Ce sa alegem: Backbone sau Angular?

Salutare,

Nu vreau sa starnesc un flame war. Stiu ca ambele sunt ok, blah blah. Sincer, Backbone imi place mie mai mult. Dar sunt cam singurul din echipa :smile:

Use case: Avem un magazin online tip marketplace, pe Magento. Destul de customizat. Vrem sa il separam in 3 mai mici: frontend, backend + inca unul care sa comunice cu ambele.

In principiu, vrem sa folosim ori Angular ori Backbone pe frontend si poate si pe al 3-lea sistem, dar nu stim inca.

Aveti experienta cu vreun shop online scris pe vreun framework de JS cunoscut? Poate fi orice, nu neaparat astea doua. Ce recomandari aveti? Alte pareri?

Multumesc,
Marius

Nu am folosit în producție altceva decât backbone, dar, la un moment dat, poate deveni un pic enervant să faci unbind la events, să ai grijă tot timpul să cureți pentru a evita memory leaks etc. Faptul că este unopinionated o să-ți dea libertate destul de mare, ceea ce poate fi un lucru bun sau un lucru rău (în BB nu există conceptul de the backbone way); spus altfel, poți sfârși ușor cu spagetti code. Dacă folosești Mustache pe server, poți refolosi template-urile extrem de ușor.

Pe de altă parte, cu Angular doar am făcut ceva teste, am urmat câteva tutoriale, dar nu l-am folosit la nimic concret. Din ce am prins până acum, este foarte opinionated, aici existând the angular way. Ce nu mi-a plăcut însă este modul în care se amestecă cu html (probabil există vreun workaround, ceva).


În funcție de cât de mare este echipa, probabil nu veți folosi backbone :smiley:

1 Like

Te-ai gandit la ReactJS?

Am folosit AngularJS pentru chestii simple unde functioana repede un two way binding + save formulare. Parerea mea era ca se complicau lucrurile daca voiam sa folosesc mai mult.

Nu am folosit Backbone decat in exemple de tutoriale. M-a atras modelul lor de date.

1 Like

Ce fel de limitari ai pe partea de frontend (browser support). Angular 1.3 nu ofera suport pentru IE8 si versiuni mai vechi.
Nu am facut online shop cu JS MVC, daca ar fi sa aleg un framework pentru un astfel de proiect ar fi o solutie comerciala (exemplu ExtJS), cele open source se schimba de la o zi la alta (Angular 1.x vs 2.x).

1 Like

Si eu as spune ca ExtJS e foarte bazazt. Versiunea 5 e spectaculoasa.
Nu am folosit Angular, dar din ce-am vazut, daca-l cunosti, e bazat. Avantajul vine din faptul ca e free. Dar pentru o chestie comerciala nu stiu daca e cel mai important lucru.
Daca vrei Single Page App si iti permiti licenta, ExtJS e de departe prima alegere.

1 Like

React mi se pare mai mult pentru “heavy DOM lifting”.
Idea e ca nici nu prea vrem SPA 100% din cauza SEO. Mai exista acest exemplu care personal imi place foarte mult: http://www.harveynichols.com/womens-new-in-all-clothing/ . (Backbone + Magento). Cam acolo am dori sa ajungem.

1 Like

Uff, ExtJS :smile:
Am lucrat cu v2 si mi-a placut mult insa pe vremea aia nu era MVC si se preta mai mult pentru aplicatii in-house. Eu am folosit-o pentru o aplicatie de evaluari. Personal am avut o experienta buna cu Ext insa noi nu urmarim 100% SPA si mi se pare ca are learning curve ceva mai mare comparat cu celelalte 2.

Eu unu urasc destul de tare partea de front end. Din considerente personale.As alege o solutie solida, chiar daca ar insemna sa tragi cu mitraliera dupa muste.
As alege Angular, deoarece poate face tot ce-ti poti imagina. E framework solid. Backbone e librarie. O librarie foarte flexibila, dar totusi, e librarie.
Daca ai un proiect vast, vrei sa ai un mod de a-ti face treaba cat mai organizat. Iar aici Angular pare foarte solid.
Daca as putea sa lucrez pe pofta inimii, in ziua de azi, as alege Laravel5 + Angular. Motivul este ca ambele sunt Opensource si sunt extrem de solide si bine documentate. Desi ai impresia ca la inceput nu ai nevoie de un framework, sunt convins ca lucrurile vor degenera. Vei ajunge sa-ti construiesti unul, daca nu pleci cu unul din start. Asta daca lucrezi organizat.
Despre Magento nu stiu prea mult sa am o parere. Nu m-a interesat. De aia, poate alegerile mele nu sunt cele mai potrivite, dar la modul general, eu asa as aborda problema.

Două articole interesante de la Ppk:

http://www.quirksmode.org/blog/archives/2015/01/the_problem_wit.html

http://www.quirksmode.org/blog/archives/2015/01/angular_and_tem.html

1 Like