Ce vrei să știi despre freelancing?

Care sunt semnele(redflags) inainte de a incepe un proiect sau in timpul unui proiect ca lucrurile vor decurge greu?

2 Likes

Cand un client/angajator se eschiveaza sa raspunda intrebari legate de costuri, hourly rate, etc.

1 Like

Care sunt semnele că un proiect va merge greu?

De cele mai multe ori nu proiectul este problema ci… clientul. Eu evit (sau mă gândesc de mai multe ori) să iau un proiect dacă aud următoarele:

 • „Proiectul e 90% gata” (sau orice procent);
 • trash talk despre foștii colaboratori;
 • „am lucrat cu alți X oameni, toți au fost neserioși” (unul poate, doi puțin probabil dar de la trei în sus înseamnă ori că este o problemă undeva);
 • „E simplu, aș face eu dar «motive»”;
 • „Suntem trei dar n-am avut niciodată nevoie de version control”

Nu este sigur că vor fi probleme, dar de obicei astea sunt semne care ar trebui să te pună în gardă.

Îți dezvolți cumva în timp abilitatea de a „mirosi”

19 Likes

Ce sfaturi ai avea legate de portofoliu si prezentarea lui atunci cand incerci sa prinzi un proiect nou ? Dar testimonials ?

2 Likes

Mi se pare spot on calculul facut.

In alta ordine de idei se pot face si muuuult mai multi bani decat 8k pe luna, dar nu este norma, bineinteles. Cunosc cativa oameni din diferite orase care au prins contracte majoritar din US si incaseaza spre 12-14k pe luna constant, dar ca si contractori, nu freelanceri (au un singur client constant, nu lucreaza 10-15 ore pe saptamana la diferiti terti), deci de putut se poate.

Cat despre cheltuieli, dupa cum vad eu lucrurile, costurile lunare la un PFA cu norma sunt in principiu contabil (200-500 RON), taxele la stat (~1400-1500 RON) + costurile de infrastructura (iti iei laptop, monitoare, etc., inchiriezi eventual un co-work space).
Nu stiu ce se schimba cand treci de plafonul de 300k RON/88500 EUR, dar asta e alta poveste…

1 Like

Testimoniale și portofoliu

Cred că o chestie nasoală este că tot timpul oamenii așteaptă să fie nevoie de un portofoliu pentru a… face un portofoliu.

Am căutat un designer acum ceva timp și din cinci, trei au început să adune - în timp ce vorbeam cu ei - ce au lucrat. „că am și pe 99d, am și acolo, am și dincolo, am făcut și aia”.

E 10$/an un domeniu. Folosește-l.

Pe măsură ce termini proiecte, adaugi în portofoliu. Cu detalii de 1-2 paragrafe, fără înflorituri exagerate, mai ales că astea se „miros” destul de ușor:

 • Am optimizat X, înjumătățind astfel timpul de încărcare, rezultând în Y (e.g. numărul fișierelor procesate)
 • am crescut valoarea coșului cu peste 50% după ce am schimbat design-ul
 • Brought over 20 million euros in additional yearly revenue by successfully designing and launching a module

Ultimele două sunt, cel mai probabil, BS (detalii vagi, nemăsurabile altfel decât circumstanțial), mai ales dacă în restul portofoliului sunt proiecte… meh.

Înfloriturile sunt utile dacă mergi pe vrăjeală și, dacă sunt exagerate, ies la iveală ori la interviuri ori în primele săptămâni. Dacă ești capabil nu ai nevoie de înflorituri.

Testimonialele au valoare doar dacă sunt pe o platformă 3rd party, unde tu nu le poți edita/altera. Altfel sunt două probleme:

 • veridicitatea testimonialului (i.e. dacă autorul există)
 • imparțialitatea (sau… lipsa acesteia). E clar că nu vei folosi un review ce nu te va lăuda :slight_smile:

Cu toate astea, nu aș evita să folosesc testimoniale de la persoane cunoscute. E.g. dacă i-aș face blogul lui zoso, aș pune testimonial de la el.

5 Likes

dincolo de costuri, sunt cateva diferente intre pfa si srl.
unul dintre ele e ca la srl (societate cu raspundere limitata) actionarul e vazut ca entitate separata, inclusiv dpdv al raspunderii in caz de problema / faliment / etc.
pe scurt, daca la srl dai faliment (din orice motiv, inclusiv ca esti prins fara voie in “mecanismele” ilegale ale unor clienti)… risti sa pierzi cel mult firma si atat (presupunand ca nu ai facut nimic ilegal).
la pfa… daca ai probleme… raspunzi cu toate bunurile tale (esti unul cu firma), inclusiv iti pot vinde casa pentru a acoperi prejudicii / datorii.

evident, astea sunt cazuri in care e putin probabil sa ajungem, dar stim ca a considera inclusiv situatiile improbabile sau nedorite poate face diferenta daca totusi ajungem acolo.

altfel, mai sunt de considerat chestii legate de pensii, asigurari de sanatate, etc - care pot sa difere de la srl la pfa.

toate cele de mai sus… se traduc in costuri
si ar trebui considerate si asumate la momentul comparatiei / deciziei.

1 Like

Cum duci discuția înspre freelancing cu potențiali clienți? Pe mine mă contactează destul de mulți pe Linkedin, și unii chiar și prin mail direct, dar majoritatea vor să angajeze și când le zic că nu sunt interesat de asta, pică treaba. Unele startupuri fug de consultanți ca vampirii de usturoi. Pe profilul meu de Linkedin scrie clar că sunt consultant și freelancer, dar tot primesc astfel de oferte.

1 Like

Una din metodele ce le-ai putea încerca e să faceți o săptămâna de probă, sau să faceți ceva cu 4 ore.

Targetat, specific, îți dă o bucățică din proiect și dacă totul merge cum trebuie, treceți la mai mult.

Eventual ar mai fi ideea de a fi dispus să mergi odată pe săptămână la ei o zi, să te cunoască, să vadă ce și cum, să participi la discuții, și apoi restul remote.

De cele mai multe ori barierele nu sunt de natură tehnică ci umană. Să te vadă la față să vorbești cu ei să-și facă o idee despre tine poate ajuta mult în a construi încrederea. Chiar dacă sunt din alt oraș să zicem, o zi pe săptămână nu e mare lucru.

2 Likes

Gândește-te că e ca și cum ai vrea să-ți iei bocanci iar vânzătorul vrea să te convingă că ai nevoie de sandale.

Poate că la început pleci fericit din magazin, dar la prima zăpadă o să spui că vânzătorul te-a păcălit :slight_smile:

6 Likes

Primită în privat

Ce te-ar face să renunți la freelancing?

Personal cunosc mulți oameni care au mers ori pe ruta angajat → freelancer → angajat ori pe ruta freelancer → angajat. Știu o singură persoană care a mers pe ruta freelancer → angajat → freelancer: a încercat să vadă cum e ca angajat, nu i-a plăcut.

Unii mergi în paralel: angajați și freelanceri, dar nu recomand pentru că duce la burnout.

Eu aș renunța la freelancing în două situații:

Plafonarea

Prima situație ar fi atunci când simt că mă plafonez rău de tot.

Eu încerc constant să învăț ceva nou, măcar la nivel conceptual, chiar dacă nu mă ajută în mod direct.

Darrrr oricât de mult entuziasm aș avea, există un soi de cerc vicios. Să zicem că știu PHP la nivel de arhitect (nu știu, dar să zicem). Și aș vrea să încerc Kotlin.

Tot ce știu în PHP (tooling, limbaj, mindset) nu mă vor ajuta prea mult în limbajul nou. Bazele le prind în câteva zile, dar știi unde e mai greu? La… clienți. Așa cum am zis mai sus, am foarte mulți clienți veniți din recomandări. Ar trebui să renunț la toate recomandările și să mă apuc să caut clienți noi, dornici să lucreze cu un junior.

Iar treaba asta se întâmplă cu orice: limbaj, framework[1], metodologie de lucru, unelte[2] etc.

Poate că atunci când simt că nu mai pot, voi renunța la freelancing.

Antreprenoriatul

A doua situație în care aș renunța la freelancing ar fi cea în care aș porni pe calea antreprenoriatului. Mă apuc de un produs, în dezvolt pe ăla, îmi aduce un venit suficient.


 1. Am refuzat un client care îmi cerea o aplicație în WP. Omul nu înțelegea că erau extrem de puține lucruri utile în WP pentru acel proiect și că WP mai mult încurca. ↩︎

 2. Am tras de un client jumătate de an să trecem de pe SVN pe Git. Alt client refuza să folosească VCS complet, FTP era la putere. ↩︎

5 Likes

Daca ai un proiect nou si destul de complex poti sa implementezi anumite parti din proiect folosind o tehnologie noua. De exemplu daca ai nevoie de un microserviciu poti sa il faci in alt limbaj/ alta tehnologie fata de cea cu care esti familiar.

1 Like

asta e definitia “bad business”.

 • consumi mai multe resurse (nu esti la fel de eficient, nici pe departe)
 • livrezi la o calitate nu tocmai potrivita
 • ai o problema de deadline
 • ai probleme de mentenanta
 • clientul este oarecum pacalit (te plateste inclusiv pentru experienta, iar tu ii construiesti ceva din pozitia de amator sau cel mult junior).

completare:
invatarea si experimentarea (in sensul de directie paralela / limbaj nou / etc) nu se fac pe proiecte de productie (cu mici exceptii care sunt prevazute clar de la incheierea intelegerii si implicit “bugetate” ca atare).

4 Likes

Relevant mai ales pentru cei care trec de la a fi angajați la freelance/contractor: cum rezolvi cu zilele de concediu? Agreezi un anumit număr de zile inactive pe an (zile medicale, concediu) în contract sau un gentleman’s agreement pentru x zile și le trackuiești undeva să fie transparent pentru amândoi?

Restul “beneficiilor” de angajat, abonament 7card/sport, asigurare medicală, etc. sunt nice to have, ți le plătești singur la nevoie, dar zilele de concediu dor cel mai tare… Cel puțin în cazul meu.

2 Likes

Varianta transparentă pentru asta este să discuți cu clientul și să-l convingi să faceți niste PoC-uri cu tehnologii noi, ca să vedeți dacă ar aduce beneficii. În felul ăsta ești transparent, se știe că nu ai experiență neapărat cu chestiile noi din start și nu este ascuns acest lucru sau în detrimentul proiectului.

Cum rezolvi cu zilele de concediu?

Așa cum am zis mai sus, concediu/zilele libere sunt destul de… costisitoare dacă ești plătit la oră.

Nu este problema clientului că tu nu lucrezi o zi sau o săptămână[1]. Eu îmi aranjez plecările din timp și anunț clienții cu cel puțin 1-2 săptămâni înainte. Chiar și o perioadă aproximativă este mai utilă
decât „vezi că de mâine plec o săptămână”. (e.g. eu știu că prin iunie plec în vacanță. Nu știu exact când, dar clienții știu că am zece zile off în perioada aia; că-i începutul, că-i sfârșitul lunii, nu știu, dar i-am anunțat să știe cum se organizează)

Dacă e medical (cum a fost doza 2 de vaccin la mine, că mi-a dat KO o zi), clienții înțeleg[2].

Dacă ești contractor, cel mai fair este să anunți din timp.


 1. Mă rog, este problema clientului dacă nu livrezi la timp, dar asta e o altă poveste :smiley: ↩︎

 2. Dar încerci să anunți clientul. ↩︎

5 Likes

Da, tot ce ai zis mai sus este perfect adevarat, nici nu ma gandeam altfel. In sensul in care este perfect normal sa incerci sa anunti oamenii cu care lucrezi (inclusiv daca esti angajat) ca o sa ai concediu, este common sense.
Medicalul ma gandesc ca se intelege, ca deh, toti suntem oameni, mai bagi o shaorma dubioasa
[1], se intampla…

Intrebarea mea se referea mai mutl la partea administrativa sa zic asa, adica daca cei care lucrati asa aveti niste chestii agreate in contract pentru asta. Intreb pentru ca am prieteni care lucreaza ca si contractor si au x zile (10-15-20, depinde) ori in contract ori au gentleman’s agreement cu clientul, dupa cum am mentionat mai sus pentru niste zile… Cred ca am vrut mai mult un fel de poll sa vad cat de des intalnit e asta…


 1. si te pisi pe c** 2 zile ↩︎

Treaba cu ‘esti junior’ doar pentru ca treci la alte tehnologii e falsa.
Cum nu exista glont de argint si cum un proiect cat de cat ne-banal are functionalitate esentiala mai putin dependenta de ‘tehnologii’, chiar nu conteaza atat de mult.

Conteaza pe proiecte mici, fara cine stie ce functionalitate.

Pe unul mare, unde e nevoie de domain knlowledge, etc… unul care cunoste ‘tehnologiile’ la mare arta are un avantaj la inceput, pana celalalt le invata (sa zicem cateva luni, depinde de ce e implicat). De la un moment incolo, se inverseaza rau treaba. Adica ala de nu cunoaste la inceput tehnologiile poate face intr-o luna de nu face celalalt intr-o viata. Never-ever.

Asta fiind bineinteles o situatie extrema, dar se poate merge la diferenta de la luni la ani, in favoarea celui care ‘nu cunoaste’. ‘Tehnologiile’, adica.

2 Likes

si cam cum se potriveste freelancerul aici?
discutia este despre freelancing, nu despre antreprenoriat / contractor general.
cam cat de eficient esti ca sa poti livra de unul singur un proiect asa de mare in care mai si alegi o tehnologie noua pentru care ai nevoie de luni pentru a o invata?

De la freelancer dacă vrei să progresezi inevitabil trebuie să mergi spre echipă de freelanceri, să poți duce un proiect mare și să aveți competențe complementare.

După care te trezești că ai firmă, ești patron și ai angajați :))

2 Likes