Ce pot face la 50 de ani..?

Buna ziua!
Va rog, daca nu deranjez, cu o opinie!
Am aproape 50ani… am trecut prin aviatie 20ani, si de vreo 10 ani sunt programator cad/cam (asa s-a intamplat)… La cad/cam m-am format mai mult singur, autodidact… exceptand procedurile de atelier pe care le-am invatat ca operator sau in preajma operatorilor de la care am invatat mult.
In ultimul timp, de cand cu lucrul de acasa si nu numai, m-au cam luat niste ganduri de variatie/schimbare a ocupatiei… asta din cauza ca jobul nu e asa bine platit si, mai ales, munca mea a devenit monotona si implicit plictisitoare…
Am vazut ca au aparut o multime de platforme de invatare si tutoriale pe internet (acum 10 ani nu prea erau) si, prin urmare, am inceput si eu sa urmez Java, Python, cautandu-mi o cale si incercand sa inteleg ce imi place si cum as putea sa combin ceea ce stiu deja cu ceea ce as dori sa fac/invat…
Ma uitam ca majoritatea platformelor cad/cam sunt dezvoltate in C++, C, samd (sau gresesc?)… Daca ar fi sa iau calea lui C++, abandonand Java si pastrand Python, ce sanse as avea in Romania sa gasesc un post de developer cad/cam tinand cont de faptul ca eu nu prea am gasit pana acum anunturi pe asa ceva. Sau exista alta varianta?
Multumesc anticipat!
Cu stima!

2 Likes

Job-ul de programator e stresant si monoton, cei care zic altfel e doar marketing sa creasca oferta. In general scrii o methoda / functie in 15 minute si testezi vro 2 - 3 ore ca nu ai stricat nimic, bine apoi te trezesti ca tot ceva nu e bine, si o iei de la capat.

2 Likes

Salut!


Parca tin mine ca mai veneau pe la targurile de job-uri de prin facultate si cautau pe C++. Fac software pentru CAD/CAM. Cred ca o sa ai avantajul experientie cu acele sisteme ceea ce ar putea fi un plus la interviu.

Avand in vedere ca ai experienta in acest domeniu, poti incerca sa cauti un software open source pt cad si sa incepi usor sa ii exporezi sursele si eventual sa contribui la el.
Poate o sugestie

La o prima vedere este cod c++ si ceva python.

Vezi ce algoritmi sunt folositi si incearca o implemnentare a lor in c++. Dar ceva imi spune ca este implicata multa geometrie.

Mult succes mai departe si sa ne tii la curent cu progresul si mai ales daca ai facut schimbarea.

PS
Eventual, mai poti incerca si varianta de freelancing. Ca o alta alternativa, sau ceva pe moment.

1 Like

C++ este folosit și solicitat pe platforma Arduino.
Nu știu dacă se poate face o legătură între imprimanta 3D si CAD, dar dacă da, poate fi o combinație super.
Ar fi cam așa:

  • proiectare în CAD a unui model de robot
  • creare a robotului cu Arduino
  • printre 3D a mulajului

Tocmai văzusem o pisică robot si asta mi-am imaginat.

Cred că se poate intra pe piața roboților cu cunoștințele de mai sus.
Am încercat să fac carcasa unui aparat cu Arduino si pot spune că este o problemă pentru cine nu știe.

Pisica robot de care spuneam e proiect pe Hackster. E adevărat că proiectul e pentru experți, dar il dau ca exemplu de obiectiv de atins:

1 Like

salut! merci, mi-ai dat o idee despre viata de programator!

merci mult! e o idee buna. cu stima!

Salut!
Da, cred ca trebuie sa fie o legatura intre imprimanta si CAD… nu m-as fi gandit. Asta imi largeste orizontul. Merci mult!
Cu stima!

nu stiu daca esti sarcastic, dar codul netestat e egal cu zero, si sunt cazuri si cazuri la care trebuie sa te gandesti si tot ratezi unul, si 75% din timpul tau e testarea. Eu am zis asa pt ca ai zis ca te plictisesti,

salut!
nu sunt sarcastic. imi cer scuze daca am lasat impresia asta!
cu stima!

Permite-mi să te contrazic. Dacă vrei să înveți ceva ca să ieși din monotonie, găsești. Dacă nu, nu. Spre exemplu după ce ai pierdut x ore pe testat și în sfârșit ți-e bun codul, ai învățat cum să faci data viitoare să nu mai irosești atâta timp pentru testare și să scrii codul mai bine. Dar să generalizezi nu mi se pare inspirat.

4 Likes

Ce te încurajez să faci este să îți folosești experiența profesională și de viață pentru a analiza oportunitățile, a învăța și a lua deciziile. 10 ani de programare cred că nu are nici jumate din forumul asta. Vei întâlni obstacole, e clar. Dar dacă perseverezi și ești hotărât cred că vei reuși.

1 Like

ce vb tu acolo, nu are nici o treaba cu skilul tau, ci cu faptul sunt foarte multe dependinte si zone ce le impactezi, dupa atitudine esti unul din aia care nu isi testeaza suficient munca, pt ca e boring, pleaca dupa 1 an, si lasa in spate o mizerie pt altii, hei, da ce conteaza, a fost fun.

Vad ca tn foarte des, care testeaza doar happy path, si le crapa in cazuri la care nu s-au gandit sau le-a fost lene, si apoi devin defensivi si dau vina pe proiect, etc.

cred ca esti intr-o eroare periculoasa.
nu numai codul eronat se testeaza, ci mai ales cel bun (inainte de a il trece live).

da, daca esti “programator wordpress” si schimbi culoarea unui buton dintr-un site de prezentare pentru un client care te plateste mai putin decat pe un student… atunci poate “scapi” cu el (codul) live fara prea multe teste.
altfel, cred ca avem intelegeri diferite despre programare.

Exista QA, scrii teste unitare ai code coverage, scrii teste de integrare, se face code review, ai cod usor de inteles, daca ai metode de 100 de linii de cod cu complexitate ciclomatica mare, oricat de inteligent ai fii posibiltatea sa iti scape ceva e mare, best practices si desigur testare automata dar si alea trebuiesc scrise.

1 Like

Nu ți s-a întâmplat niciodată să înțelegi de ce ai petrecut prea mult timp pentru a face ceva? Nu neapărat testare, orice. Să analizezi de ce pentru ca data viitoare să fii mai eficient? Despre asta vorbesc. Contextul s-a întâmplat să fie despre testarea codului.

1 Like

totusi, in contextul problemei… exemplul este nefericit (ca sa nu ii spun altfel) ales.
ca in orice domeniu… poti eficientiza lucrurile pana la un anumit punct.
mai departe de acolo… fie schimbi abordarea, fie renunti la etape / beneficii / functionalitati.
aici nu era vorba despre petrecut prea mult timp pentru testare, ci despre monotonia demersului, monotonie pe care nu o poti “eficientiza” pentru ca testarea este necesara.

evident, nu este totul monoton, dar o buna parte a jobului de programator presupune implementare si testare, lucruri nu atat de creative pe cat par.
poate ocuparea unei pozitii multi-rol ar putea sa ajute in directia asta, mai ales daca ea implica si arhitectura software sau analiza de business sau alte aspecte ce implica optimizari de procese (nu implementari), gen ergonomie si ui, seo, etc.

N-are rost. Vedem lucrurile diferit. Ce vroiam de fapt să zic este că într-adevăr, că în orice meserie, programarea are părțile ei plictisitoare și monotone. Dar de aici până la a zice că este o meserie monotonă per total este cale lungă.

probabil vedem diferit in primul rand fisa postului.
daca incluzi in programator si arhitect software… atunci as putea sa fiu ceva mai de acord cu tine.
daca separi programtor de arhitect software (si de celelalte specialitati gen ui)… asa cum cred eu ca e normal… atunci raman la ce am spus mai sus.

2 Likes

Nu cred ca meseria e monotona ci oamenii nu se regasesc in ea. Scriu cod de 25 de ani si nu m-am plictisit inca. E adevarat sunt probabil printre putinii care si-au permis in timp luxul de a lucra la proiecte interesante, neplictisitoare… Dar nu asta e idea, daca nu te simti confortabil in ceea ce faci schimba locul, tehnologia, abordarea… redefineste-te. Intotdeauna e loc in programare de lucruri foarte interesante si captivante totul e sa te duci in directia lor ca de foame nu moare nimeni in IT.

Ce daca ai 50 de ani, unde scrie ca un om priceput nu are valoare intr-o firma de software si nu numai. Daca ati sti voi cati programatori tineri am vazut carora le zboara mainile pe tastatura in sapte limbaje de programare dar nu reusesc sa rezolve decent o problema pentru ca nu au experienta realitatii de productie. Acolo este nevoie de oameni cu experienta, am intalnit astfel de oameni, fosti programatori, unii chiar in pragul pensiei care ofereau consultanta altor programatorilor care se uitau la ei ca la Dumnezeu.

[LE] Se considera de multe ori in mod eronat ca software scriu numai programatorii din firmele de software sau in regim de freelancer. Multe industrii mici, medii si mari au programatori angajati care fac software in house si acolo este foarte mult de lucru, pe termene lungi iar provocarile sunt de regula interesante. Poate fi luata in considerare varianta pentru ca varsta nu e neaparat un criteriu in asemenea locuri ci priceperea.

11 Likes

Multumesc tuturor pt atentie si raspunsurile date!
Cu stima!