Ce stari v-au trecut la inceput de drum in programare?

Chiar asa, cand ati fost la inceput de drum, primul job, primele task-uri pe bani, ce stari emotionale v-au cuprins? Bucurie, euforie, tristete sau melancolie? Dragoste? Ganduri de reprofilare?

L.E. Intrebarea e valabila si pentru cei care sunt acum la inceput de drum.

la inceput neincrederea ca o sa reusesc, totul era foarte greu, nu intelegeam nimic.

1 Like

sincer, nu imi mai amintesc :slight_smile:
stiu ca ma uitiam la colegii de la rav si ma minunam ca pot face lucruri asa complicate :smiley:

1 Like

Credeam ca odată ce ii dau instructiuni mașinii, nu o sa mai am treaba cu matematica

1 Like

Cred ca cel mai des sentiment a fost de entuziasm. Si la chestii tehnice si la cele sociale (ex: intalnire de vanzari). Stiu ca nu ma pricep la toate si poate nu abordez situatiile ca la manual insa mi se pare important sa ai increderea ca o poti duce la capat si sa ai acele minim de cunostinte de unde sa incepi sa faci legaturi. Cand nu sti pe unde sa o iei, orice drum te va duce acolo mai devreme sau mai tarziu.

La primul job stacheta era oricum foarte jos fiind o firma de demisol unde celalalt programator era venit doar cu teoria din facultate iar eu cu heirup-ismul tipic unui self learner care avea interesul sa livreze cat mai rapid. Ne-am completat bine reciproc.

2 Likes

Daca e sa o iau la primul job/primele taskuri pe bani, dupa cum scriai, ar fi ganduri de gen “habar n-am ce fac” si “oare cand o sa se prinda astia ca nu stiu aproape nimic si o sa ma dea afara?”

1 Like

“Ceeee taaareeeee”

3 Likes

cand am inceput eu IE6 avea 80% din piata, i blame it for part of mai hair loss.

later update: am verificat si era undeva pe la 94-95% de fapt

2 Likes

Dacă browserul are 90% din piață înseamnă că nu-ți bați capul (prea tare) cu problemele de compatibilitate.

Situația era un pic altfel: la începutul anilor 2000 erau mai multe browsere, fiecare implementând ce dorea, cum dorea. W3C încă nu exista (sau era mai mult de formă), deci standardele erau mai mult… recomandări.

De aia getElementById avea trei implementări (două venind de la MS parcă), de aia request-urile ajax se făceau cu try/catch etc.

Problema cea mai dureroasă era că IE per total avea marketshare 90%. Adică era IE 5 & 5.5 (Windows pre-XP & Mac), IE 6 pe XP, Netscape și Opera. Și fiecare avea quirks-urile lui.

La momentul lansării IE6 a fost cel mai tare browser, venind cu o grămadă de chestii noi. De exemplu box modelul care atunci era considera buggy[1] dar acum este norma și nu te vezi scriind CSS fără box-sizing: border-box. Alte features din IE6 care au fost re-lansate în browserele moderne: custom scrollbar, acces la fișiere locale (IE6 făcea asta prin ActiveX). Dacă-mi aduc aminte bine, IE6 era printre cele mai dev-friendly la momentul lansării (în ciuda tuturor bug-urilor).

Din păcatefericire MS l-a ignorat pentru următorii 5-6 ani, ceea ce a permis evoluția spre ce avem azi.


  1. mare parte pentru că era singurul browser care implementa asta! ↩︎

2 Likes

Cee tareeee!
Fuck it, nu mai merge!
Ooops

2 Likes

Am scapat de IE si a venit Javascript Fatigue, in loc. Desi, si cel din urma mi se pare ca e deja pe un trend descendent de ceva timp, chiar cativa ani. Nu l-am mai simtit in ultima vreme. Lucrurile au inceput sa devina mai clare. Iar asta s-a intampla, din punctul meu de vedere, datorita framework-urilor adevarate care au aparut, s-au maturizat si s-au detasat de multitudinea de librarii, dar discutia asta cred ca merita un topic separat, sincer.

2 Likes

M-am angajat in feb 2008 in anul 3 de facultate, part-time, pe 700 de lei pe luna. Povesteam super-incantat colegilor de facultate la un laborator ca am reusit sa ma angajez, cati bani fac si a venit un coleg care a zis ca pt 700 de lei, el nici nu se da jos din pat. A fost un fel de wake-up call ca eu si oamenii din jurul meu, desi teoretic foarte asemanatori, nu privim lucrurile in acelasi fel. Primul meu task a fost sa curat de praf calculatoarele din punctul de lucru, m-au pus la punct din prima zi. :slight_smile:

Apoi, a durat vreo saptamana sa inteleg despre ce era vorba in proiectele alea si inca vreo 2 ca sa am incredere sa fac modificari. Ah, the good old times of ftp download before ftp upload.

1 Like

From “WTF” to “OMG!” (and back to “WTF”) :slight_smile:

2 Likes

Astazi ai 3 stai jos.

2 Likes

Am inceput sa scriu cod AngelScript intr-un game engine outdated cand aveam 12 ani. Prima oara cand am scris un if statement si cateva apeluri de functie eram gen : “woooow sooo coool, this is so fun!!!111” . Am reusit sa fac cateva jocuri care aratau de parca erau desenate in Ms Paint, si care erau aproape unplayable, dar ma simteam ca un zeu.

Acum (anul 1 facultate) ma chinui sa scriu cateva linii de cod intr-o zi in propiile proiecte personale (toy projecturi (alte jocuri, un game engine, niste tooluri), in C++, C#, Python, etc). Ma uit la sursa, poate incerc sa modific ceva, realizez tot nu functioneaza, asa ca inchid IDE-ul sau editorul de text si continui sa pierd timpul.

2 Likes

Euforia era high level iar la fiecare task sincer am avut emotii. Eram continu in oala aia de sentiment de nesiguranta, nu eram sigur ca stiu ce fac. Nu eram sigur ca voi putea termina un task. Chiar daca munca efectiva demonstra contrariul eram cumva speriat ca nu stiu suficient si ce ma voi face daca pierd un job ca altul nu mai gasesc. Ei bine dupa primul an a cam disparut sentimentul iar acum nu cred ca voi ramane vreodata fara proiecte. Ce mi-a placut in schimb era drive-ul ala de as fi stat dupa job inca 3 ore sa mai invat chestii acum ma motivez mai greu sa fac asta.

multi nervi. nu aveam rabdare deloc cand vedeam cod, mai ales scris prost, si nu aveam mindsetul de a face ceva pe perioada lunga, ore, zile luni. ex. sa documentez ceva care sa ma ajute peste 1 an.

1 Like

Scriam cod dinainte de liceu. Chestii mici, probleme pentru scoala, etc.
La facultate am scris din nou destul de cod, probabil de complexitate medie.
Jucandu-ma de-a programare de aproape 20 de ani, lucrurile au avut timp sa se sedimenteze.

Socul cel mai mare a fost la primul job cand a trebuit sa ma adaptez pe un codebase imens. Era pentru prima data cand nu “intelegeam” totul si trebuia sa fac mici modificari pe aici-pe acolo. Am crezut ca nu rezist in industrie, ca nu am cum sa fac fata, etc., etc… Tot atunci mi-am dat seama ca nu stiam sa fac debug…

1 Like

Dar cine mai știe… e muult de-atunci :cry: