Ce inseamna un Junior bun?

Nu, nu, rămân la analogia mea. E mai bună. Și, pentru a încheia discuția, facultatea nu e școală profesională, și în ciuda faptului că niște băieți cu bani o tratează așa, nici nu ar trebui să devină școală profesională. După părerea mea.

Well, he was wrong, imho. Ala e doar un senior care lucreaza incet :slight_smile:

Mie mi-ar placea sa existe astfel de scoli profesionale :slight_smile:

Intr-un fel exista. Exista facultati in tehnologia informatiei si comunicarii care se concentreaza mai mult pe lucruri practice.

https://fiesc.usv.ro/fise-discipline-tic/

Interesantă perspectiva și pragmatică.

A fost, dar nici eu nu am avut șansa asta. Cred că și acum aș lua un job de junior cu ce am făcut pe vremea când eram eu junior. Ai folosit termenul corect. Unii sunt angajați pe mai multe criterii, alții trebuie să se sacrifice.

:laughing:
AI are utilitatea lui. Ai 50% mai mari șanse să vinzi dacă produsul tău este AI powered. Asta este piața pe care nu o poate controla un om sau o companie.

@Floris_Stoica_Marcu eu m-aș aștepta de la un junior să fie curios, să nu fie timorat, să știe să pună la îndoială atunci când nu este de acord și să fie dispus să învețe.
Unii au potențial pe care și-l pot folosi mai ușor. Alții sunt mai timorați, mai puțin încrezători în forțele proprii și au nevoie mai mult de leadership care să le spună din când în când ce să facă sau ce să nu mai facă.

Circulă o gluma pe net: - Q: Why do you want this job? A: Because I am passionate about affording food. Meme-ul este mai expresiv, dar nu-l am la îndemână.
Dacă nu este pasionat, nu înseamnă că nu poate performa și nu poate fi productiv. Eu sunt pasionat, dar am văzut oameni “nepasionați” pe care nu-i pot pune cu nimic sub cei pasionați.

Ăsta este un skill greu de găsit la studenți sau juniori. De cele mai multe ori trebuie să ai acces la industrie ca să înveți cum să-ți prezinți proiectele. Sau să ai abilități de comunicare native.

Definește “foarte bine”. Engleza din industrie variază foarte mult, dacă mă înțelegi :slight_smile:

IMO, ai descris juniorii foarte buni. Dar cine știe, poate le dai și salariu pe măsură.

Ai primit o varietate de răspunsuri la întrebarea ta. Succes în a face ceva pentru juniorii aceia!

Toata lumea poate fi incepator la un domeniu, dar daca acel cineva stie cum sa caute, cum sa invete singur, cum sa testeze temeinic ce a facut, cum sa vorbeasca si cum sa ceara ajutor in timp util atunci eu nu l-as mai incadra la junior.

Deci un junior bun e cineva care e dispus sa invete acea intuitie, gandire necesara prin multa munca. (de multe ori de sisif pe un proiect nu foarte frumos) Puncte multe de bonus daca e dispus sa invete sa testeze totul si isi face notite/diagrame/un plan in loc sa scrie direct doar cod pentru implementare.

Chiar si mai important, un junior foarte bun trebuie sa recunoasca ca nu stie mai nimic si sa se lase ghidat putin de cineva care face ce vrea sa faca el de ani de zile.

Am vazut si ca facultatea la care am fost eu parca s-a schimbat total, era alta facultate acum 10 ani (profesori care predau Pascal din anii 90 si nu puteau folosi un compilator despre care predau s-au schimbat).
Azi e mult mai lejer si mai practic, cu profesori mai normali. E mult mai hands-on si se incearca formarea intuitiei de care vorbesc la informatica. Ai sanse mult mai mari sa gasesti absolventi care pot folosi bine un .NET/Python si React/Angular… ca sa faca o aplicatie de la A-Z. In trecut iti preda cineva cum sa faci un web server cu C++ (bine era util daca te pasiona cum functiona la baza un server) si un layout, formular cu HTML, daca aveai noroc iti arata ce era PHP sau chiar Java.

cred că una e să nu folosească hotkeys și alta e să nu știe pe ce butoane să apese.

2 Likes

folosesc foarte puține combinații de taste. visez la o lume în care să pot folosi doar mouse-ul. (sau, mă rog, o singură mână și să tastez la fel de repede :)) dar poate rezolvă ăștia cu AI-ul acum. în loc să mai tastezi, doar să dictezi ce să se scrie.

Presupun că ai spus-o mai mult în glumă, darrrr dacă ești dispus să încerci, poți tasta cu o singură mână. Ori folosești o tastatură care suportă QMK, ori ceva gen Kmonad, pui layere și remapezi jumătate de tastatură să oglindească cealaltă jumătate.

1 Like

Interesante resurse aici.
De ceva vreme am o problemă cu tasta Ctrl care nu mai funcționează cum trebuie și folosesc Power Toys să mapez o altă tastă pentru funcționalitatea ei. Dar kmonad parcă pare mai cool. De testat, zic.

Exact. Pe langa asta as adauga sa aiba o gandire analitica ok, sa fie capabil(a) sa rezolve probleme de liceu in pseudocod si sa iti explice ce a facut.

Nu ma intereseaza patternul X daca nu e in state sa rezolve o problema simpla de recursivitate.