Cel mai plauzibil scenariu de dupa Brexit?

Banuiesc ca sunteti cativa de aici care lucrati in domeniul IT in EN sau care ati lucrat sau care aveti clienti din minunata tara a “fish ‘n’ chips”.

Dupa voi care ar fi cel mai plauzibil scenariu de dupa instalarea Brexitului? Profesional, economic, social, etc.

IMHO, la cum il cunosc pe BoJo si pe engleji, o sa-si dea cu mucii in fasole, mai ales dupa ce lira o va lua la vale si cel mai probabil vor tanji dupa diplomatie in relatia cu UE. Un UE, care la randul sau s-ar putea sa adopte un nou proces de reintegrare dar nu asa de pe o zi pe alta, ci pe o durata mai lunga ca se scurga chinurile vitejilor asemeni nisipului din clepsidra. Dar, asta e doar un punct de vedere personal.

Din cate am înțeles, Brexit-ul nu se va întâmpla.
Theresa May a fost mai docilă si ar fi avut șanse să reușească, dar Boris Johnson nu este versatil si se îndreaptă într-o direcție pe care nimeni nu o susține, asa ca la momentul deciziei nu se va întâmpla nimic, apoi nu se va mai putea efectua deloc iesirea din UE.

Uite ca Anglia a iesit din UE cu toate ca multi au fost sceptici.

Aproape a ieșit. Adică procesul nu s-a încheiat, dar s-a făcut pasul legal.
Au făcut o greșeală britanicii, din punctul meu de vedere.

Parerile sunt impartite din punct de vedere al greselii. Englezii mereu au spus ca Anglia dus-o bine si inainte sa fie in UE, iar asta am auzit direct din gura lor. Pe de alta parte mi-au zis ca inainte sa intre in UE, cand mergeau in concedii in afara tarii trebuiau sa plataeasca o taxa de aeroport de 20 lire, in unele tari. Motivul pt care au vrut sa iasa, asta auzit tot din gura de la englezi, a fost teama de emigrantii sirieni. Apoi alt motiv a fost taxele enorme alocate organizatiei UE. Ce nu le convine englezilor e lipsa tradeurilor, cum zic ei, adica nu mai pot cumpara produse din UE la acelasi pret comparativ cu tarile membre. In cel mai rau caz, preturile la produsele din import vor creste in Anglia, iar englezii vor plati mai mult pt un concediu intr-o tara UE.

Or fi dus-o mai bine înainte să intre în UE, numai că ieșirea nu înseamnă întoarcerea la vremurile de atunci.
În cei 45 de ani de participare la UE au pierdut teritorii care aveau o greutate economică.

Chiar dacă economic le-ar fi mai bine în UE, englezii trăiesc cu nostalgia vremurilor când în Marea Britanie erau foarte puțini străini, iar statutul localnicilor era unul superior.
Sunt familii de englezi care au beneficiat de avantajele provenite din colonii, iar acum s-au trezit cu băștinașii din teritoriile alea că se întrec cu ei pe locurile în școli sau de muncă.
Sau chiar că nu mai au loc în baruri de ei.

Într-un fel merită efortul economic la schimb cu păstrarea unei identități sau a regăsirii de sine a unui popor.
E ca si cum ai invitat câțiva prieteni la tine acasă și nu mai vor să plece, chiar dimpotrivă, se gândesc cum să fie administrată mai bine locuința, iar tu nu te mai identifici cu niciun loc.

Asa zic si englezii, mai les cei trecuti de 60 de ani. Cei tineri vor preturi mici la concedii, in special spania, turcia. Vor preturi mici si la alimente. Mici intreprinzatori sunt singurii care apreciaza muncitorii din afara angliei, nu doar ca sunt ieftini ci ca sunt mai loiali comparativ cu englezii. Iesirea din UE îi va afecta, in ce priveste gasirea unor lucratori in caz de nevoie urgenta. Cand e criza de angajati, angajatorii pierd, iar un potential om poate cere un salar mai mare. Introducerea vizelor din nou ii poate face pe englezi sa piarda niste bani. Eu apreciez curajul facut sa iasa, arata astfel lumii ca nu integrarea intr-o organizatie gen UE, reprezinta succesul ori buna-starea.