Ce intrebari punem companiilor la interviu?

Am adunat o lista cu intrebari pe care le pun companiilor care ma invita la interviu si m-am gandit sa le dau share aici sa mai obtin niste feedback.

Intrebarile sunt destule insa chiar sunt importante pentru mine pentru ca pot defini cat de fericit voi fi la un viitor loc de munca.

Nu prea am timp sa le pun pe toate in interviuri. Ar fi si culmea, insa clar daca ajung in faza de ofertare cu compania, voi avea grija sa mi se raspunda la toate. Fie dau un email cu ce am uitat sa intreb…fie cer politicos o converstatie telefonica cu viitorul manager(de preferat).

Daca aveti timp, va invit sa dati un feedback si de ce nu, poate in urma sugestiilor invatam cu totii cate ceva.

Here you go copy paste:

 1. Care sunt asteptarile viitorului manager fata de mine? Macar pentru primele luni ar trebui sa aiba o idee. Intrebarea asta este de pus direct managerului(adica nu HR), si este un huge red flag pentru mine daca nu va stii sa raspunda la ea. Am observat insa ca majoritatea managerilor chiar se bucura pentru intrebarea asta.
 2. Cum estimati taskurile? In timp sau in complexitate. Nu am nimic impotriva nicuneia, insa doar intr-un anumit context foarte bine determinat. O estimare in timp, gen man days este super ok la inceput, ca business-ul sa isi faca o idee. Daca se transforma in hard-deadline…e huge red flag.
 3. Se logheaza timpul petrecut pe taskuri? Daca da, e huge red flag pentru mine.
 4. Ce alte “ceremonii” mai aveți in sprint? Planning, Backlog grooming, retro, daily? Faceti brainstorming? Faceti sedinte de arhitectura? nu e punct eliminatoriu, dar iti poti da seama de nivelul încărcării. Cu cat au mai multe sedinte, cu atat mai nashpa.
 5. Pe proiectul unde voi lucra exista deja CI/CD pipeline? Daca nu, de ce? Orice motiv de genul “nu a fost timp sa se faca” este red flag. In opinia mea, primul lucru cu care trebuie sa incepi un proiect sunt pipeline-urile CI/CD. Accept lipsa lor doar daca proiectul este foarte nou. Poate in faza incipienta chiar. Si ori e planificata munca asta in urmatoarele luni, ori chiar se lucreaza acum la asa ceva.
 6. Aveti release manager? Daca da, de ce? Nu e intrebare eliminatorie dar prezenta unui RM denotă o neînțelegere a practicilor devops. Dar na…poate exista o explicatie rezonabila pentru prezenta unui RM.
 7. Care este structura organizatorică? Cati oameni sunt in echipa? TL, Dev, Front, QA, Ops, etc. Nu este intrebare eliminatorie, dar iti faci o idee de seriozitatea proiectului. Pentru ca am lucrat in proiecte de microservicii pe kubernetes in 3 oameni. Si credeti-ma ca nu e fun deloc.
 8. Pot vedea un exemplu de Story/Task/Bug primit de catre echipa de dev? Astfel va faceti idee de nivelul de detalii pe care il au cand ajung taskurile la dezvoltare. Daca nu iti arata nimic sau nici macar nu iti explica in detaliu, e red flag.
 9. As putea vedea un exemplu de cod din producție al proiectului pentru care voi lucra? Aici ar trebui sa primesti un print screen cu o functie la alegere + unit-testul aferent. Daca nu iti da unittestul, cere-l separat intr-un email. Daca zice ca nu are teste, cere alta bucata de cod care are. E ok ca un proiect sa nu aibe 100% coverage. Nu suntem la gradinita aici. Dar daca nu au deloc teste, avem de-a face cu un proiect pentru care eu personal nu mi-as dori sa lucrez. Deal breaker.
 10. Cate deploy-uri per sprint faceti? Nu este dealbreaker pentru ca depinde de stadiul in care se afla proiectul insa daca fac intre 1 si 50 de deploy-uri pe zi, este super ok. Inseamna ca au multe lucruri deja puse la punct.
 11. Se poate face challenge PM-ului pentru un feature sau de obicei acestea sunt inchise si trebuiesc livrate no matter what? Pentru mine, cei mai smecheri Product Manageri cu care am lucrat aveau putere deplina pe produs si negociam ceva de genul: iti pot livra 80% din story sprintul asta fara floricele si daca vrei si restul de 20% mai imi trebuiesc inca 1-2 sprinturi. Dar intre timp observi userii in productie cum folosesc sandramaua si decizi daca mai merita restul investitiei. “ Daca nu pot negocia in felul asta cu PM-ii, pentru mine este un red flag.
 12. Folositi Toggle features? Sau feature flags? Daca nu, de ce? Pentru mine este un minor red flag aici daca compania nu a auzit de treburile astea.
 13. Este masurat nivelul de utilizare al unui feature nou adaugat in productie? Daca nu, de ce? Cum stim ca si companie daca un feature e folosit sau nu? Pentru mine este un minor red flag aici daca nu isi masoara chestiile astea. Inseamna ca nu scot niciodata niciun feature din proiect. Zace totul acolo si acumuleaza datorie tehnica. Bineinteles depinde de stadiul proiectului.
 14. Cat timp se aloca pentru training? Timp acasa, sau in timpul programului? Dar conferinte? Pentru mine este important sa am timp de research la locul de munca. Este la fel de important sa particip si la conferinte. Nu exagerez…2-3 pe an sunt suficiente pentru mine, insa lipsa lor este un huge red-flag. Ce inseamna prezenta la conferinte defapt mai ales in timp de pandemie? Pai macar cateva ore pe zi sa nu fiu chemat in nicio sedinta. Sa nu fiu on-call…faze d-astea. Munca din sprint continui sa o prestez. Aia ma descurc eu sa o bag.
 15. Hardware-ul pe care o sa lucrez este la alegere? Deal breaker daca nu pot lucra pe ce hardware doresc(in limite rezonabile de buget). In ultimii ani am lucrat pe mac + 2 monitoare. Dar respect orice alegere. Am colegi care lucreaza pe Windows + 2 monitoare. Alti pe Linux + 2 monitoare. Altii pe mac fara niciun monitor. E ok. Orice impunere a hardware-ului din partea angajatorului insa …pentru mine este deal breaker.
20 Likes

Exista companii care trec acest “interviu” ? :slight_smile:
By the way, lista intrebarilor seamna cu “Testul Joel”.

3 Likes

Ideea este fix ca atunci cand si companiile te intervieveaza pe tine ca si candidat. Un interviu OK este un interviu challanging in care au fost atinse si puncte pe care nu le cunosti. La fel si aici…ca si candidat, trebuie sa intinzi coarda sa vezi pana unde se poate intinde.

Cum nici candidatul perfect nu exista, rareori intalnesti si compania perfecta. Dar daca faci o alegere macar sa o faci in cunostinta de cauza.

6 Likes

Aș adăuga:

 • care e procedura de onboarding
 • care sînt așteptările angajatorului la 1 lună/2 luni/3luni
2 Likes

Întrebări bune, de luat acasă. Și eu cred că cele mai reușite și eficiente interviuri sunt atunci când pune și candidatul întrebări.

1 Like

Inca o intrebare care ai uitat sa o punctezi:
-Sunteti o familie?

EDIT: mai in serios, ai punctat niste aspecte destul de solide!

1 Like

La ultimele interviuri am folosit lista de intrebari de mai jos.
Nu-mi apartin, le-am preluat din mai multe articole disponibile online.

 • Can you tell me more about the day-to-day responsibilities of this job?
 • What are the challenges of this position?
 • What are the expectations for this role during the first 30 days, 3 months, 6 months, 1 year?
 • What can you tell me about the team?
 • How do you help the team grow professionally?
 • What is the typical career path for someone in this role?
 • What does success looks like in this position and how do you measure it?
 • Is there a formal mentoring or training program for new hires?
 • What is the ratio of testers to developers to program managers? What is the interaction like? How does project planning happen on the team?
 • What brought you to this company? What has been most challenging for you?
5 Likes

Intrebari foarte bune eu mai recomand o discutie cu seful direct (asta daca persoana respectiva nu a fost implicat in procesul de recrutare) inainte de a lua o decizie pentru a putea descoperi eventualele incompatibilitati umane care sunt mai greu de aflat decat cele pur tehnice.

1 Like

Eu am folosit:

Questions to ask from software engineers/technical recruiters/future collegues:

 1. Do you enjoy working at X ?
 2. What keeps you here ?
 3. Did you do something you are proud of at X ?
 4. What is the developer turnover for the project/team/company ? (“How many people have joined your company and left your company in the last year?”)
 5. Do you do pair programming/mobbing ?
 6. Do you have Continuous Integration ? Who maintains the pipelines ?
 7. How frequently do you release ? Who can release ? Are releases automated ?
 8. How often does the roadmap change ?
 9. Is there anything that you would change in the current stack ?
 10. What test coverage do you expect ? Who does the e2e test automation ? Do you use contract testing ? How do you measure code quality ?
 11. What is the biggest challenge in the project I will work on ?
 12. Pe FE: Do you use TypeScript ? Do you enforce no-explicit-any ? E red flag dacă mai au JS și accepta any in 2021/2022.
 13. Who writes the stories and acceptance criteria ?
 14. How many people are in the team ? Întrebarea asta a exclus câteva echipe în care as fi fost singur pe FE. E red flag dacă ești primul dev pe FE/backend.

Am o listă separată pentru HR/manageri.

3 Likes

De ce e red flag logarea timpului pe taskuri?

1 Like

Nu ai nevoie de logarea timpului, timpul nu are multe deaface cu Agile.

În scrum estimezi dificultatea pe story-uri și intr-un sprint îți propui să iei e.g. 15 puncte fiindcă atât livrează ceilalți devi.

N-ar trebui să conteze orele pe un task in sine, important e să nu fii blocat și să livrezi ce ti-ai propus la planning.

Dacă se ține contorizarea orelor sau mai rău toți au ceva app care face screenshoturi și rapoarte automate denota un micromanagement extrem.
Așa ceva e popular la Indieni și unde e multă muncă de sisif, dar dacă te bagă în aceeași oală nu-i de bine.

2 Likes

Eu cred ca e o intelegere gresita a scrum-ului. Story points arata efortul, nu complexitatea sau dificultatea, acestea doua au influenta asupra efortului dar nu sunt singurele trasaturi care dau estimarea in SP.
Logarea timpului ajuta la oferirea unei imagini mai precise asupra starii sprintului. Se poate si fara, dar eu am intalnit f putine echipe care sa lucreze in Scrum strict cu story points si fara estimari in ore pe subtaskuri. In lipsa unui burndown care sa-ti arate realitatea situatiei din sprint, risti sa ajungi la jumatatea sprintului fara sa iti dai seama daca echipa e in plan sau nu cu angajamentul luat la inceput de sprint.
Poate fi o discutie interesanta la interviu, cu siguranta.

Eu nu neg ca exista companii unde functioneaza. Unele chiar au motive serioase sa faca asta, enumar aici companii de consultanta care sunt transparente cu clientii si chiar le ofera defalcarea pe ora pentru ca acele ore costa enorm si clientului i se pare ca treaba e mai serioasa…DAR…

In opinia mea, logarea timpului pe taskuri este micromanagement. Implica inca o activitate de atentie in care un om trebuie sa investeasca niste timp ca sa reflecte exact activitatea(dev-ul) + o alta activitate de atentie in care altcineva va trebui sa verifice asta(managerul).

O astfel de activitate implica o mare lipsa de incredere fata de angajat si timpul acestuia. Si indica o orientare a managementului catre “justificare” si nu catre delivery.

Un skip-level manager pe care l-am avut in trecut(care acum e la Microsoft), mi-a zis ca daca managementul este defectuos, se vor cauta justificari fata de stakeholderi ingropandu-i pe acestia in dashboards, grafice si rapoarte lasand deoparte rezultatele care probabil ca nu exista sau sunt sub-par.

Din punctul meu de vedere ar trebui sa conteze doar rezultatele. Nu si defalcarea pe ore pentru cum ai ajuns acolo.

4 Likes

Pai si e secreta? :grinning:

Nu impartasesc aceeasi idee. Sigur, poate fi exagerat si atunci duce la frustrari, nervi, dar ce am experimentat pana acum este ca trackingul asta ajuta la obtinerea unui status foarte util PO-ului, PM-ului, etc. Nu poti merge doar pe principiul ca facem ce am promis, vedem noi in cat timp. Cand ai angajamente fata de clienti sau un roadmap de urmat, cam trebuie sa ai mecanisme prin care sa stii procentul de executie sau progresul pe o functionalitate. Daca te prinde finalul de sprint sau un deadline cu vreo supriza, e deja prea tarziu.

“Scrum” si “Agile” au devenit buzzwords aproape lipsite de sens pentru mine. Toate firmele zic ca le folosesc dar in practica cam toate fac cum si ce vor managerii deci prefer sa intreb exact cum decurg lucrurile.

La firme de outsourcing sunt variatii mari si de la un proiect la altul deci trebuie sa intrebi pe ce proiect vei fi initial si cum decurg lucrurile acolo. As intreba de asemenea daca ti se permite sa alegi intre mai multe proiecte.

1 Like

Si eu sunt curios :slight_smile: