Ce presupune poziția de Technical Lead ?

Mă interesează ce înseamnă technical lead. Din ce îmi imaginez eu acum e omul care stă 24/7 pe slack, jira, trello, gitlab/github și verifică dacă totul decurge bine, el acceptă pull request-urile, el realizează specificațiile tehnice/wiki-urile interne, comunică cu oamenii, răspunde la întrebări tehnice, face code review-uri (sau chiar pair programming) și aplanează conflictele.

Dar nu îmi pot imagina cum ajunge cineva să fie angajat, adică presupun că pentru lead vorbești deja cu managerul/deținătorul/CEO-ul firmei și pe el trebuie să îl impresionezi. Ce ar fi ideal ?

Tine de branding personal, respectiv de vizibilitate pe domeniul respectiv astfel incat sa ajungi sa fii recunoscut ca un om capabil in comunitatea respectiva. Asta se poate realiza in foarte multe modalitati: completarea unor proiecte dificile, postari pe blogul personal cu problemele intalnite si solutii tehnice dezvoltate, prezentari tehnice la diferite evenimente etc…
In momentul in care esti recunoscut ca specialist pe nisa respectiva vei avea o treaba foarte usoara la negocieri.

3 Likes

Ce descrii tu seamana destul de mult cu “team lead”.

Cred ca elementul comun pe care l-am vazut la oamenii si pozitiile de team lead cu care am interactionat, e ca omul e un fel de primus inter pares. Nu-i neaparat persoana cea mai tehnica, dar e destul de tehnica, nu-i neaparat orientat spre management, dar are ceva atributii in sfera asta, nu-i product manager, dar face unele treburi de PM.

Despre angajare, as zice ca mai degraba cineva e promovat in pozitia asta. Mereu mi se par mai ciudate anunturile de angajare pe team lead. Trebuie sa fie o persoana tehnica, dar experimentata pe proiectul respectiv - nu prea merge cu angajati noi.

OTOH, n-as merge atat de departe ca in caracterizarea ta. Toti membrii unei echipe trebuie sa fie pe slack, jira, trello, github, sa faca review-uri, sa scrie documente, sa comunice etc. De-asemenea, inafara de perioade de on-call, remunerate cum se cuvine, nimeni n-ar trebui sa fie 24/7 pe nimic.


“technical lead” l-am vazut folosit mai mult ca un atribut al unei persoane intr-un anumit context. De exemplu, poti sa zici ca Gigel, care a fost programatorul pe un proiect facut impreuna cu un designer, PM etc a fost “technical lead” pe acel proiect. De asemenea, poti sa zici si ca Fanel, director peste 100 de oameni, este “technical lead” al proiectului de care se ocupa echipa.

4 Likes

Vad ca stii deja ce presupune.

La urma urmei e un job. Nu-ti inteleg intrebarea.
Poate te gandesti cum de fapt e ales un tech lead? Asta e o intrebare mai complicata :slight_smile:
Am vazut destui leads care n-ar trebui sa fie leads, nu pentru ca nu stiu ceva anume, uneori nu knowledge-ul e important, pentru ca tehnologiile sunt foarte perene, dispar repede, ci pentru ca au o atitudine de cacat, care-i descalifica din start sa fie leaderi de oameni. Nici nu sunt capabili sa interactioneze normal, d’apai sa conduca echipe. De multe ori cine e deasupra lor nici nu stiu de asta sau\si nu le pasa. Fac extrem de mult rau, dar who cares. Munca lor de kakao nu se veder din diverse motive. Realitatea e ca mult din softul care se scrie nu e rocket science. Multi din leads sunt mai degraba DJ de asignare de task-uri. De multe ori nu e nimeni deasupra lor sa le masoare daca isi merita rolul in vreun fel, in afara de a asigna task-uri.
Greseala pe care o fac multe companii e ca la varf nu le pasa de oameni. Apoi se intreaba de ce nu merge treaba. Nici nu tine de knowledge sau de tehnologii, e vorba de “process” si de bun simt.
Daca stau sa ma gandesc bine, motivul pentru care lucrurile “nu merg” nici nu au legatura cu software dev-ul, e vorba de oameni cretini.

6 Likes