Cea mai buna forma pentru o activitate ocazionala?

Salut. As avea ocazia sa lucrez in plus fata de contractul meu de munca, la un proiect care s-ar intinde pe 2 - 3 luni, si ma gandesc cum as putea sa incasez banii respectiv legal in cel mai simplu mod.
Ideea e ca dupa nu sunt asa sigur ca o sa mai fac chestia asta foarte curand, deci putem sa o privim ca un one time asa :slight_smile:
Mi se pare bataie mare de cap sa-mi fac un srl pentru asta, pentru ca presupun ca nu o sa fie asa usor sa-l inchid pe urma. La un pfa daca nu mai am pe urma activitate trebuie sa platesc in continuare taxe “estimate”?
Merci.

precizez ca nu e o suma asa mica si nu ar merge la negru :slight_smile:

PFA in sistem real probabil. vorbeste cu un contabil, pui cifrele pe masa si vezi cat iti ramane la ce optiuni ai. SRL-urile sunt greu de inchis. Mai degraba le vinzi.

1 Like

daca vrei sa se ocupe altcineva, te costa ~1.000 lei sa deschizi unul si tot pe atat sa inchizi unul

nu e nimic greu de deschis/inchis

Inchisul unui SRL dureaza cateva luni. La PFA parca durase o saptamana acum multi ani.

Asta mi-e frica și mie plus ca ma pot trezi ca am închis firma și mai am de plătit nu știu ce. Deci la pfa real dacă nu am activitate nu am nimic de plătit și pot să-l țin asa indefinit.

La PFA raspunzi cu toate bunurile personale. La SRL raspunzi cu capitalul social, care e cateva sute de lei.

1 Like

Macar un PFA poti sa il faci suspendat cind vrei tu, pe urma iar il activezi, tot asa

ai inchis vreodata un srl?

da, am inchis 2 srl-uri pana acum, sunt la al 3-lea, si cel mai probabil o sa-l inchid si pe acesta si sa deschid al 4-lea

atata vreme cat nu te ocupi tu te proces si doar vii si semnezi, e ok

dar daca are posibilitatea de a face PFA in norma de venit sau sistem real catre un client din afara tarii, go for it

daca e un client din Romania (si este singurul client), nu recomand, poate fi angajare mascata si la ce ‘foame de bani’ e la bugetul de stat anul acesta, cred ca o sa inceapa cu controalele mai serios in domeniul it

Fiind un venit ocazional cred ca poti sa-l declari ca persoana fizica in Declaratia Unica.

2 Likes

La declaratia unica ai plafon 12 salarii minime pe an, adica 27600 lei. Daca depasesti suma asta (sau daca ai cele mai mici dubii chiar) mai bine srl/pfa.

3 Likes

Mulțumesc tuturor pentru răspunsuri. Cum mi-a sugerat cineva mai bine găsesc un prieten sa îmi factureze pe firma lui sa nu ma mai complic.

Vezi sa nu aiba prietenul ala probleme ca te-a angajat la negru.

1 Like

Hmm pai dacă nu e o legătură pe hârtie între mine și el, și doar scoate banii din firma pe dividente și mi-I da cash?

vezi ca trebuie sa faca contract intre firma lui si clientul tau, inainte sa emit facturi/primeasca bani

Da asta, clar nici nu planuiam altfel.

Vezi că prietenul tău va încasa banii pe firma lui și tu vei executa munca. Deci vezi să fie un prieten foarte serios și care nu se joacă cu banii, eventual cu care ai mai avut tranzacții financiare în trecut. Mulți sunt prieteni până când se văd în bancă cu niște bani, și apoi se răcește subit prietenia. Și oameni la care chiar nu te așteptai.

Ca să-ți faci o firmă e destul de simplu acum, durează câteva zile și cred că în jur de 200-300 lei.
Ca să o închizi trebuie să ai plătite toate impozitele la ANAF, mergi la Registrul Comerțului și depui o decizie de radiere, aștepți să se publice în Monitorul Oficial și după aprox. 1-2 luni trebuie să te duci iar cu bilanțul de închidere (îți face contabilul).
Nu e chiar așa de dificil, toate documentele le poți descărca de pe site-ul ONRC, sau poți să ți le facă ei contra-cost. Cel mai nașpa e că trebuie să faci câteva drumuri la ei și să stai la coadă, dar dacă te duci de dimineață când începe programul e mai liber.

1 Like

Prietenul va fi maicamea, care lucreaza in domeniu (contabilitate) :slight_smile: Deci cred ca am f putine sanse sa-mi dea teapa.

vezi ca trebuie sa aiba CAEN-ul principal de pe firma 6201 sau 6202 (sa aiba legatura cu IT-ul)