Ce limbaje trebuie sa stapanesti pentru framework-uri

python
javascript
php

(Damian Florescu) #1

Cam ce ar trebui sa cunosc ca in palma pentru a folosi framework-urile?
DJango: Framework web pentry python ce ar trebui sa cunosc ca in palma pentru a lucra cu el ?
Zend 2,3 etc: Stiu PHP basic sintaxa, obiecte, etc. Este suficient sa ma apuc de un exeperiment in el?
Daca mai stiti frameworkuri web de orice fel as aprecia orice indicatie sau alternativa la zend. Initial am vrut sa incep cu laravel pe partea asta de frameworkuri web dar am auzit ca are update-uri dese care iti strica treaba. Voi ce spuneti ?


(Georgiana Gligor) #2

iti recomand sa inveti f bine lumbajul (“ca in palma”) mult inainte de frameworkuri

daca lucrezi in ritm de 8-9h/zi la treaba adta, uite metoda pe care o folosesc eu de vreo 7 ani: https://speakerdeck.com/gbtekkie/ipc-spring-2018-how-to-train-your-minions


#3

Laravel este grozav dacă vrei să-ți faci treaba repede, însă nu te poți numi programator dacă îl folosești fără să ajungi la un nivel de cunostințe foarte avansate în PHP și MySQL. Ce vreau să zic este că de multe ori un framework te oprește din acumularea de experiență într-un limbaj de programare fiindcă “te obligă” să înveți framework-ul, nu limbajul de programare.
Acum depinde de tine ce vrei să faci.
Django e foarte bun fiindcă ai în spate python cu care poți să faci chestii mult mai avansate decât cu php.


(Serghei Amelian) #4

Care-s chestiile alea? :slight_smile:


(Ionel Cristian Mărieș) #5

Metaclase, descriptori, biblioteci pentru aproape orice și mână liberă la integrat orice bibliotecă de sistem (ctypes, cffi, cython etc).

Eu nu îs de acord cu premisa că trebuie să știi Python ca în palmă mult înainte să fii competent cu Django. Nu trebuie să înțelegi metaclase ca să scrii un model, și nici nu trebuie sa fii expert în metaclase ca să întelegi cum implementează Django modele (cu metaclase, în caz că nu era evident).


Altă chestiune, nu te crampona în „ce ar trebui să fac/știu/aleg”. Chiar nu contează. Apucă-te de făcut ceva aplicație și o să îți dai seama. Aceeași dilemă o are și maică-mea cu „cum sărăcie ai știut că setarea X face Y să meargă în Windows”. Chestia e că nu am știut niciodată, pur și simplu am luat la rând toate setările până am dat de soluție. Diferența e că nu m-am cramponat în acest fals „nu știu ce să fac/știu/aleg”.


(Vladimir) #6

Si cum acumulezi cunostintele acelea foarte avansate in conditiile curente de piata?


#7

Înveți framework-ul și nu doar atât, ci înveți și limbajul de programare în care a fost dezvoltat, astfel îți permiți să și umbli under the blanket la sursă și să tweak-uiești sau de ce nu, să dezvolți pachete pt framework.
Companiile mari care dezvoltă aplicații, de exemplu în Python, au de obicei și programatori în C sau C++ care dezvoltă librării custom pentru Python, Linux.


(Vladimir) #8

Asta este altceva. Mai sus ati dat de inteles ca ar trebui sa devii expert in PHP inainte sa lucrezi cu un framework, ceea ce este destul de greu de realizat in momentul asta, tinand cont ca se cer cunostinte de frameworkuri si pentru pozitii de incepatori.


#9

Am zis: “însă nu te poți numi programator”. Anyway, nu mai contează ce zic, fiecare înțelege ce vrea.


(Serghei Amelian) #10

Şi ce anume te împiedică să faci toate chestiile astea în PHP?