Ce salariu se oferă pentru internship în București, Cluj, Iași sau Timișoara?

Cat credeti ca ar trebui sa fie platit un intern intr-un oras mai mare din Romania (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara) pentru a nu fi exploatat? Inteleg ca un internship e o perioada de invatare, dar nu mi-ar parea ok sa fie complet neplatit.

Din punctul meu de vedere, experiența acumulata la un internship valorează, pe termen lung, mult mai mult decât vreo remunerație.

In trecut, înainte de pandemie, una din companiile la care lucram i-a remunerat pe cei de la internship cu salariul minim pe economie.

Nu susțin ca e varianta cea mai echitabila sau potrivita, însă consider ca sunt putine companiile care reușesc și sunt dispuse sa achite salariu de mii de lei unui intern.

3 Likes

acum nu mult timp, eu am inceput cu 0 lei in prima luna, 1000 lei urmatoarele 3 luni, oferta dupa.

Depinde de tipul de internship cred eu. Daca te foloseste sa inveti dezvoltand in acelasi timp solutiile lor, ar trebui sa te plateasca (indiferent de suma, e o multumire si incurajare la nivel psihic). Posibil pierd mai mult timp/bani invatandu-te asa, dar apoi vei deveni productiv direct pe produsele lor. Daca e mai mult ca un curs, in care te invata sa dezvolti o aplicatie de la A la Z, sa fii multumit ca ai ajuns acolo si inveti lucruri noi. Daca te descurci/te plac, o sa vina si banii.

1 Like

Un raspuns mai vechi.

Toti suntem exploatati pana la un anumit punct, ca sa poti sa ceri mai mult trebuie sa aduci ceva ce altii n-au, daca esti foarte norocos poate esti singurul care aplica pe post, dar nu e cazul iti garantez.

Daca chiar esti bun sau esti caz social sau ai proiecte faine facute in timpul liber ai sanse sa ceri mai mult, in rest n-ai nici un motiv nici macar sa incerci sa negociezi. Bucura-te ca primesti o oferta, daca ai multe oferte primite si poti sa te misti rapid atunci negociezi. Doar firmele mari au hartiile in ordine ca sa te plateasca/ sa iti dea o bursa la internship si au mii de candidati.

As zice si mai direct, daca crezi ca stii tot uita de internship si aplica pentru un post de entry-level. Vezi cat de greu e sa te angajezi fara un internship chiar daca “stii tot”.

1 Like

Ma intrebam mai mult din curiozitate care e media, pentru ca am auzit si de cazuri de salarii minime pe economie si de cazuri de 4000-5000 de lei (dupa taxe). Si imi pare o discrepanta destul de mare, desi consider ca e mult, mult mai important ca ai oportunitatea sa inveti decat cat castigi. Eu sunt multumit cu oferta pe care am primit-o (mai ales pentru ca sunt in anul 1)

1 Like

alta perspectiva: un instalator castiga mai mult decat un programator entry spre mid.

ass ca mai bn cauti internships pe la ferolli, ariston sau motan ca e companie romaneasca si face centrale bune.

3 Likes

Cred că depinde foarte mult. Nu trebuie gândit că dacă o firma îți dă bani multi, nu o să înveți. Eu din ce am văzut, firmele care dau salarii bune la internship (am auzit și eu de 4000-5000 Ron pt interni) par ceva mai selective. O firma care își triază angajații mai bine sigur o face și pentru că are proiecte mai grele/interesante și nevoie de specialiști => ai ce învață și de acolo.

Și piata IT e mare, is fel și fel de firme, majoritatea având că scop sa profite de tine :wink:

1 Like

Ce-s cu visele astea despre internship platit oricui are chef sa ceara? Pretentii la cer, cunostinte zero. Crezi ca daca ai facut un site in wordpress stii programare suficient sa meriti un internship? Iei bursa la facultate? Ca si internshipul e un fel de bursa care se acorda celor straluciti, dar nu pe note date cu ochii inchisi ci pe cunostinte dovedite practic. Rupe-i intai gura angajatorului cu 50 proiecte pe github si cunostinte solide in 1-2 frameworkuri. Ai?

3 Likes

Chiar 50 de proiecte?
Tu ai? :slight_smile:
Si nu ma refer la de-alea stil ‘hello world’, ci la de-alea care sa poata arata ceva mai mult decat copy/paste.

1 Like

Cu 50 “ii rupi gura”, aia era ideea, nu ad-literam. Poti sa ai unul singur numit “laravel” si te-ai scos.

Nu poti sa ai ‘laravel’, pentru ca pe ala il are Taylor.
Greu de crezut ca ala cauta internship-uri.

De asemenea, foarte greu de crezut ca unul care ‘rupe gura’ cu 50 de proiecte mai cauta internshipuri.

4 Likes

Cred că ți s-a mai zis pe forum că iei lucrurile ad litteram.

Cred că în acest context acel „50” reprezintă, de fapt, un „cât mai multe” dar fără să menționeze un număr exact, fiind un mod de a arăta potențialului angajator că deja ai ceva abilități.

E mai bine?


Cu ce nu sunt de acord este că nu e musai să ai cunoștințe solide, din simplul motiv că te bagi la un internship TOCMAI pentru a căpăta cunoștințe solide. Dacă le-ai avea deja, te-ai duce direct ca angajat :slight_smile: (sau mă rog, poate cauți internshipuri pentru ca apoi să faci mentorship… cine știe? :troll: )

5 Likes

Nu stiu daca te referi la mine sau in general, dar ma intereseaza mai mult partea de back end, n-am folosit niciodata wordpress, am bursa la facultate si am proiecte pe github.

Ma refeream in general, sa nu aiba un vizitator din viitor impresia gresita ca in 2021 internshipul e simplu de gasit si se plateste bine.

Cand pui ceva cantitativ, cam greu de interpretat calitativ, mai ales cand e vorba de valori cam maricele.

daca nu merge treaba cu proiectele de github, atunci fii roman si intinde plicul la cine are drept de decizie.

nu te incurajez sa o faci, dar ar manca si stomacul lui o paine in plus.

in opinia mea un candidat ideal pt orice fel de internship, indiferent de domeniul de activitate ar fi:

  • atentie distributiva;
  • gandire analitica:
  • stabil emotional
  • tehnici de comunicare
  • o limba de circulatie internationala
  • vointa de invatare contiua

Cunoștințe solide in 1-2 framwork-uri implică ani de experiență. Din cauza unor oameni cu asemenea cerințe a ajuns piata de IT in România în halul care e.
Pentru un intern e suficient să știe niste baze și să cunoască limba engleză pentru a se documenta.Ai fi surprins cat de mulți nu știu.

2 Likes

Nu prea mai există înțelegere pentru interni, pentru faptul că lucrurile merg defectuos în facultăți etc, etc… E de apreciat că totuși cineva conștientizează acest fapt, că e oarecum imposibil să ai “50 de proiecte” la activ.

Si totusi, un student din cei pe care i-am intervievat avea 52 de proiecte intinse pe o perioada de 3 ani. Da, erau si HTML si Hello World, pentru ca a pus tot ce a lucrat pe github, dar erau totusi peste 50.