…sau mai iesi la o tigara din jumate in jumate de ora ? Vrei sa fii obiectiv, vezi ambele tabere.

de ce te-ar angaja. o mica mare diferenta :slight_smile:

1 Like

Pasionat poti sa fii de orice atata timp cat esti capabil sa te motivezi singur.

3 Likes

Ala pasionat sapa tot timpul mai adanc - din curiozitate si placere. Ala nepasionat (cred) face minimum necesar ptr. pay si restul duca-se.

Personal am auzit rar de programatori care programau fara sa simta placere, doar ptr. $$$ si urand jobul (stories pe reddit). Probabil si-au gresit vocatia.

1 Like

Mai degrabă ca atunci când îți plac așa mult papanașii cu afine încât îți pui în curte un afin, faci tu însuți papanași și inviți vecinii să guste ce ai făcut.

2 Likes

Inainte sa plantezi afinul creezi niste unelte speciale ptr. a-l planta (lopata nu-i custom enough). Daca ti-e greu sa creezi acele unelte speciale faci niste unelte sa te ajute. :))