Cel mai mare inamic al programatorului: ALT+SHIFT

După luni întregi de chin din cauza ALT+SHIFT am decis să dezactivez acest shortcut și lumea este mai frumoasă.

Ce face alt+shift :smiley: ?

1 Like

Schimbă limba din română în engleză sau în alte limbi.

1 Like

Și cum pui [] și {} ? Sau folosești layout-ul ăla unde trebuie să apeși nu-știu-ce + A să iasă ă,â?

Exact la asta mă refer, deja mă dispera că în loc de [ scriam ă când intram pe editor/IDE. Poate unii nu sunt obișnuiți să schimbe limba cu alt+shift. Eu cum am Engleză, Română, Maghiară și Germană am ceva de dat alt+shift dacă nu e în ordine când scriu ceva.

Tot mediul de dezvoltare îmi e în mașini virtuale. Evident mașina gazdă are pus RO și în mașinile virtuale e pe EN că numai în engleză lucrez.

Mă rog, rezolvarea asta e ca și cum ai omorâ un urs cu un elicopter de atac. Maghiară? Oh, Jezus Mario.

3 Likes

Eu am setat keyboard layout-ul la nivel de fereastră. În IDE/Editor/Consolă am Romanian Programmers, în restul Romanian Standard.
Când schimb fereastra se schimbă automat la ultimul layout selectat pentru acea fereastră.

Dacă ai Windows:

Control Panel - Language - Advanced Settings - Let me set a different input for each app window

Pentru DE-urile de Linux nu-ți pot spune sigur, dar am folosit această opțiune în Gnome și Unity. Sunt sigur că există și pentru celelalte desktop environments.

4 Likes

I had no idea!

Clickbait. Toata lumea stie ca cel mai mare inamic e ALT + TAB :smiley:

8 Likes

De la Win 8, shortcut pentru selectarea tastaturii este win+space. Poți renunța cu încredere la Alt+Shift :slight_smile:

În Ubuntu trebuie să apeşi Super+Space.

Chiar nu stiu la ce ti-ar trebui diacritice pe calculatorul de programare/dezvoltare? Nu le am setate si nici n-am simtit nevoia. In afara de contracte si documente oficiale nu vad unde ar fi obligatorii, desi am vazut multe documente importante fara diacritice.
Cred ca este o chestiune de alegere “cu sau fara diacritice?”, eu am ales “fara” si am viata mai usoara decat cei care au ales “cu”. Iata ca si cei de la hotnews.ro au ales “fara” si asta nu-i impiedica sa fie cel mai mare site de stiri din tara.

Păi ei au ales așa că le era favorabilă exprimarea. Ei inițial se numeau hoțnews și… na.

Acum pe o notă ceva mai serioasă: în comunicarea scrisă este extrem de ușor să folosești diacritice. Dacă ai colegi români, nu ai nici un motiv să NU le folosești :wink:

2 Likes

De când țin eu minte folosesc Win+Space pentru schimbarea limbii și nu-mi amintesc ca vreodată să fi avut probleme cu Alt+Shift.

Cât despre layout-uri, de la Windows 7 încoace folosesc numai ROP (Romanian Programmers) iar la XP foloseam un layout custom făcut de mine care era identic cu ROP (inclusiv diacriticele corecte, nu cele cu sedilă). Mai am și EN-US pentru că mi-o activează Steam-ul cu japca dar n-o folosesc niciodată…
Pentru diacritice nu e cine ce știință; apeși AltGr + a, q, t sau i. (AltGr e tasta Alt din dreapta spațiului). E la fel de ușor ca atunci când apeși Shift pentru o majusculă.

La fel zic și cei ce nu folosesc cratime: cu sau fără, e doar o chestie de gust, oricum mesajul este transmis, nu? :slight_smile:

4 Likes

Ei, cratima trebuie, pentru ca daca nu o folosesti arati ca nu stii gramatica. :wink:
Problema pleaca de la tastaturile romanesti cvasi-inexistente si neimplicarea guvernului in aceasta problema. De exemplu in Franta foarte greu gasesti tastaturi QWERTY, toate sunt AZERTY cu caractere frantuzesti.

2 Likes

Pe Mac mi-am customizat să schimb limba ro-en cu ALT+TAB, ca să semene cu ALT+SHIFT de pe Windows. :sunglasses: