Ce telefon folosiți si de ce? La cât timp îl schimbați?

Nu am găsit un astfel de topic și cred că ar fi interesantă o astfel de discuție. Aș prefera dacă se poate experiente personale, nu generalizări de genul “iOS stabil, it just works. Android bad, n-are updates”. E posibil să fie cazul vostru, dar e posibil să existe cineva care să povestească o experiență exact opusă. Ambele experiențe sunt valide și cred că trebuie povestite cât timp nu se pleacă din start cu o preconcepție.
Eu folosesc un Galaxy S8+ de aproape 4 ani, luat SH(important de menționat pentru baterie) care merge neașteptat de bine pentru un Samsung mai vechi de 5 ani.
Minus niște burn-in și bateria care nu mai ține chiar atât de bine.
Plănuiesc să-l mai țin o vreme, iar următorul poate o să fie un iPhone. Aș vrea să văd cum e și pe iOS. Până acum având doar telefoane Samsung.
Ca fapt divers. Samsung oferă acum 4 ani actualizări de Android și 5 ani actualizări de securitate pentru seriile S și A
Știu că @iamntz parcă a avut ceva peripeții cu un Nokia 7 Plus și a trecut pe iPhone.
Poate povestiți și voi întâmplări similare.

Vezi ca s-ar putea sa fie un risc de securitate sa iti dezvalui modelul de telefon utilizat pe internet. E mult mai usor cuiva sa iti faca ceva sau cel putin sa te targeteze. (iti trimite un email cu un exploit specific telefonului tau intr-o imagine speciala/un pdf/chiar video de exemplu si te-ai ars)

1 Like

Am un Iphone 11 pro de prin decembrie 2019. Nu simt nevoia sa il schimb, dar IPhone 14 sigur vine cu imbunatatiri care sa merite (camera + sper eu - usb type c)

Bateria ma tine cam o zi in conditii de utilizare normala (Facebook, Twitter, Instagram, Devforum). Nu am avut probleme cu niciun update si am trecut prin toate pana acum.

Am avut si niste Samsung-uri, dar dupa primul update au inceput sa merga sacadat. Iar un S4 se misca inacceptabil.

Parerea mea este ca si producatorii introduc planned obsolence, ca sa te faca sa dai alti bani pe un telefon nu cu mult diferit fata de cel din generatia trecuta.

Am un coleg care este pe ideea ca nu schimba telefonul pana cand nu se strica de tot.

1 Like

Aia se rezolva prin update de os.

2 Likes

Am folosit multa vreme telefoane Android.
In ultima perioada m-am ales pe ele (cat si pe un device cu android pentru multimedia & navigatie cu care e dotata masina) cu mult bloatware in urma updateurilor. Incetinirea era vizibila (foarte, foarte vizibila in cazul masinii, dura o gramada pana puteam porni programul GPS dupa ce porneam motorul).

La masina am rezolvat cu un reset la original plus o taiere masiva a aplicatiilor/serviciilor plus un update foarte selectiv.

Telefoanele Android le-am schimbat cu iPhone.

Tableta Android am facut-o cadou (dar m-am ales recent cu un boox cu Android, sper sa nu o ia si ala pe calea telefoanelor) ca oricum sunt acum cu un iPad.

Culmea pe cand programam pentru iOS nu aveam iPhone (dar aveam tableta pentru teste).

3 Likes

Singura problema ar fi ca nu-mi citesc emailurile cu telefonul, in rest poate chiar ar functiona metoda :slight_smile:

1 Like

Probabil ai dreptate. Mai ales că nu mai primește nici actualizări de securitate. Dar totuși. Asta nu se poate aplica într-o anumită măsură și la OS-ul desktop folosit(parcă mai sunt discuții aici), împreună cu browser-ul și configurația HW?
Sunt oameni mult mai populari și importanți decât mine care au această informație publică. Eu o să risc :))). E o posibilitate, ai dreptate. Înțeleg dacă nu vreți să faceți același lucru

Ultimul paragraf îmi amintește de creatorul Magisk, care folosea un Pixel când lucra la Apple, iar acum folosește un iPhone, făcând parte din echipa de securitate Android (în paralel cu un Pixel și un Z Fold parcă, pentru că încă se ocupă de dezvoltarea Magisk)

Parțial adevărat. Am avut iphone și am trecut la nokia cu peripeții :smiley: (pe care îl am și acum)

Idei: (se aplică la device-uri în general)

  • Folosesc un telefon care are un raport preț/performanță decent. RAM suficient, stocare suficientă, cameră decentă.
  • Pentru că-s zgârcit cu unele chestii, nu-s dispus să dau mai mult de 1500-2000 lei pe un telefon. Mi se pare ridicol să dau 1% din veniturile lunare [1] pe ultimul model de telefon cu țâșpe mii de giga de pixeli. [2]
  • Îl schimb ori când moare de tot ori când devine extrem de lent (cum a fost cazul iphone, după ~5 ani). e.g. iPad-ul îl am de zece ani. Ține bateria, pot să citesc chestii pe el, încă rulează Netflix, all good :sunglasses:
  • Asta și pentru că urăsc să migrez datele între device-uri…
  • Din principiu nu cumpăr chestii SH

  1. freelancer de succes™ ↩︎

  2. știu că unii numesc asta a fi o investiție. Dar mai știu și că mulți nu fac o diferență clară între investiție și cheltuială. ↩︎

3 Likes

Cred că e puțin probabil ca versiunea din acest an să vină deja cu USB-C. Sunt zvonuri pentru varianta de anul viitor. Dar iPhone 14 Pro va schimba totuși aspectul frontal. Înlocuind notch-ul cu unul mai mic tip pilulă și o cameră circulară lângă

3 Likes

Il schimb cam la doi ani. Adica cand expira contractul si pot beneficia de reducere daca il reinnoiesc.
De obicei unul din telefoanele din familie se strica (scapa/sparge/scufunda) in fiecare an.

Aleg modelele dupa pret. Se intampla des sa primesc telefon gratuit si fara sa maresc abonamentul.

1 Like

Exact așa, doar că pe dos :))
Sau
“He a little confused but he got the spirit” se aplică în cazul ăsta pentru mine :))

Implementam aplicatii si pentru Android in perioada aia, asa ca nu e chiar analoaga situatia.

2 Likes

În ultimii 12 ani am tot trecut de la iOS la Android și viceversa. Recent am trecut de la iPhone 13 mini la Fairphone 4.

Din experiențele mele nu merită să faci schimbarea fără un motiv întemeiat. Nu contează cât de obișnuit ești cu ambele sisteme, o să ai un pic de fricțiune când faci trecerea. Majoritatea aplicațiilor au echivalent și merg mutate foarte ușor, dar pentru unele e un coșmar (gen arhiva de Whatsapp).

Ambele sistem au bug-uri. Singura diferență e că în iOS-ul ești mai protejat când vine vorba de tracking și nu-și mai bagă Google, Facebook și restul nasul prin tot ce faci. În Android nu poți să te ferești de Google și cine știe cine te mai monitorizează. Adblocker-ul nativ din iOS e mult peste ce am găsit pe Android (folosesc Adaway și a trebuit să mai whitelist-ui o aplicație și sunt chestii pe care încă n-am reușit să le blochez)

Cu Android trebuie să ții cont că dacă ai un model mai nepopular o să ai neplăceri:

  • cu piesele dacă se strică și va trebui să aștepți după el în caz că ți se strică ceva
  • cu update-uri de OS, în funcție de producător (Samsung cred că e cel mai OK momentan)
  • cu găsit accesorii pentru telefon (de exemplu pentru mount-ul de bicicletă QuadLock nu au carcasă dedicată decât pentru câteva telefoane Android, dar pe iPhone nu ai problema asta)

Dacă îți permiți un iPhone, scapi de multe bătăi de cap și probabil o să te bucuri și de baterie un pic mai mult.

Dacă vrei Android, și nu vrei multe bătăi de cap, cred că cel mai sigur ar fi să mergi pe Samsung sau Xiaomi.

Personal, m-am întors la Android din cauză că nu-mi place să folosesc telefone scumpe. Am trecut pe iPhone din motive personale. Nu aveam timp de să-mi bat capul cu a alege un telefon (tocmai ce mă lăsa Nokia a doua oară în câteva luni). Acum că am din nou timp, vreau să-mi vând iPhone-ul și să rămân doar cu Fairphone-ul. Telefoanele le schimb când se strică de cele mai multe ori, că nu le menajez - sunt unelte până la urmă. Singurul meu criteriu e să nu fie mai mult de $500.

Later edit: aș folosi telefoane motorola sau chiar și xiaomi (modele sub $300) dacă ar fi ușor de reparat, însă dacă spargi un ecran la un telefon de genul ieși mai bine să-l cumperi nou. Fairphone-ul nu are problema asta și a fost motivul principal pentru care m-am mutat înapoi.

3 Likes

Nu ieși la fel sau poate chiar mai bine(din punct de vedere al performantei) cu un telefon mai scump pe care să îl schimbi mai rar decât cu unul mai ieftin pe care să îl schimbi mai des? Fairphone e destul de underpowered raportat la prețul plătit. Bine, de apreciat că banii se duc pentru condiții mai bune pentru cei care asamblează telefoanele și cei care extrag metalele din ce spun ei. Totul se rezumă la ce folosești telefonul până la urmă. Dar la o căutare rapidă Pixel 6a are un preț (sau va avea, că de luna asta va fi disponibil la vânzare) asemănător cu Fairphone 4. Google oferă cel puțin (așa scrie pe site-ul poate vor oferi chiar mai mult acum) 3 ani actualizări Android și 5 ani actualizări de securitate. Iar performanța e aceeași ca cea de pe P6 și P6 Pro. Categoric mai bună decât cea oferită de Snapdragon 750G. Mă gândesc peste 4-5 ani care din ele va rula mai bine? Bine, Fairphone are categoria lui specială. Îl cumperi pentru bateria detașabilă și ușurința de a îl repara. Așa cum ai zis și tu.

1 Like

Așa sunt și eu, le țin cât timp își fac treaba la ce am eu nevoie.

Legat de istoric, și eu eram mare fan Android în era lor de glorie, dar adevărul e că în afară de Nexus/Pixel (cele care le face Google) și eventual OnePlus, chiar mereu erau probleme cu telefoanele Android. Recent Samsung cere 1k euro, la paritate cu iPhone când efectiv la partea soft nu se compară. Mereu aveau 2-3 aplicații pentru aceeași chestie pentru că erau cele de la Google, peste care își punea și producătorul a lui (samsung, LG, sony ericsson, etc) și uneori culmea nesimțirii își mai băga și operatorul GSM ceva aplicații de-ale lui care la fel, făceau același lucru.

De când am trecut la iPhone e altă viață. Am ținut de ultimul iPhone 7 Plus vreo 5 ani. Și acuma merge, arată ca nou, doar că deja bateria era la 70%. Acum am un 13 Pro Max și de ăsta voi ține probabil minim 2-3 ani și chiar mai mult cât timp își face treaba.

1 Like

Eu prefer Samsung second hand, in mod normal e pe la 5000 de lei, dar dupa un an il iei la 1500-2000 cu cateva zgarieturi pe care oricum le faci. (nu imi pun protectie la ecran fiindca strica culorile si se pierde feelingul original, acum cu amprenta in mijlocul ecranului arata oribil) Poti sa il cumperi linistit second hand fiindca are sistemul knox, daca a fost rootat knox se dezactiveaza, la celelalte telefoane cu Android nu ai de unde stii daca a fost rootat sau daca mai are ceva pe el.

As incerca un iPhone, unul din ultima generatie, dar nu mi-a placut fiindca depind de Google, mie imi este o problema daca trebuie sa fac iPhone-ul sa mearga cu Google. As lua unul in special ca sa pot sa am un Apple Watch.

Samsung e un safe choice, restul au lipsuri sau probleme incepand cu incarcarea wireless (important in masina) pana la semnalul telefonului, GPS-ului, wifi-ului. Inclusiv Samsung are, dar nu la fel.

Dupa imi plac telefoanele mici, iPhone-ul e singurul telefon mic decent, ceilalti au luat-o razna cu telefoane de 6.5-7 inch. Samsung-urile din seria S sunt mari dar in lungime, nu si in latime. Restul precum seria A la fel au lipsuri, nu are ori NFC, ori incarcare wireless, ori e urias.

La filmari cu stabilizare optica am observat ca iPhone filmeaza mult mai bine, dar filmeaza intr-un format proprietar. Cred ca inclusiv pozele trebuie convertite in JPG/PNG.

Ce zici de galaxy s21? Doar ce mi am luat eu la mana a doua, 2000 de lei in cutie.

Modelul S21 normal e decent, Ultra e prea mare. O problema la Samsung mai poate fi procesorul Exynos in UE si Snapdragon in SUA. Procesorul Snapdragon e mult mai bun, dar nu il gasesti in UE.

2 Likes

Adevarat, e foarte nasoala treaba cu Exynos…
Eu am mai avut o problema destul de nasoala cu s21 normal… am casti cu fir tot de la Samsung care culmea, nu se potrivesc la s21, in sensul ca sunetul e jalnic. Chiar nu ma asteptam la asa ceva.

1 Like