Cine vrea să fie antreprenor?

N-am verificat statisticile, dar am senzația că în România numărul de antreprenori este scăzut comparativ cu numarul de programatori.

Sunt destule oportunități. Cine nu vrea să fie antreprenor, de ce nu vrea?

Cine vrea, ce vă opreste?

4 Likes

Nevoia de plata de facturilor… si probabil relismul exagerat?Cuvantul cheie fiind nevoia de “stabilitate”.

Cum zicea cineva azi… pentru a iti iesi o afacere ai nevoie si de o doza de nebunie(cei care gandesc prea mult nu searunca), nu inseamna ca respectiv e neaparat un geniu ci pur si simplu a avut incredere,optism atunci cand a trebuit.

1 Like

Eu am vrut (și încă aș vrea), dar România nu mi s-a părut că oferă mediul ideal pentru așa ceva. Văzând cine are succes în România și în ce mod își ating majoritatea țelurile (șpăgi, capul plecat în fața inspectorilor de stat, relații unde trebuie etc) am devenit reticent în a risca totul ca să mă arunc în voia sistemului. Sunt oameni care au făcut asta și au reușit jucând “curat”, îi admir pentru asta. Eu nu am avut curajul să-ncerc.

Încă mai am ceva activitate pe SRL-ul meu, dar e clar o activitate secundară. Nu m-am putut baza doar pe așa ceva. Un motiv ar fi legile fiscale care se schimbă cam la jumate de an - un an plus experiențele cu ANAF - despre care cred că pot scrie o carte.

Încă mai sper ca într-o zi o să am o idee în care să cred îndeajuns de mult încât să investesc timpul necesar să o fac să meargă :smiley:. Nu sunt sigur că va fi în România.

La nivel macro, cred că mentalitatea românească continuă din inerție niște ideologii din comunism. Nimeni nu te îndeamna să faci ceva de capul tău, toți îți recomandă să-ți găsești un job bun, să ajungi “șef”. Nu se prea încurajează hobby-urile la copii - toții trebuie să învețe X și Y în funcție de ce-și doresc părinților, nicidecum de înclinațiilor copiilor. Nu e o generalizare, însă în mediu în care am crescut eu cam asta era “norma”.

7 Likes

În primul rând, pleci de la o premisă greșită: un programator nu este neapărat un manager bun, iar despre asta cred că vei auzi sute de povești din companii cu programatori promovați în poziții de conducere.

În al doilea rând, când majoritatea instituțiilor statului lucrează împotriva ta, nu ajută foarte mult la moral.

9 Likes

Aspiratiile mele sunt de CTO si nu CEO, sa iau doar decizii tehnice si sa ocup de tehnic, plus you need a market and the market from Romania is not so great.

Ca sa fii un antreprenor e egal cu :

Trebuie sa faci sacrificii, sa lucrezi la greu, trebuie sa stii cum sa atragi oameni de valoare si sa ii mentii. E foarte greu peste tot, nu doar in Romania, singur nu ajungi departe ca antreprenor.

Elon Musk atinge si existenta riscului, ca sa fii antreprenor e riscant si dupa statistici nici macar jumatate din cei care incep o afacere nu ajung departe. Cineva care are deja o familie cu greu isi poate permite sa fie antreprenor chiar daca stie exact ce sa faca.

In general nu numai ca statul iti pune bete in roate, dar si oamenii cu care poti lucra nu sunt ca englezii, americanii, germanii, nici macar ca Ungurii unde vezi afaceri de familie pe fiecare strada, se vede clar ca oamenii fac minimul necesar si atat chiar daca sunt oameni inteligenti, in general tuturor le plac pozitiile confortabile. Aici e tot secretul, trebuie sa gasesti oameni care fac mai mult de atat, altfel e garantat falimentul.

De exemplu acum UE ne pune si ea bete in roate, nu mai poti folosi orice cloud sau gazduire, sunt amenzi uriase daca nu respecti GDPR-ul. (inclusiv daca pierzi datele unor utilizatori din UE esti bun de plata la 200000 de euro sau 4% din cifra de afaceri)

4 Likes

Eu zic ca cele mai bune piete sunt USA, Canada, UK.

2 Likes

Fiecare opinie conține o parte din problemă.

Eu am găsit un model care are potențial în România, din punctul meu de vedere. Îl testez deocamdată, însă sunt foarte încrezător.

Am lucrat ca freelancer vreo 10 ani si sunt foarte obisnuit cu aplicatul la proiecte.
In timpul liber am făcut vreo 2-3 aplicații, pe teme care m-au atras.
Apoi am căutat surse de finanțare pentru comercializare. Intr-un final am ajuns la programele UE (pe portalul european, nu cel din Romania) si am descoperit că nu este asa de greu de aplicat, tot ce trebuie sa fac este sa am imaginație, pentru ca parteneri si finanțare se gasesc.
Când am găsit câteva idei cu potențial am înființat firma. Acum 2 luni am aplicat pentru prima oară pentru fonduri, mai mult ca sa învăț sistemul. Nu am reusit prima oară, nici nu e surprinzător.

Si eu am concepții tipic românești, dar după ce am studiat sistemul de finanțare UE am inteles ca noi ca români pornim invers: intai găsim metoda de profit, după care căutăm problema pe care să o rezolvăm.

5 Likes

Da, eu vreau sa merg global si nu local.

Cu atât mai mult programele UE sunt potrivite, pentru ca scopul lor este dezvoltarea internationala a firmelor din UE.

În era digitală, crezi că mai contează unde ești tu și unde e clientul tău? Întreb, cu toate ca sunt destul de sigur de răspuns. Poți să pornești o afacere online într-un garaj cu 2 prieteni și sa ajungi Microsoft sau Facebook, dar rețeta evident că nu e standard, sunt mulți factori care influențează succesul, printre care munca asiduă și norocul, iar cu timpul devine din ce în ce mai greu pentru ca piețele sunt saturate.

Un articol interesant de acum câteva zile: https://medium.com/@preethikasireddy/why-im-leaving-silicon-valley-72919edb3297

Back on-topic, cred că cele mai mari probleme ar fi, în ordine, timpul, în special cu birocrația din RO, lipsa spațiilor adecvate pentru co-working, lipsa de parteneri cu viziuni și curaj asemănător, fonduri pentru renunțarea la job-ul curent și nu în ultimul rând, lipsa unei idei.

Personal, am ajuns la ultimul punct, dar după lungi sesiuni de brain-storming am ajuns la concluzia că acest impediment poate fi ignorat în cele mai multe cazuri, atât timp cât ai suficientă determinare și un set de skilluri, cu potențial de a deveni cel mai bun în ceva, orice. Timpul va spune dacă am greșit…

3 Likes

Mai mult decât crezi.

Sigur, sunt și excepții, dar start-up-urile globale de succes cam pleacă dintr-o mână de orașe. Crezi că e o coincidență? Sau crezi că e o situație de „omul potrivit în locul potrivit”?

2 Likes

PUTEAI să faci asta. Trenul ăla a plecat de câțiva ani buni…

2 Likes

in cazul Microsoft, cativa zeci de ani :slight_smile:

1 Like

Fix asa ar zice cineva care n-a incercat. :slight_smile:

1 Like

Cred ca problema se pune nepotrivit. Depinde cine sunt clientii tai.
Daca vrei retea online, nu mai conteaza unde e clientul.
Daca ai un software pentru ferme agricole, locatia clientului conteaza mult.

2 Likes

Or fi și excepții, dar de regulă contează.

Orice produs are nevoie de o masă critică de clienți (sau utilizatori). Iar oamenii din această masă critică trebuie să fie deschiși la nou ȘI trebuie să cunoască suficienți oameni pentru a duce vorba și pentru a aduce alți clienți/utilizatori. Și, îți place sau nu, chiar și pentru chestiile exclusiv online este important networking-ul.

Gândește-te că încerci să pornești un forum de development iar singura comunitate la care ai acces este una de mămici. Da, sigur, sunt șanse să fie și mămici-programatori, dar șanse să fie toate/majoritatea interesate? :slight_smile:

Nu ai masa critică? Poți avea cea mai tare rețea online, va fi moartă din fașă.

Trebuie să ai un produs al dracului de bun pentru a se întâmpla altfel.

7 Likes

Ce inseamna sa fii antreprenor?
Maine pot pune la vanzare o aplicatie pentru suma X si nu mi o cumpara nici dracu’. Sunt antreprenor?

1 Like

Sunt programator la bază și antreprenor în devenire. Am dezolvat un SaaS pentru B2B într-un domeniu cu care atât eu cât și partenerul meu aveam experiență, pe o nișă încă virgină în România. Abia la câteva luni după ce am avut MVP-ul a sosit și primul client.

Din experiența noastră pot spune că este greu să crești dacă nu ai un buget solid de promovare și nu ai vizibilitate (prezentări la coferințe, articole, apariții în diverse emisiuni). O alta variantă ar fi relațiile, relații care îți pot deshide multe uși, uși care de obicei rămân închise. Noi nu am avut nici una, nici alta.

@razvanphp După părerea mea totul se bazează pe încredere, iar încrederea se câștigă greu când ești nou pe piață și nu a auzit nimeni de tine sau de produsul tău. Cu cât piața este mai mică cu atât ai mai mari șanse de reușită. După ce ai ajuns la un anumit nivel cred că te poți arunca world wide, altfel consumi energia și banii degeaba.

@isti37 intr-un topic mai vechi ziceai că lucrezi la un soft de pontaj pentru angajații societăților comerciale (sper că am reținut bine). Merge treaba? Ai început vânzările? Eu îți urez succes!

PS: Îmi place mult acest articol în care m-am regăsit.

5 Likes

@stl Da, am inceput sa lucrez la acel program, problema e iarasi ca suntem in Romania.

Am vorbit cu mai multi patroni, contabili si mi-au zis ca practic fisa de pontaj la multe firme nici nu se ia in considerare, ei calculeaza salariile cum vor ei. La unii oameni fisa trebuie sa fie completata chiar daca nu merg la munca cateva zile, la unii trebuie sa se vada clar cand au venit si au plecat doar anumiti angajati, la unii orele de noapte trebuie sa fie puse ca ore lucrate ziua, pontajul la sfarsit de saptamana (sambata, duminica) sa nu fie luat in considerare, sa nu poata fi completat, la unii sunt ture de 48 de ore sau oameni de serviciu care lucreaza nonstop, iar de ore suplimentare nici sa nu vorbim… E greu cu romanii nostri. (deci nisa se reduce foarte mult daca nu vreau sa fiu acuzat de ilegalitati)

Daca continui sa dezvolt programul doar dupa cum ar trebui folosit in mod normal fisele de pontaj trebuie sa ma incred (fiindca dovezi n-am gasit) ca mai exista firme in Romania care nu fenteaza legile si fura angajatii prin contabilitate.
Chiar si programele de contabilitate utilizate in Romania sunt scrise aiurea ca sa nu poti integra ceva calumea cu ele.

Deci dupa cum am zis, e greu sa fii un antreprenor.

stl, cel mai practic lucru e sa angajezi un agent de vanzari cu experienta care are deja relatii, preferabil unul de 30-40 ani care a lucrat la firme care vand prin agenti, el are deja relatiile lui cu manageri/patroni si da telefoane de dimineata pana seara pana iti gaseste clienti. (asa se vand automatele de cafea, water coolerele, soft/hardware de monitorizare flota, diferite servicii de asigurari medicale private, serviciile de curatenie si intretinere)