Ce va motiveaza sa va inregistrati afacerea in Romania si sa platiti taxe aici?

Salut! Sunt interesata :grin: sa aflu de la cei care inca traiesc in Romania si lucreaza in tech, ce ii motiveaza sa isi inregistreze afacerea acolo si sa plateasca taxele aferente, unui sistem total neperformant.

Va multumesc si va urez tuturor putere de munca! :netherlands:

1-3% impozit?

9 Likes

Comoditatea?

1 Like

O fi sistemul neperformant dar esti oarecum obligat sa fii asociat locului unde-ti desfasori activitatea si de unde ai angajati. Orice corporatie ajunge sa aiba si o societate infiintata local din varii motive (de ex: fonduri guvernamentale).

Mult succes in a fi asociat intr-o companie inregistrata in alta tara cu angajati din Romania care vor si ei un credit, un concediu de maternitate etc.

2 Likes

Dupa depasirea birocratiei initiale, ajungi sa realizezi ca Romania e chiar OK ca tara pentru persoane juridice.

Putine tari din UE pot concura combinatiei din impozit pe venit de 1% si impozit pe dividente de 5%. De fapt, cred ca niciuna.

3 Likes

Wow! Iar cu contributia sociala/cea de sanatate cum e? @iamntz @tacheshun

Persoana fizica care incaseaza dividende are obligatia sa verifice daca suma acestora, cumulata cu alte venituri pe care le obtine (ex. activitati independente, chirii, etc) depaseste 12 salarii minime pe economie, fiindca in aceasta situatia mai datoreaza si contributia la asigurari sociale de sanatate.

In exemplul de mai sus, presupunem ca persoana fizica a incasat dividende in suma de 95.000 lei. Suma de 95.000 lei depaseste cu mult 12 salarii minime pe economie (12* 2.230 lei = 26.760 lei), astfel ca va trebui sa plateasca si contributia la sanatate.

CASS = 10% * 26.760 lei = 2.676 lei

In acest sens va depune declaratia unica pana in 15 martie a anului urmator si va plati si CASS tot pana la aceasta data. Practic, la un dividend brut de 100.000 lei, persoana fizica va plati taxe in suma de 5.000 lei + 2.676 lei =7.676 lei. Calculat ca procent, aceasta inseamna 7,68% din dividendul brut.

  • CASS 10% nu se datoreaza la suma incasata ca dividende (adica la 95.000 lei) ci la plafonul de 12 salarii minime brute adica 2.676 lei la salariul de baza existent in 2020. Dincolo de plafon, asociatul poate sa incaseze oricat fiindca nu va influenta nivelul CASS datorat.
  • CASS 10% nu se datoreaza daca venitul din dividende, individual sau cumulat cu alte venituri nu depaseste 12 salarii minime brute.
  • Se datoreaza CASS chiar daca asociatul este si salariat si practic mai datoreaza CASS si la veniturile din salarii. De exemplu, in cazul in care persoana este angajata cu salariului minim pe economie in suma de 2.230 lei, din salariul lunar i se va retine si CASS in suma de 223/luna, pe an, 12* 223 lei = 2.676 lei. Daca incaseaza dividende peste plafonul de 26.760 lei /an, va mai datora inca o data 2.676 lei contributie la sanatate. Cumulat, din cele doua surse, contributia la sanatate va fi 5.352 lei.
2 Likes

Ok, deci ai 1% impozit pe venit daca ai 1 angajat. Acel angajat poti fi si tu, legea nu iti interzice asta. Apoi mai ai 5% impozit pe dividende + CAS, CASS in cuantum a 6000 de lei pe an daca dividendele depasesc 12 salarii minime pe an.

Tot mi se par costuri mici comparativ cu alte tari.

Sau chiar asta ai vrut sa arati? :slight_smile:
Ma prind mai greu in ultima vreme…

Iti trebuie un contabil in primul rand, 200 lei/luna daca faci doar lucruri de baza, se mai pune inca 200 de lei in luna in care ai nevoie de bilant (pentru dividende trimestriale de exemplu). Se mai pot si deconta lucruri dar mie mi s-a recomandat sa uit de asa ceva ca sa fie mai simplu la controale daca o sa fie foame de bani la ANAF. A mentionat cineva keez dar sunt optiuni si local.

Deci 3000 de lei daca iti trebuie dividende trimestrial (dar poti sa scoti banii din firma si fara dividende trimestriale si faci doar anual bilant daca n-ai nevoie de o suma mare)

Dupa vin taxele, 3% profit firma (1% daca mai angajezi pe cineva) + 5% dividende.

Ai ceva comisioane destul de mari la banca, cel putin dupa primul an, un 30-50 lei/luna.

In ultimul rand ramane CASS-ul, care vine cam 2600 lei pe an. (e o suma fixa minima daca depasesti salariul minim la dividende, asta inseamna ca vei fi asigurat)

Ca si un sumar, ai 8% taxe + ~ 6000 lei suma fixa pe an. Ca si angajat ai ~45% taxe indiferent de suma.

Fata de Estonia, pe mine ma motiveaza foarte tare capitalul social de ~ 40 euro fata de 2500. E si foarte simplu de inregistrat un SRL acum daca ai un apartament/o casa, nu mai trebuie nici o semnatura de la vecini. De administrare se ocupa contabilul cu semnatura digitala.

2 Likes

Well, si cand primesti chestii, primesti maximum proportional cu ce ai platit ca impozit si taxe.

Printre avantajele din alte tari:

  • Statul intai colaboreaza cu tine. La noi avem direct amenzi;
  • Statul iti ofera servicii de garantare a creditelor de la institutii bancare;
  • Ai acces la incubatoare, clustere si consultanta gratuita;
  • Ai predictibilitate fiscala si viziune mai clara, ceea ce face ca business plan-ul tau sa fie mai usor de urmarit;
  • Acces facil la clienti corporate/ enterprise pentru ca exista o incredere mai mare in privinta calitatii; In plus, exista tot felul de companii/ institutii care iti certifica competentele si preturi mai mici pentru asigurari profesionale;

Daca vrei sa faci outsourcing in tech, atunci te poti juca si din Romania. Dar si aici risti sa pierzi clienti.

Deci, pe termen scurt, daca vrei sa dai si sa fugi, e bine in Romania.

Sunt si cazuri fericite, insa nu sunt companii prea mari…

3 Likes

Multumesc de raspuns. Daca te pot intreba, ai putut sa te folosesti de CASS? Constant aud de la prietenii din RO ca merg la clinici private pentru ca la stat dureaza foarte mult sa obtina Y(analize, consult, etc).

Ma intrebam recent de ce mai platesc romanii toate darile astea cand nu se reflecta in nimic.

Constat ca e mai mult un ‘jail free card’ decat un beneficiu/drept.

Interventiile complexe sau de urgenta se fac doar la stat, am cunoscuti care au scapat de Covid si au fost in stare foarte grava saptamani la ATI. Daca esti internat in spital acolo se fac toate analizele care trebuie (cel putin la Cluj), daca nu esti internat mai bine te duci la privat ca fonduri sigur nu sunt.

Exista asa numita internare de o zi, care bate cam orice altceva din alte tari, suni la 112 ca sa vina un echipaj si ceri sa te duca la spital fiindca nu te simti bine, acolo te vor interna pentru o zi si iti fac toate analizele. (schema asta functioneaza foarte bine la parinti/batrani daca sunt locuri, iti fac inclusiv si RMN/CT daca medicul cere asta si spitalul are in dotare, normal ca asta se face doar daca ai o problema reala, nu pentru control preventiv - exceptie daca nu ai un medic pe care il cunosti) Daca esti internat dupa o interventie medicamentele ti le cumperi de multe ori din banii tai. Spitalul de copii si spitalul municipal din Cluj e foarte bine echipat, dar in orase mai mici e probabil dezastru. Exista si medic de familie care poate scrie retete decontate, daca ai un medic de familie bun te rezolva cu internarea pe o zi. (asa numitul bilet de trimitere, care iti da voie sa stai o zi pentru toate analizele la oricare spital - exista inclusiv bilet de trimitere pentru control preventiv cu care te poate trimite la mai multe spitale)

Daca ai o asistenta/un medic/o ruda la spital poti sa te prezinti exact atunci cand pot sa iti faca pe banda rulanta absolut toate analizele, ceea ce din cate stiu nu e posibil nici macar in Germania/UK/Belgia/Franta. Daca nu e urgent sunt convins ca si in Olanda iti fac un set de analize, te trimit acasa, revii dupa o saptamana si iti mai fac alt set si te trimit acasa si tot asa. In Romania poti sa rezolvi tot intr-o singura zi… Acesta e si motivul pentru care fondurile se epuizeaza rapid. (doar ca la spitale municipale si spitale mai speciale fondurile sunt suplimentate de primarie/armata/ONG-uri si mai niciodata nu o sa iti spuna ca nu sunt fonduri)

Asigurare dentara nu exista, dar e mult mai ieftin sa faci orice aici.

Pentru un test de sange cel mai simplu e sa te duci sa donezi sange, iti fac toate analizele de sange gratuit si de nu esti asigurat.

Legat de Covid ai putut sa alegi vaccinul si era disponibil Pfizer sau Moderna.

Daca ai o problema foarte grava doar cu relatii ajungi la medici buni. Medicii sunt platiti bine acum. Daca ai o problema extrem de grava, precum arsuri peste 30% pe corp pot sa te trimita la spitale din afara, oncologia e decenta dar sigur nu la nivelul altor tari si tratamentele mai bune costa mult si nu sunt acoperite.

Drumurile sunt proaste (dar pot fi circulate) si autostrazi nu prea sunt - dar iti ajunge mai mereu intr-o singura zi un colet din Bucuresti in Cluj, reteaua de apa si canalizare e relativa, apa exista si la sate, canalizare doar in oras. Daca ai ceva de rezolvat cu autoritatile trebuie sa te pregatesti de o cearta sau de mai multe incercari, de multe ori exista ceva coruptie ascunsa sau pur si simplu incompetenta.
Transportul feroviar e acceptabil, majoritatea trenurilor sunt in stare buna, doar ca dureaza foarte mult, statiile sunt dezastru.

Daca ai bani te avantajeaza mai mult ca afara.

Asta suna promitator. :slight_smile: Ce tari crezi ca sunt cele mai indicate pentru asta?

@scheffgames - Eu am experienta in Franta. Acolo ai acces la clustere si consultanta gratuita.

Am fost angajat cu carte de munca si mi se platea o asigurare optionala de sanatate in valoare de 60€/ luna.

Asigurarea includea, din ce am testat eu:

  • Analize, consultatii, RMN-uri.
  • Medicamente gratuite. Vitamine gratuite.
  • O pereche de ochelari si una de soare gratuite/ an. Ochelarii de soare au acelasi tratament special de TVA precum ochelarii de vedere - pentru ca tine de sanatatea ochiului.
  • Stomatologie basic. Nu am avut nevoie de mai multe…

Dezavantajele intampinate:

  • Unele le platesti si dupa iti ramburseaza.
  • In functie de oras/ regiune, poate dura si cateva luni
  • Medici mai putin empatici, in general expati.

Daca zici ca impozitul si taxele sunt mari, uite un exemplu de ce sunt mari:

O ruda, web developer, cu salariu de cca 2200€/ net, a primit propunere din partea Fortelor de munca sa faca o reconversie profesionala, ceva pe programare industriala si ulterior sa-si faca o firma. I s-a oferit 1500€/ lunar pret de 1 an, timp in care sa participe la formarea profesionala/ cursuri specifice. Daca va absolvi, i se garanteaza pentru X perioada niste venituri de 3500€/ net. Take that!

3 Likes

Poti lua hepatitia sau avea lucrari gresite, (caz real) stiu pe cineva caruia un dentist roman i-a omorat toti nervii, de s-a ingrozit un dentist din germania, o fi mai ieftin dar risti mult mai mult, aia buni pleaca in afara, in romania raman aia cu facultatea la privat care isi privesc job-ul ca practica pt afara.

Chestia cu covid e in mare parte pt ca multi nu au vurut sa se vaccineze, in stil tipic romanic au asteptat sa vad daca “mor altii” nu o chestie de competenta romaneasca.

Banii te avatanjeaza cat timp ii ai si nu ai prea mare nevoie de stat, la 50+ ani Isi cand poate nu ai asa bani, (daca nu ai investit cu cap) si ai vro problema iti blestemi zilele in romania. Iti permiti din pensie 100m pt o cataracta?

1 Like

Incompetenta exista peste tot. In tarile mai normale exista asigurare dentara, la noi nici vorba. In Cluj e o smecherie daca te risti sa te duci la facultatea de medicina ca si cobai, dar e cam singurul mod sa iti faci dintii gratis.
Aici in Romania daca maine decid ca vreau sa imi albesc dintii si sa imi pun coroane de saptamana viitoare gasesc un medic bun care sa se apuce de munca, acolo in Germania probabil s-ar apuca dupa o luna-doua si pretul ar fi mai mare si probabil tot ce-i mai bun nu-i decontat de asigurator.

Partea cu reconversia profesionala mi se pare ciudata, nu te faci din web developer in programator industrial cu nici un curs de conversie.

Știu că este whataboutism, dar și prin Austria se întâmplă chestii prin spitale.

Desigur incompetenta exista cazuri si cazuri dar general probabilistic ai mai multe sanse sa fie bine tratat in Germania de ex, daca luam nr de cazuri la nr de pacienti nu cred ca Ro iese mai bine, eu inca imi amintesc cazul ciomu, pt ca au standarde mult mai dure, nu ca la noi principala preocupare a colegiul medicilor e sa acopere doctorul, si in germania depinde la ce doctor mergi, plus ca poti avea mai multa incredere in sistemul juridic, la noi te plimba pe drumuri pana mori de tot.

Eu nu m-as duce sa fac nimic in romania la dentist sa imi albesc diintii, tatal meu a luat o hepatita cu care sa luptat toata viata, bine erau anii 2000 dar totusi, ai tu incredere ca asistenta platita cu 2000 lei a dezinfectat bine aparatele, treaba ta.

Trebuie sa recunosc că e destul de greu sa parsez întrebarea ta.

Întrebi un generic “de ce încă mai stati in Romania?” sau “daca sunteți antreprenor de ce ați fondat/înregistrat firma in Romania?”. Apoi te interesează poveștile individuale ale oamenilor de pe forum, sau un general “de ce ar face cineva $intrebareaDeLaPunctulAnterior?”

9 Likes

Aș zice că este troll politic. Urmează să spună ceva despre cât de mișto este în rusia sau china :troll:

1 Like