Cine lucreaza `remotely from home` sau oriunde mai putin birourile companiei/clientului?

Si pentru ca postul necesita minim 20 de caractere singurul scop acestui text este de a satisface acea cerinta.

P.S. so far: +1

2 Likes

Ia vezi, nu te ajută și asta? :smile:

Parca e mai fun non-anonymous :slight_smile: hey poate, poate sare si o discutie :wink:

1 Like

nu am inteles, e poll sau discutie? si daca e poll unde e ? :smiley:
personal lucrez de acasa de cativa ani, riscul e sa te trezesti ca esti in pana de clienti si ramai fara fonduri (dar am depasit faza asta de inceput prin abonamente lunare la clienti)

1 Like

nu mai este poll? @iamntz updated the title

Totul a pornit de aici:

One of the great things about being in an actual office is that you can spitball ideas and concepts with your co-workers. When you’re flying solo at home, though, that’s not always available, so it’s a smart move to make friends with a few others in your industry that you can run things by and chat with. A private Facebook Group is a great way to organize and facilitate those kinds of conversations.

Mi-a dat ideea unui secret FB group sau maybe Google Hangouts for peeps like us - asta era agenda din spatele postului, cred? wip

3 Likes

Adica!?

10 caractere…
[ _ ][ _ ][ _ ]
[ _ ][ x ][ _ ]
[ _ ][ _ ][ _ ]

Cel mai probabil un fel de retainer agreement.

Personal, in primul an de freelancing, luam proiectul, il finalizam si apoi nu mai auzeam de clientul respectiv. Uneori aveam prea mult de lucru intr-o luna, alteori treceau lunile pana sa gasesc un client nou. Ulterior, am schimbat tactica, lucrand pe baza de abonament lunar, clientii imi spun ce mai vor sa le fac si eu le fac lucrand orele in baza abonamentului (daca cerintele lor depasesc orele alocate in abonament, se ajunge la mica intelegere, ori scad din orele de luna urmatoare ori plateste suplimentar). Asa am de lucru in fiecare luna, un portofoliu de clienti stabil si un venit asigurat lunar. Desigur, e greu pana gasesti clienti cu care sa poti lucra astfel pe termen lung, dar se poate.

1 Like

Deci practic te intinzi cu proiectele pe o perioada mai mare de timp si lucrezi la mai multe proiecte simultan pentru a acoperi ori elimina perioadele “moarte”?

snap! In timpii morti (daca nu ar fi vorba de income) as contribui la OSS

[ _ ][ _ ][ 0 ]
[ _ ][ x ][ _ ]
[ _ ][ _ ][ _ ]

1 Like

de exemplu, anul asta am avut majoritatea clientilor cu shopuri, le livrez prima data shop-ul la cheie (contractul de baza) apoi pe baza unui alt contract lunar le fac imporvementuri/modificari/intretinere si ce mai vor ei la acel site (implementari de api-uri de exemplu, awb-uri, curieri, procesatori plati, legaturi cu parteneri externi, retele de socializare etc). La shop-uri mai ales, mereu se gaseste ceva de facut, ceva nou de adaugat/modificat…
Mai am si o parte de clienti pe site-uri gen olx/imobiliare si acolo apar mereu cerinte noi (cu cat firma se extinde mai mult cu atat si cerintele).
Ei imi dau o lista cu ce vor sa fie modificat/implementat si eu le estimez orele de lucru si apoi impart cerintele pe ore/luni (unele cerinte se pot intinde pe mai multe luni de lucru in orele de abonament). Desigur, apar si urgente, de exemplu un client renunta la un procesator de plati si vrea urgent implementat api cu un nou procesator, si astea se fac in contract in regim de urgenta (iar daca luna respectiva se depasesc orele, cum ziceam, se renegociaza, ori plateste orele suplimentare ori le scad din luna urmatoare).
Imi calculez timpul in asa fel incat sa pot sa lucrez la toti clientii existenti si sa imi mai si ramana timp pentru alti clienti noi (in caz ca apar). Desigur, nu toti clientii imi dau in fiecare luna de lucru (si asa uneori am timp liber mai mult) dar abonamentul se plateste indiferent ca imi dau ei de lucru sau nu.

In general e bine sa lucrezi cu firme/clienti care castiga ceva de pe urma activitatii lor online, altfel nu vor vrea contracte lunare (exemplu firmele cu site-uri de prezentare a firmei, ii vezi odata si apoi mai auzi de ei dupa un an cand mai vor cine stie ce modificare minora la site - astfel de clienti nu ar accepta un contract lunar ca nu au nevoie).

7 Likes

Wow, how do you manage that?

1 Like

experienta isi spune cuvantul :slight_smile: + pe langa asta folosesc si un counter (cand ma apuc de lucru il pornesc, cand termin/pun pauza il opresc si loghez cate ore am lucrat la acel task si cand am lucrat (ca sa pot oferi rapoarte lunare la clienti).
cine a lucrat cu jira/confluence sau softuri similare de task management stie despre ce vorbesc.
desigur, nu mereu reusesc sa estimez cat timp imi ia sa finalizez un task, dar in general sunt pe aproape iar rapoartele lunare ma ajuta si pe mine si pe client sa inteleaga ce am lucrat, cand si cat timp.

comparativ, cand eram in primii ani lucram mai incet decat acum (mult mai incet).

1 Like

Nu stiu, deja la mai mult de 3 proiecte context switching-ul este imens si I can’t take it. Code quality goes down and everything is a mess. Prefer 1-2 proiecte pe care ma pot concentra in a scrie cod optim.

3 Likes

desigur, daca nu cunosti cms-ul respectiv nu se merita, dar daca il cunosti ca in palma iti zic ca poti face fata si scrii si cod curat.

1 Like

Ah ok, deci faci n-task-uri la n-clienti dar in same CMS?

da, lucrez pe acelasi cms la toti clienti, e mai simplu asa.

1 Like

+1, din 2004 ( o tempora!) :smile:
Nu m-aș mai întoarce la munca de birou însă îmi lipsește partea de socializare.
Până prin 2010 am avut mai mulți clienți, din 2010 (a apărut copilul) am rămas cu clientul mai sigur și mai ”generos” :smile:
Un alt dezavantaj la care tocmai mă gândesc în perioada asta e că nu prea există un ”escape plan”, pe măsură ce avansezi în vârstă e tot mai greu să scrii cod și nu prea ai un post de ”mangement” în care să te refugiezi.

4 Likes

Crezi ca un grup FB si poate niste Hangouts (even real ones) might help with that?

Ai pus punctul pe “i” - insa unele persoane nu cauta posturi in management, eu unul as prefera undeva la 50 de ani inca sa mai scriu cod 1-2h pe zi for legacy systems iar in timpul liber write about programming stuff, going to conferences, heck even consulting :slight_smile: (dreaming mode off)

Btw. care sunt simptomele la:

1 Like

Prefer contactul uman direct, eye to eye (urăsc secvența clasică în care trei sferturi din comeseni stau pe telefon) și când fiecare are programul lui, prioritațile lui, eventual copii, e mai greu să chemi adunarea seara pe undeva.

Iar apropos de simptome, cred că ține mai mult de entuziasm decât de faptul că nu te-ar mai duce capul și la 50 de ani. Plus că inevitabil apare rutina. Să fim sinceri, simți rutina la 25 de ani, d-apoi la 40 :frowning:

2 Likes