Ce laptop sa aleg pentru facultate?

Buna, am intrata la Calculatoare anul acesta si vreau sa mi cumpar un laptop care sa faca față. Eu mi as dori un macbook air sau macbook 12”. Ce parere aveti?
Ce imi puteti recomanda?

De ce nu Macbook Pro 13" (fata touchbar). E la acelasi pret cu Macbook 12",

+ 2 USB-c ports (vs 1 la 12")
+ retina display (vs Air)
- 128GB (vs 256 la 12")
- tastatura (vs Air)
++ perfomante

Astea fiind zise… nu prea e un moment bun sa cumperi un Macbook entry level. 2018 13" cu touchbar e chiar OK, dar la alt buget :frowning:

Ai mai folosit Mac, iti este familiar sistemul de operare? Te-ai uitat ce cursuri ai, esti sigura ca poti instala toate programele de care ai nevoie la facultate? Asa, ultraportabil poti sa te uiti la ASUS sau Lenovo (desi nu stiu daca la asta te mai urmaresc chinezii).
Si da, poti sa ai masina virtuala…

Mac e de fite, nu pentru dezvoltare de soft… cu exceptia cazului cand dezvolti chiar pentru platforma Apple.
Gasesti configuratii similare sau chiar mai bune la pret mai mic. Nu are rost sa arunci banii pe nume.

2 Likes

In primul rand, felicitari!
In al doilea si al treilea, ce buget ai?
Pentru programare, design, etc ai nevoie minim de 8GB RAM si cel putin un SSD.

1 Like

https://www.techradar.com/news/best-laptop-for-programming Macbook este pe locurile 4 si 9. Mac este folosit si nu doar pt produse Apple, dar asta este o alta discutie.

La facultate probabil va avea un curs de Sisteme de operare - ceva shell scripting atat pe linux cat si pe windows, poate ceva assembler. In afara de virtual box, nu stiu cum ai face asta pe Mac (assembler / power shell)…
Poate si daca are ceva curs de C# ar fi mai bine Windows.
De asemenea, Windows are si Linux Subsystem cu Ubuntu.

Anyway cum zicea si @Ionut_Tudor felicitari!!!

Lista aia e cam irelevanta. Si-au dat cu opinia, exista mult mai multe laptopuri care indeplinesc pana si criteriile lor vagi.

Sigur ca Apple este folosit. Exista indivizi dispusi sa dea bani pe ‘fashion’. Pe ‘look’. Treaba lor, ca sa nu zic problema lor.

https://www.amazon.de/HP-2UC29ES-Business-Grafikkarte-DVD-Writer/dp/B075CQL8S1/ref=pd_lpo_sbs_147_t_2?_encoding=UTF8&refRID=JGMH95R5HE0W590BMS6A&th=1 G6, nu G5 ca in lista aia, cu 512 G ssd si 8 G ram si i7 e 699 euro. Am dat click la intamplare pe un mac book pro si zice EUR 2.604,90. E drept ca avea 16 G ram, dar ssdul era la jumatate cat cel de la G6.

Mergi pe Macbook cu încredere. Nu am auzit pe cineva să se plângă şi cunosc persoane care au avut pretenții. Dacă Mac e de fiţe (HAHAHA) atunci Windows e pentru cocalari. Come on!

1 Like

Nu cunosc nicio persoană cu adevărat tech-savvy care să prefere Mac-urile, dar absolut toate persoanele care folosesc produsele Apple au „pretenții” - să arate bine, să facă poze OK, să țină bateria mult etc.

1 Like

Apple a lansat editia 2017 a modelului MacBook Air

Indraznesc sa te contrazic. Livrez aplicatii expuse web pe aceasta platforma din 2009 exclusiv (nu am mai atins un windows de atunci) si nu am fost niciodata mai eficienta ca in acesti ani. Da, e mai scump, dar totul te ajuta sa iti faci treaba, si in ultimii 3 ani de cand merg constant la conferinte in afara tarii cred ca am vazut vreo 10% alte tipuri de masini decat cele de la apple.

Eu cunosc multe astfel de persoane care admit “da, e catalogat de altii ca fiind scump / de fitze” si apoi precizeaza “dar eu imi fac foarte bine treaba cu el de X ani”.

Cred ca doar la noi se catalogheaza masinile de dezvoltare drept “de fitze”, nu am intalnit colegi straini care sa aiba aceasta problema.

Sfatul meu pentru @Zbranca_Iulisa este sa se intrebe ce tip de programe va scrie in primii 2 ani (oricum dupa aceea vei trece la un sistem nou, mai potrivit) si sa tinteasca acel lucru. Dau exemplu Calculatoarele de la Cluj. Se ia programa din planul de invatamant, se merge la materiile respective pe pagina profesorului (ex Adrian Groza, cursuri) si vazut ce se solicita acolo. Daca la scoala se fac mai multe materii pe sisteme windows, atunci sa aleaga un laptop in consecinta. Daca se merge pe partea de linux (si aici intra aproape toata programarea web), atunci alegerea sa fie un Dell XPS sau un Mac.

2 Likes

Ar fi si cazul sa iti poti face treaba cu el cand costa cat 5 laptopuri cu care iti poti face treaba la fel de bine.

Personal nu sunt pentru laptopuri pentru dezvoltare. Le inteleg utilitatea cand trebuie sa te plimbi (de exemplu pe la facultate sau pe la conferinte cu bla bla uri), dar pentru dezvoltare in alte situatii, prefer un desktop.

In momentul asta am un i9 cu 14 core-uri, cu 32 G ram, un ssd de 1 T, un ssd 512 G, un hdd vreo 3 T, si mai incape. Beat that with a laptop :slight_smile:

Sa mai zic de monitorul de 43 inchi? :slight_smile:

1 Like

a se citi: thinkpad :slight_smile:

later edit:
bugetul e important si alegerile se fac in consecinta.
totusi, fara a avea un reper pentru punctul de mai sus…
eu as considera un dual-boot windows/linux.
preferatul meu e thinkpad (bifeaza fara probleme compatibilitatea win/linux).

agreed cu thinkpadul, mai ales ca https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Lenovo-LVFS-Support

1 Like

Ce programe faci tu cu laptopul asta?
Puterea cavalerului nu sta in lungimea sabiei.

Puteai sa dai si tu niste click-uri pe acolo si aflai macar despre cele open source.

zic cei cu sabia scurta…

ontoppic, ca tot aud chestia asta ca mac e (mai) pt programare.

imi explica si mie cum vine asta? intreaba unu care-i obligat sa faca asa ceva pe un mac.

1 Like

E mai pentru programare cand trebuie de exemplu sa faci ceva cu XCode. Altfel, e doar o chestie de gusturi.

Nici măcar, eu generez binarele de OSX direct din Linux, cu osxcross. De altfel, acelaşi lucru fac pentru Windows, cu mingw32.

1 Like