Cine ar angaja un Mircea?

Am nevoie de ceva sfaturi.

Am început să lucrez ca programator acum un an. Până atunci am făcut altele ce nu au nimic în comun cu programarea: liceu pe profil uman, unde la ora de info scriam scrisori către Moș Crăciun; în facultate am studiat cadastru, apoi am lucrat în domeniul respectiv.

Pe lângă cadastru mai citeam una alta despre Html, mai făceam un logo sperând că poate dezvolt un side-job. Cumva nu a mers treaba cu cadastru, așa că am ajuns în București într-un intership GIS (geografie + informatică). Acolo din proprie inițiativă am început să lucrez cu Python, fapt pentru care am fost angajat. Programarea m-a prins, și am plecat din acea companie pentru un post de junior frontend developer+design oferit de un start-up.

La o lună de la angajare am acceptat un task ce implică Python și mediul Linux ca OS.Task-ul a evoluat într-un proiect, ceva în sfera media/advertising .Am lucrat și studiat pe cont propriu fiind singurul care știe Python. Am invățat multe: mysql, Linux, rabbitmq, multe chestii de python, IoT chiar și computer vision (object tracking + counting, face recognition), dar am nevoie de o alternativă în cazul în care proiectul nu are succes. Mă tem că am deviat prea mult de la rolul inițial de frontend dev și mi-am “băgat nasul unde unu îmi fierbe oala”.

Dacă vreau să mă reangajez, mai sunt competitiv? Cine caută o persoană ca mine? Am început să învăț ReactJs, dar cineva îmi spune că nu merită, e prea banal spre deosebire de ceva precum Angular4. :pensive:

O mare problema a mea este auto-evaluarea: am învățat totul singur, nu am cu cine să mă compar, nu am prieteni programatori. În ce direcție să pornesc, ce salariu pot cere pentru cunoștințele mele?

Știu că am aruncat multe informații în câteva paragrafe, dar încerc să apelez la înțelepciunea voastră, poate și voi ați trecut cândva peste un asemenea zid.

6 Likes

Eu zic ca stii destul de multe, poti incerca un framework de Python pentru aplicatii web gen Django daca vrei sa faci aplicatii web, nu sunt foarte multe job-uri pe partea de web Python, dar cele care exista sunt bine platite, in legatura cu framework-urile javascript eu am renuntat sa ma tin update cu tot ce apare, este un mediu foarte dinamic, ce era la moda anul trecut, anul asta e obsolete, asa ca ma concentrez pe chestii C# related, si skill-urile tale de computer vision mi se par interesante, am vazut cateva companii in Bucuresti care cauta asa ceva, in general se cauta sa scrii tu algoritmii de computer vision cu machine learning, deep learning, neural nets eventual implementand cu un framework gen tensorflow.

1 Like

Python este foarte cunoscut pentru tot ce tine de AI(personal sunt foarte fascinat de asta) , pe cand Php nu deci consider ca ai multe posibilitati chiar daca numarul de joburi este mai mic insa eu mizez ca numarul locurilor de munca vor creste.

Eu personal ma intreb cati dintre voi lucrati doar un limbaj sau mergeti pe 2 limbaje total diferite , gen : Php cu c# sau Php cu Python.

C# && JavaScript && Python

1 Like

Tl;dr: sounds good to me. Nu-ti face griji prea mari. Gasesti de lucru daca nu merge cu proiectul actual si trebuie sa te muti la alta companie.


In rest e bine sa fi omivor ca si lucrator in tehnologie. Cu cat stii mai multe, cu atat mai bine. Si cu cat lucrurile astea sunt legate intre ele, iarasi, cu atat mai bine pentru ca se ajuta unele de altele[1]. Mai degraba sa explorezi si sa vezi ce parti din IT/CS etc. iti plac, decat sa zici ca esti “frontend dev” si sa te concentrezi doar pe partea asta si sa ai un burnout la al 6-lea framework anuntat ca the next big thing anul asta.

Ce e important e sa practici meseria. Multi dintre “competitori” s-au apucat de programare in liceu sau facultate, si au apucat sa scrie deja multe programe. Lucru care se vede (la multi dintre ei cel putin). Ca adult, nu-ti permiti sa dedici chiar asa de mult timp activitatilor de explorare. Asa ca trebuie sa fi mai atent la ce lucrezi si ce citesti si sa te gandesti pe cat posibil sa maximizezi ROI-ul la o activitate.


[1] Desi legaturi pot aparea in cele mai neasteptate locuri. Ai zice ca frontend development si DeepLearning n-au nicio treaba. Dar zilele trecute postase cineva despre o librarie de executat retelele neuronale in browser cu viteza. Tre sa stii de ambele ca sa faci asa ceva.

5 Likes