Certificare egala cu diploma de licenta

Am dat pe ceva anunt de la OpenClassRooms si am gasit ca se ofera o certificare egala cu diploma de licenta la nivel european.

https://www.francecompetences.fr/recherche/rncp/27099/

Teoretic este o diploma egala cu 180 de credite, adica o licenta la facultate. Ar fi foarte interesant de aflat statulul legal al unei asemenea diplome in Romania.

Diploma e ca și modeda - are valoare dacă cineva are încredere în ea. Eu n-am; prefer să merg la doctor decât la vraci sau vrăjitoare. N-am găsit nici o informație despre cine sunt ei, nici nu e cazul să le citesc tot site-ul să aflu.

Nici diplomele de licență nu sunt egale între ele la nivel european sau național. O diplomă la UniBuc, Poli sau Babeș-Bolyai nu e egală cu una la Spiru Haret sau Bioterra. Echivalența în număr de credite e la fel ca echivalența în lățimea diplomei în centimetri.

2 Likes

Ceva e foarte putred in Danemarca (sau Franta, in cazul asta):
European Credit Transfer and Accumulation System - Wikipedia

Un an in trei ani? Ies cam multe ore pe zi, mai ales daca permiti weekenduri si vacante.

180 de credite corespund celor 3 ani.

1 an universitar are 60 de credite obligatorii impartite intre materii. Eu am avut cursuri de 4,5 sau 6 credite. Iei examenul cu 5, ai luat creditele. Bine, cu 5 nu rramai cu mai nimic :slight_smile:

Daca nu este recunoscuta de Ministerul Educatiei o faci doar ca sa o ai.

Poate te auta cele 2 linkuri dee mai jos
https://www.cnred.edu.ro/

1 Like

Intrebarea mea e tocmai daca se accepta ca diploma de licenta pe care o poti folosi cand te inscrii undeva unde se cer studii superioare. E.g. proiecte europene, functii publice, functii de conducere, la master. Eventual daca ar fi utila pentru scutirea de impozit.

Teoretic se vede la openclassrooms de unde au scos orele necesare pentru puncte. Ai 13 proiecte de facut, fiecare e la nivelul unei lucrari de licenta in Romania. S-ar putea sa fie o minciuna ca poti termina in aproximativ 12 luni.

Nu e vorba de credibilitate, e vorba de birocratie in Romania si alte tari.

Am dubii mari in privinta asta.
Ceva in genul astuia aromanro/nrg: A simple program implementing the numerical renormalization group (github.com) a fost o parte a lucrarii mele de licenta (alt proiect, dar cam aia e ideea - si repet, doar o parte).
Poti sa dai un exemplu echivalent la ei?

2 Likes

Acum sa fim seriosi, sunt destui la noi care isi iau ca lucrare de licenta traducerea unei lucrari/carti dintr-o limba in alta (la matematica) sau implementarea unui server, unui joc…

Asta e plagiat, nu lucrare de licenta.

Daca nu mentionezi sursele e plagiat, daca le mentionezi si mai scrii ceva pe langa ce ai copiat (descrii acelasi lucru cu mai multe cuvinte) nu este.

Ca sa te angajezi la stat de exemplu, pe posturi unde ai nevoie de studii superioare(cam toate daca vrei un salariu cat de cat ok), studiile trebuiesc echivalate de ministerul educatiei. Este un proces pentru asta. Bine, rau, nu stiu…dar a trecut prin el sotia si cred ca e mai bine sa existe decat sa nu.

OFFTOPIC

Eu am niste probleme in a intelege lucrurile astea. Sunt lucrari de doctorat care au facut fix ce ai zis tu si au fost considerate plagiat. Altele nu.

Cum stim unde se termina o lucrare originala si unde incepe una plagiat? La facultate am inteles ca sunt niste softuri care fac asta. Understandable, dar nu e nimic perfect.

Exista diferente intre o lucrare de licenta, una de master si una de doctorat? in sensul ca, la licenta te lasa softul cu 20% plagiat, dar la doctorat cu maxim 1%?

Ca si context, eu sunt student anul 2 si dat fiind faptul ca scoala se face online zilele astea ma lovesc(si eu si colegii mei) de situatii absurde in care suntem bagati automat de software-uri anti-plagiere.

Exemplu concret: avem materia “Dezvoltarea aplicatiilor web”. Am avut de livrat o tema cu niste pagini html cu ceva css si animate de niste javascript. Ceva banal dar nu asta conteaza. Tema se urca in platforma e-learning a universitatii unde urmeaza sa fie scanata de acel soft.
Softul mi-a detectat plagiere in peste 90% din fisiere. Erau tagurile html, cod css pentru acele taguri(si sa fim seriosi, toata lumea va avea css pentru * sa zicem), si javascript la fel…aproape la fel pentru ca na…in cate moduri poti selecta un element cu js vanilla? totusi…

1 Like

Am avut aceeasi problema, era unul din lucrurile care ma enervau la facultate. Trebuia sa explic fiecare tema la laborator ca mereu imi dadea platforma -15 puncte pe temele de casa. (La UBB la info folosesc canvas din cate imi amintesc, cateodata te trezeai ca la ora 23 deja nu mai puteai trimite tema si situatii de genul)

La fizica imi amintesc ca era un standard pe care trebuie sa il urmezi si sunt tot felul de solutii pentru LaTeX. Daca folosesti latex in loc de word ai avantajul ca e usor sa vezi unde ai uitat sa citezi.

Solutia cea mai simpla e sa scrii tema in Java/Python cand toata lumea o scrie in C/C++. Depinde si de materie. La HTML cred ca ai dat de o problema la platforma lor.

“in cate moduri poti selecta un element cu js vanilla” - Nu cred ca vrei sa stii :smiley:

Am mai cautat pe net ceva legat de astia si se pare ca diploma e doar o diploma profesionala recunoscuta ca e la nivel de diploma de licenta. In Franta e acceptata, dar in Romania nu exista ceva similar. La noi informatica e listata sub matematica, nu exista dezvoltator de aplicatii.

Ceea ce practic inseamna ca la noi un certificat egal cu licenta nu e bun de nimic. La noi nu exista specializarea raportata la sistemul educational din Romania, deci in cel mai bun caz cred ca ar cere examene de echivalare.

Legat de cine sunt ei,

E foarte vaga si legislatia privind echivalarea studiilor, fiindca daca ai lucrat 3 ani ca si programator si dupa vii cu o diploma de genul ar trebui sa iti echivaleze studiile, dar de fapt pot cere orice altceva…

In primul rand, in functie de lucrare, este necesar un grad de originalitate. Mai putin la lucrarile de licenta, mai mult la cele de disertatie si foarte mult la cele de doctorat.

Copy/paste (chiar cu traducere) ESTE plagiat chiar cu mentionarea surselor. In special daca nu pui ghilimele sau daca citezi mai mult de o propozitie.
Daca insa prezinti din perspectiva proprie ceva, nu e plagiat (de exemplu o teorie, chiar daca nu e originala).

Citarile intr-un articol stiintific (incluzand aici si lucrari de doctorat, etc) sunt pentru a trimite spre detalii, nu spre sursa plagiatului :slight_smile:

4 Likes

Anyway, good find @isti37 . Pare ok Openclassrooms.