Cine vrea să fie antreprenor?

La noi aplicatia de pontaj este doar pt rapoarte
Sa vadă la ce a lucrat fiecare, cat timp a lucrat pe proiectul X si asa mai departe
Rapoartele sunt văzute de manageri
Nu trebuie sa fie complicata la inceput. Adaugi funcționalități dupa aceea

Nota: acea aplicatie înlocuiește versiunea făcută cu Excel

Nu e vorba de furat si fentat. Pur si simplu nu poti fi corect la litera ca nu-ti poti desfasura activitatea, toata lumea ar trebui sa faca hartii in loc sa produca. In plus, se schimba legislatia zilnic.

Sfatul meu e sa ignori piata romaneasca, nu merita efortul aici.

Sa zicem ca merge, vinzi, si maine isi dau astia seama ca e o prostie si scot obligativitatea. Te baga in pamant instant.

3 Likes

Eu mi-am dorit sa fiu antreprenor de cand m-am angajat prima data, in urma cu vreo 10 ani. Am devenit – mai mult de nevoie decat in urma unui plan – freelancer in urma cu 5 ani, mi-am deschis un SRL ca sa intru in legalitate dupa ce mi-am dat seama ca treaba merge iar de un an am mai deschis o firma impreuna cu doi prieteni intr-un domeniu complet nou pentru mine (francize fast-food). Anul urmator mai deschidem o franciza, iar in paralel investesc in fonduri mutuale, crypocurency si ma gandesc la alte produse sau nise in care ar merita investit.

Indiferent de domeniul de activitate exista doua probleme (sau una, depinde cum privesti), dintre care prima cred ca e universala: oamenii si statul. Cum zicea cineva, statul daca nu poate sa te ajute, macar sa nu te incurce…

Cu pontajul eu il vad cam asa: firmele mici si mijlocii il fac doar de forma, sa dea bine in contabilitate, iar firmele mari au deja o solutie proprietara.

1 Like

Salutare,

Ma pasioneaza subiectul, urmaresc de mai mult timp discutiile de pe forum, insa cum acesta e primul meu mesaj aici, trebuie sa ma si prezint un pic.

Eu sunt o combinatie ceva mai rara: antreprenor si mai nou programator (in devenire) :slight_smile:
Am vreo 16 ani experienta in digital/online/dev +media +marketing +agentie.
Dupa primii 6 ani am inceput primul start-up, in paralel cu job-ul. A apucat sa faca ceva banuti, aprox egal cu salariul meu de atunci, dar a murit dupa 3 ani fiindca nu ii acordam suficient timp, plus a mai venit si criza din 2009 si au fost afectate mult bugetele in zona in care vindeam eu. Insa cred ca daca ma ocupam mai mult puteam sa trec peste.

Apoi am avut inca o initiativa, impreuna cu mai multi parteneri, in niste conditii de invidiat (finantare, oameni capabili, nisa cu super potential), insa a murit si mai repede fiindca nu exista chimie intre noi. Aici a fost o prima lectie importanta pe care am invatat-o: cat de importanta e echipa.

Chiar daca am invatat-o, tot nu am aplicat-o cum trebuie, astfel ca mai tarziu am inceput un alt start-up cu un partener cu care personal eram compatibil, insa profesional deloc (aveam sa aflu mai tarziu).

In 2013, in paralel cu job-ul, am inceput startup-ul pe care ma focusez si acum si care si-a recuperat investitia si a trecut pe profit. Aici o noua greseala a fost ca nu am renuntat la job mai devreme. Am incercat sa le fac in paralel, le-am facut, insa proiectul nu a evoluat cu viteza de care ar fi avut nevoie.
Totusi, in 2016 am hotarat sa imi dau demisia si sa fiu antreprenor full-time. In paralel cu proiectul mai vechi am inceput sa schitez un altul impreuna cu un partener, insa acesta avea nevoie de finantare. Asa ca am inceput sa cautam investitori. Am fost aproape sa semnam cu cineva, insa pe masura ce inaintam ne-am dat seama de multe aspecte pe care nu le-am tratat suficient initial si care complicau mult proiectul si cresteau riscurile. Am decis sa il punem in stand by si eventual sa il regandim. Am ramas cu multe lucuri valorase invatate in aceasta perioada, atat ca dezvoltare a unui business de la 0, cat si ce inseamna sa incerci sa ridici bani de la investitori.

Am decis (din nou) sa ma focusez exclusiv pe proiectul care mergea. Avem nevoie de o versiune noua a produsului bazata pe tot ce am invatat depre piata, despre clienti si despre produs in sine de la lansare pana acum. Produsul e unul software (un SAAS mai exact), web + aplicatii mobile (iOS si Android). Eu am experienta ca project manager, am coordonat echipe de programatori (+ designeri, marketing, content, etc) insa nu am scris cod. Acum multi ani stiam HTML, CSS si Flash (deh, alte vremuri). Produsul a fost gandit, desenat si coordonat de mine, dar codat de freelanceri (1 front, 1 backend si 1 mobile app). Problema acum era ca nici nu aveam bani de investit in dezvoltare si nici nu prea ma mai atragea ideea de a lucra cu cineva pe care dupa ce termina treaba nu stii daca te mai poti baza pentru dezvoltari ulterioare.
Asa ca m-am apucat sa invat programare :slight_smile:
Am inceput cu bazele PHP, apoi SQL, apoi PHP OOP, apoi Laravel, iar acum iOS (Swift).
Ce imi propun nu e sa devin un programator foarte bun (desi a inceput sa imi placa), ci sa pot continua dezvoltarea proiectului pana la nivelul la care pe deoparte ajunge sa genereze venituri care sa imi permita sa angajez oameni full-time, iar pe de alta parte sa ajunga la provocari tehnice carora sa nu le mai fac fata. O alta abordare ar fi sa gasesc parteneri tehnici, ca sa pot accelera. Asta puteti sa o considerati si o invitatie deschisa.

Revenind mai ontopic, cred ne trebuie mai mult curaj si un dram de nebunie pentru a deveni antreprenori. Sau pentru a deveni mai repede. Mie de exemplu mi-a luat 10 ani, desi imi doream mult. Probabil ca e in natura umana sa alegem mereu calea safe, drumul batatorit, locul caldut. Acum nu as mai da inapoi pentru nimic in lume. As fi in stare si sa vand cartofi in piata (temporar), numai sa nu ma mai intorc la statutul de angajat. Si asta in conditiile in care castigam bine, avem sefi ok, colegi misto, dar lipseau perspectivele. Maxim ce se putea intampla era sa urc un nivel profesional sa castig mai bine si sa muncesc mai mult, dar cam atat. Acum simt ca pot face incomparabil mai mult. Poate ca nu o sa fac niciodata un next Google sau nu o sa fiu miliardar, dar doar faptul ca exista acum si aceasta posibilitate ma face sa fiu mult mai fericit. Imi dau seama cat de important e sa ai un scop in viata, iar cu cat el e mai maret cu atat te motiveaza mai tare. Te motiveaza sa traiesti, fiindca antreprenoriatul inseamna viata traita din plin.

7 Likes

Asa cum spunea mai sus si @GeorgeG si eu mi-am dorit dinainte sa ma angajez sa devin antreprenor, dar s-a intamplat mult mai tarziu.

Am inceput cu un proiect care a mers suficient de bine cat sa imi permita sa renunt la statutul de angajat dar nu am reusit sa il dezvolt foarte mult datorita modelului de business ales si segmentului de piata redus.

Al doilea proiect inceput a fost un magazin online de nisa, unde piata este suficient de mare, am avut cateva comenzi dupa o luna si jumatate de la lansare, dar am inteles intr-un timp scurt ca as fi avut nevoie de fonduri consistente pentru promovare ca sa il aduc pe profit.

Al treilea proiect inceput a fost o aplicatie de tip SAAS pentru care am realizat un MVP. Ideea parea foarte profitabila, am avut-o de la un client care avea nevoie de un astfel de software . Am avut intalniri cu cativa clienti potentiali si mi-au dat incredere ca produsul ar fi vandabil. Cand am ajuns la partea financiara si contracte, lucrurile s-au impotmolit. Una este sa iti dai cu parerea despre un software si sa spui ca ar fi util si alta este sa cheltui o suma de bani si sa fii dispus sa renunti la modul de a face lucrurile cum esti obisnuit cu o aplicatie existenta sau cu pixul.

De acord cu @stl ca “încrederea se câștigă greu când ești nou pe piață și nu a auzit nimeni de tine sau de produsul tău” .

Dupa toate aceste experiente am ajuns la concluzia ca nu conteaza statul, daca te ajuta sau nu te ajuta, daca te incurca sau nu te incurca. Nu cred ca exista business decedat exclusiv din vina statului. Sau poate exista si nu stiu eu? Cele mai importante lucruri si cele mai evidente, dar pe care de multe ori le punem pe plan secund sunt: produsul si clientul, sau mai bine zis clientul si produsul. Pe locul urmator vine bugetul de marketing. Pot sa am finantare, parteneri, asociati ok, daca nu reusesc sa ajung la client, tot efortul este inutil.

Sunt de acord cu @Turdor_Fratila ca ne trebuie mai mult curaj. Merita incercat, sunt foarte multe de invatat chiar daca lucrurile nu se intampla conform planului.

4 Likes

Un articol interesant: http://www.businessmagazin.ro/opinii/daca-nu-sunteti-pregatiti-sa-indurati-durerea-unui-business-nu-va-faceti-antreprenori-16823478 .

1 Like

Parerea mea, faci un produs pe o nisa de advertising online si cresti mare, ori vine google si te cumpara ori scot un produs mai bun, ca au resurse, si te scot de pe piata.

In Republica socialistă Romania nu există piață de software.

Firmele mari românești nu există, firmele medii românești sunt puține și haotice, iar firmele mici care sunt românești sunt mult prea haotice și înapoiate să înțeleagă valoarea unui soft.

Am lucrat o perioadă care a fost foarte interesantă, am străbătut țara in lung și lat (în afară de moldova) și mi-am dat seama de ce aici nu va exista curând piață de soft la cheie.

Discutam de oameni care nu dau banii nici pe licențe de Windows, scriu marfa pe tipizate, sau în cel mai bun caz in exceluri trimise pe mail.

Dacă aș povesti câte discuții am avut, v-ați prăpădi de râs cred :))

Mai este și o componentă foarte fluidă care face softul foarte scump: legislația. Da, sunt cei care oricum nu sunt corecți, dar vă zic eu că mai greu e cu cei care vor să fie corecți și trebuie softul să rezolve tot dpdv legislativ. Pur și simplu dacă nu ai câteva mii de clienți nu merită bătaia de cap.

Plus că datele vechi trebuie arhivate, conform legislației care era atunci in vigoare, deci succes la menținerea datelor și aplicației cu fiecare versiune de legislație in vigoare complet corect.

Sunt multe de vorbit dar eu va recomand să învățați o limbă străină europeană alta decât engleză, și să încercați norocul pe piața europeană small business, unde giganții nu sunt foarte prezenți și nu toată lumea are nevoie de SAP.

Nu vă limitați la România pentru că e sinucidere antreprenorială dpdv software.

5 Likes

http://budisteanu.net/

probabil o buna definitie a unui programator-antreprenor.
Am avut ocazia sa-l intalnesc cand eram la facultate.

Cred ca antreprenorul este o pesoana care vine cu o idee ce rezolva o problema sau aduce ceva nou si incerca sa o puna in practica.

Exista. Nu este asa de mare, dar exista.

Intra-devar sunt obstacole, dar acestea sunt peste tot. Si in Europa, SUA etc.

Este si o zona de confort. Experienta acumulata in domeniu va cantarii mult
Software developer cu un salariu bun (>1000 euro) sau antreprenor cu posibilitatea de a castiga mai putin.

"I have not failed. I’ve just found 10,000 ways that won’t work. - Thomas A. Edison "

2 Likes

Există, problema e că în general doar pe nișele care nu se pot rezolva cu excel sau e necesar să fie rezolvate mai bine.

Foarte mulți oameni întradevăr preferă pixul, ce satana vorbim, când am fost voluntar la organizarea unui eveniment studențesc în cluj am avut deaface cu studenți la informatică care preferau pixul ca nu cumva să fie probleme cu programele (powerpoint) sau cu laptop-ul/proiectorul când puteam rezolva lucrurile chiar cum vroiam noi.

În România în general oamenii nu sunt obișnuiți să cumpere lucrurile, nu le plac lucrurile în cloud celor de 30+ ani, zic că o să le furi datele, proiectele, nu le place să le găzduiești site-ul înafara româniei. Multe softuri sunt făcute doar pentru a lista rapoarte.

1 Like

Nu e ca si cum furtul de date n-ar fi la ordinea zile :slight_smile:

1 Like

Există si o lipsă de viziune din partea programatorilor.
Cam toată lumea vrea să aibă rezultate imediate si nu prea e interesată de dezvoltarea României.
Nu zic să fie patrioți, ci să realizeze că dacă răspândesc digitalizarea, de exemplu, ar putea avea mai multe oportunități de afaceri.

Să dau un exemplu. Rețeaua națională de biblioteci lucrează cu Excel sau Google Docs, in loc sa folosească software dedicat domeniului lor.
Prima idee a unui antreprenor ar putea fi să facă un software pentru biblioteci si statul sa plătească. Însă statul nu e dispus să plătească.
O alternativă la ideea asta ar fi să creeze o platforma ca serviciu pentru biblioteci si apoi să dea acces contra cost scolilor private, instituțiilor, etc.

1 Like

Toata lumea este nemultumita si totusi nu face nimeni nimic.

1 Like

Mai face câte unul câte ceva.
Am învățat să aplic la fonduri UE. Pe platforma UE, nu cea românească, unde se pune accent pe dezvoltarea IMM.
Mă ofer să indrum gratuit pe cine vrea să aplice la programele UE.
De fapt d-asta am pornit de la început thread-ul.

2 Likes

Fondurile UE nu le primesti tot printr-o agentie a statului roman? Stiam ca asta era o problema acum ceva vreme (4-5 ani). Ca lumea ar fi vrut si se descurca cu birocratia europeana, dar cand aveau deaface cu a noastra era jale. In sensul ca erau plati intarziate si birocratie excesiva.

2 Likes

Fondurile structurale se derulează prin statul român, însă sunt si cele directe din programele UE.
“Horizon 2020” este programul care trebuie tinut minte.

Cine are firmă îsi poate face cont pe site-ul UE, completează câteva formulare si poate aplica. Toată documentatia, template-urile sunt publice.
Ca fapt divers, in timp ce România a reusit să obțină 100k € anul trecut, alte tari au accesat până la 70M €, desi sansele au fost egale.

https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/eic-smeinst-2018-2020.html

3 Likes

Mi-e imi place cloud-ul si am 33 de ani, nu poti compara puterea serverelor din datacenter cu un server facut acasa :slight_smile:

@George_Ilie that’s good to know & merci de info. În același timp e foarte trist … doar 100k EUR

Ca tot ai pomenit de legislatie, merita sa povestesc ceva. Candva ma gandeam si eu sa ma bag pe piata din Romania… si am dezvoltat la repezeala un program de contabilitate. In C++ Builder cu baza de date actualul Firebird (nu stiu cum se numea pe atunci, posibil inca era Interbase-ul facut free de Borland). In perioada aceea era in mare voga un anumit program (nu dau nume, sa nu se spuna ca-i fac antireclama) care folosea ceva ‘baza de date’ xBase. Multi care se ocupau de contabilitate erau nemultumiti, din diferite motive, unul fiind ca era deosebit de lent. Puteai sa astepti minute bune pentru un raport, chiar la o baza de date mica.

Ei bine, programul pe care l-am dezvoltat eu arunca rapoartele pe ecran practic instantaneu. Am avut grija de normalizare, indecsi, optimizare interogari, etc…
L-am dat la testat cam vreun an, pentru depistarea bug-urilor si sugestii de imbunatatire. Dupa ce era aproape terminat, astia de prin stapanire s-au gandit ca e o idee buna sa bage o lege care sa pretinda autorizarea programelor de tipul acela… am cam mirosit ceva urat la mijloc si am renuntat sa pornesc cu o firma in directia aia.

Vreau sa nu cred ca legea aia a fost data doar pentru ca firmele de tipul Ghita & Co sa primeasca autorizatie, iar concurenta ne-abonata la tunuri la stat cu ITul, nu, dar evenimente ulterioare ma fac sa cred ca am avut dreptate. E doar o banuiala, e drept. Orice coincidenta cu personaje reale (aka realul Ghita) sau firme reale e doar o coincidenta. Se poate ca sa nu existe firme in Romania care au dat tunuri masive la stat cu ITul, si se poate sa existe si porci care zboara cu viteza superluminica.

1 Like

Un pic pe marginea subiectului, dar am descoperit recent o alternativa la firmele romanesti, poate intereseaza pe cineva :

Mi se pare interesant ca sunt in tema cu ce inseamna vanzarea aplicatiilor in App Store sau ca SaaS.

1 Like