Ce puteți automatiza în viața de zi cu zi?

Lol, eu ma tot gandesc ce naiba sa automatizez dar nu gasesc ce. Bash, selenium, python - multe unelte, multe posibilitati. :upside_down_face:

Dar de multe ori dureaza mai putin sa faci manual. Sau deja exista solutii pentru asta care fac o treaba mai buna.

Sunt carti (Automate boring stuff with Python) dar use case-urile sunt mai mult de exemplu.

Voi ce idei de automatizare folositi/aveti (bash, sed/awk/grep, python, selenium, etc)?

2 Likes

De exemplu, am migrat un site mare iar WP e cam tâmpițel când vine vorba de DB: păstrează URL-ul hardcoded. Evident că schimbarea host-ului este o adevărată aventură ce impliciă, pe lângă import-ul SQL-ul, și executarea câtorva comenzi în wp-cli.

Pentru că se întâmplă relativ des această clonare și search/replace, și pentru că este extrem de repetitivă, am făcut un script bash care se ocupă cu toată povestea. Mi-a luat vreo 2-3h să scriu tot scriptul.

Durează ~20 min să se execute toate comenzile complet automat, timp în care pot face… orice altceva.


Alt exemplu, tot de WP, l-am menționat aici.


Folosesc un maus cu 12 butoane laterale, fiecare mapat pe ceva


Încerc să învăț cât mai multe shortcuts când folosesc o aplicație; presupun că și asta e o formă de automatizare.


Am descoperit ansible de curând, am petrecut câteva zile configurând chestii. Plec de la un server barebone la unul gata de utilizat cu două-trei comenzi.


Recent am descoperit powershell :smiley:

1 Like

Asta il foloseam eu la migrat, nu am intampinat probleme pana acum.

1 Like

ansible ftw!
am descoperit ansible la munca acum cativa ani, mi-am facut niste playbook-uri (provizionare server, deploy proiecte cu diferite framework-uri - laravel, symfony, magento) si acum totul e mult mai smooth. dureaza putin pana ajungi cu playbook-urile la o varianta suficient de flexibila si stabila dar apoi e alta viata

2 Likes

Niște prize programabile care pornesc chestii gen instalația de sărbători. În rest imprevizibilitatea a doi copii nu-i mi-a permis nici măcar să programez aspiratorul la o anumită oră să aspire. Când încep să strâng de prin casă este un fel de fitness time.

Mi-ar fi plăcut să pot programa mașina să se preincalzeasca pentru când vreau să plec, dar nu știu dacă golf 6 suportă așa ceva iar altă mașină anytime soon nu plănuiesc să am.

Folosesc jq cand trebuie luate date și introduse undeva.

Am mai folosit puppeteer si webdriverio pentru a automatiza introducerea de date. Practic sunt stack-ul meu de e2e testing.

As automatiza tot ce nu îmi face plăcere și mă obosește.

Aici vine:

  • curățenia regulată
  • spalatul vaselor
  • uscatul, calcatul, sortarea și ordonarea hainelor
  • cumparaturile de pantaloni, nu știu dacă există magazin la care te duci, îți alegi modelul, ti se iau masuratorile și după o ora revii după pantaloni.
  • evitarea gurilor de canal și gropilor
  • sportul și miscarea, aici intra oculus quest 2-ul

Mașină de spălat vase, stație de călcat verticală?

Strict legat de masina, poti monta un sistem Webasto oricand, zic eu. Sunt serviceuri autorizate care fac asta, daca ii chiar asa mare ajutor pentru tine, da o geana pe net.
Cotetul meu sta in garaj si are incalzire auxiliara, dar recunosc ca e genial cand dupa 1.5 ore de fotbal ma urc in masina preincalzita sau cand pornesc din telefon incalzirea direct daca sunt plecat undeva si sta masina afara. :smiley:

Buna asta cu automatizatul sportului :laughing:

2 Likes

Am implementat automatizari prin aplicatia de la munca si am micsorat durata implementarii metricilor de catre echipele de integrare. Am pe server tot felul de scripturi care mai fac clean up pe server.

In rest, mai am un task IFTTT care posteaza pe oagina de Facebook a blogului meu atunci cand scriu un articol.

Acasa nu am automatizari. Dar poate incerc ceva cu o valva inteligenta la calorifere.

Side note: în tinerețea mea am automatizat becurile din cameră: LPT + relee = :smiling_face_with_three_hearts: & COM1 + IR

La un moment dat am schimbat PC-ul cu unul care nu mai avea port LPT, am refăcut o parte din minuni pe USB. Apoi a apărut un service pack care a bușit rău de tot driverul USB, n-am mai găsit o soluție atunci și am abandonat. Cred că mai am și acum receiverul IR :smiley:

1 Like

Eu am automatizat partea de todos, goal setting, habit formation & tracking, etc. via GitHub - horia141/jupiter: The Jupiter goals management system . E cam singura chestie side-project la care lucrez cu spor, pentru ca ma ajuta sa supravietuiesc :smiley: Vreau sa-l duc putin si spre un IFTTT la un moment dat.

Pe de alta parte, apelarea la specialisti - in curatenie, gatit, reparatii prin casa, constructii, etc. - tot un fel de automatizare e. Cam orice serviciu care e in 2x hourly-rate-ul meu mi se pare un tradeoff bun, indiferent daca as putea eu sau nu sa fac treaba aia la un nivel acceptabil de calitate.

4 Likes

Nu prea multe. Acum cîțiva ani am instalat panouri solare și verificam zilnic producția. Am activat API-ul și culeg datele de 2 ori pe zi și-mi trimit un mail zilnic cu totalul. Apoi urc datele pe pvoutput.org că să vedem ceva grafice:

Mai aveam un rPi care citea apometrul de la distanță (cu un dispozitiv rtl-sdr) și mă avertiza cînd consumam prea multă apă, dar ceva nu mai merge de ceva vreme(probabil ar trebui să fac upgrade la un rPi mai nou)

3 Likes