Ce tehnologie ati alege pentru un startup?

Redefinesc conceptul de startup intr-o companie aflata la inceput de drum, si nu neaparat, intr-un startup cu investitorii, eu vad startups si freelancing ca avand foarte multe in comun, freelancing poate fii vazut ca un startup, si fiecare produs facut ca freelancer poate fii vazut ca un startup.

1,) Majoritatea startup-urilor de la noi din sunt de tip firma de web design (CMS: Wordpress) or e-commerce store development (Prestahop & Magento), ceea ce inseamna PHP & MySQL, LAMP stack.
2.) A doua categorie de startup-uri sunt cele care fac o aplicatie custom care sa acopere o nevoie: task manegemnt, time management, invoicing, unde tot PHP & MySQL este lider la noi in tara, asociat cu un framework, din care Laravel pare sa fie cel mai popular, care are un limbaj de template pentru view ce seamana izbitor de mult cu Razor din ASP.NET MVC, la framework-uri PHP s-ar mai adauga codeigniter desi numai e intretinut dar sunt multe aplicatii deja scrise in el, in afara am vazut ca leader-ul pare a fi Ruby on Rails, Node.js and his stack pare sa fie pe val.

Unde se foloseste ASP.NET, C#, am citit niste post-uri pe quora si se pare ca aceste technologii sunt folosite in zonele din state unde sunt fosti angajati Microsoft, sau de fosti angajatii care au lucrat la platforme enterprise sau multinationale.

Nu conteaza absolut deloc. Daca ajungi la un MVP numai din HTML, go with that.

7 Likes

Mergi pe stack-ul pe care il stapanesti cel mai bine, punct. O sa ai destule batai de cap oricum pe partea de customer support, promovare, legal, financiar, etc, cat sa nu merite sa iti bati capul si cu problemele care mai apar cand nu stapanesti tehnologia perfect.

Adevarul e ca indiferent cat ne gadila noua orgoliul ca am folosit numai jucarii noi, pe client il doare la bască daca serviciul tau e scris in PHP, .NET, sau cizelat cu dalta pe peretele unei pesteri.

Acum, exceptia cea mai importanta de la regula de mai sus e atunci cand vrei sa vinzi o solutie self-hosted. Atunci bineinteles ca vei tine cont de cat e de usor clientilor sa o instaleze, cat de comuna e platforma pe care ruleaza, etc.

4 Likes

right, daca ajungi la un Minimum Viable Product, nu conteaza tehnologia aleasa, desi e recomandat sa folosesti platforme si framework-uri, in loc sa scrii totul de la zero, sa folosesti un CMS existent si popular sau o platforma de e-commerce, ca sa nu ajungi la o amestecatura de code sau code spaghetti, in acelas timp reduce si timpul de dezvoltare si calitatea produsului creste. Daca faci o aplicatie web, un framework MVC cu un ORM sunt un minim de decenta.

1 Like

As paria pe ce cunoaste cel mai bine echipa. Cei care programeaza sunt cei mai in masura sa spuna ce vor sa foloseasca.

Daca vei avea un client care vrea codul, trebuie sa lucrezi in ce-ti cere.

Probabil pe termen lung e mai profitabil sa scrii cod ce urmeaza sa fie compilat. In acest fel, esti oarecum mai stapan pe ce-ai scris. Asa ca Java sau C# ar avea o mai mare valoare decat PHP.
Pe de alta parte, e mai usor sa gasesti oameni pe PHP. Poate Python/Django.

Eu unu as incepe cu PHP/Laravel/MySQL/Angular/JQuery. Angular doar pentru SPA.
Asta doar pentru ca pot sa utilizez fara sa invat lucruri noi.

Mi-ar placea mult sa lucrez in Python/Django/Angular/Jquery. Poate cand am timp, mai invat.

Pe NoSQL nu pricep de ce ai vrea sa muti un startup… Dar asta pentru ca nu stiu asa multe despre NoSQL.

Oricum, mult mai important decat tehnologia, e mentalul echipei. Capacitatea de abstractizare. Abilitatea de a scrie cod curat. Abilitatea de a scrie cod testat si testabil, modular, SOLID… Astea mi se par cele mai importante.

2 Likes

Din cate am inteles de la CTO nostru noi am ales MongoDB fiindca baza de date nu suporta suficiente request-uri initial s-a mers pe o solutie SQL Server cu Memcache, daca faci o aplicatie mobila cu 60.000 de useri nu cred ca o sa mearga nici MySql, nici SQL Server.

Cum spuneam, nu ma pricep la NoSQL. Fiecare cu ciorba lui…
Daca ai 60.000 de useri care intra simultan, deja nu cred ca mai e vorba de un startup. Daca nu intra simultan, nu vad care e problema.
Cand ai chestii care trebuie sa se miste in timp real, nici cu PHP nu o sa mearga prea bine. Deja ai alte probleme de optimizare. Dar deja vorbesti de mediul corporate. Numai echipa de la infrastructura e cat toata echipa de dezvoltare a unui startup.

Au vrut sa il gandeasca ca un startup scalabil asta era target-ul. Legat de infrastructura folosim un REST API care e in cloud la amazon pe trei masini cu un load balancer in fata care distribuie request-urile, la fel se poate scala se pot adauga masini in plus sau scoate in functie de numarul de clienti.

Eu ma gandeam ca Linux rules on cloud, si dupa portarea pe Linux .NET o sa fie un boom exceptional pentru developeri .NET mai ales in startup-uri.

Din discutia cu seful se pare ca evita Java pe server ca consuma multe resurse hardware, memorie, procesare care la randul lor trebuiesc platite, desi eu am suspiciuni daca .NET pe Linux care e o platforma mai noua, sa fie mai buna decat Java care are o vechime considerabila, indiferent de acest aspect raman un fan Visual Studio, C#, .NET si portarea pe Linux v-a deschide noi oportunitati.

1 Like