Cineva din jud. Sb, Bv, Cv, Hg, Ab, MS interesat de o finantare nerambursabila pentru un Start Up?

Salutare tuturor,

Citesc si scriu de foarte putin timp aici, de regula seara in parc, pe mobil, dupa ce vin de la job si stau cu copilul.
Pe scurt despre mine, fac consultanta pe zona fondurilor UE si practic dezvoltarea web pt hobby (si bani extra :smile: ca sa fiu onest), insa despre programare mai am timp sa postez chestii.

In prezent (si pana in 2021) sunt angrenat intr-un proiect de administrare fonduri nerambursabile pentru finantare start up-uri care vor sa inceapa o afacere non-agricola, in mediul urban, in judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, sub umbrela programului Romania Start-Up Plus.

Finantarea nerambursabila consta in max. 40.000 euro si este conditionata de crearea a 2 locuri de munca (inclusiv part-time) si mentinerea lor timp de 3 ani. Se finanteaza salarii, chirii, servicii asociate business-ului, achizitii de echipamente si active necorporale (software), etc.

Din pacate mi-a venit cam tarziu ideea sa postez aici informatiile acestea, si acest proiect se apropie de momentul cand participantii trebuie sa depuna propunerea lor de idee de afacere intr-o etapa de concurs de planuri de afaceri care va incepe la jumatatea lui octombrie 2018.

Pentru a putea participa la acest concurs de planuri de afaceri, cei interesati trebuie sa detina un certificat de competente antreprenoriale care se obtine in urma unor cursuri gratuite de 40 de ore organizate de consortiul de organizatii ce administreaza aceste fonduri (in cazul nostru ULBS in parteneriat cu Konfida SRL).
Vom mai avea cursuri in Sibiu (sfarsit sep - inceput octombrie), Mures (saptamana viitoare intre 13-17), Covasna si Harghita (la sfarsitul lui septembrie - inceput octombrie).

Domeniul IT are potentialul de a genera cele mai sustenabile start up-uri. Chiar daca produsul pentru care au cerut finantarea nu are succesul comercial sperat, acei 2 programatori care trebuiesc mentinuti vreme de 3 ani pot lucra linistiti in regim de colaborare B2B pentru proiectele altor firme, mentinand activitatea firmei in cadrul codului CAEN pentru care s-a obtinut initial finantarea (ex: software la comanda).

Poate pare complicat ce spun eu aici, insa credeti-ma ca este mai usor decat pe alte scheme (Start Up Nation de exemplu), si daca aveti o idee de business matura, sunteti dintr-unul din judetele din centrul tarii - mediu urban, va mananca palma tare sa incepeti ceva pe cont propriu, aveti skill-ul necesar sa realizati un produs(e) TIC dar va lipseste finantarea, sunati-ma la 0720.720.613

Daca exista cineva interesat din Mures, sa ma sune si azi, duminica, nu ma deranjeaza pentru ca de joi (13) incepem cursul in Tg. Mures si trebuie sa se inscrie foarte rapid pe pagina http://eduhub.ulbsibiu.ro/startuphub

Multumesc si tinem aproape!
Claudiu

5 Likes

Hm, as fi fost interesat, mi s-au batut apropouri, insa consider ca proiectul se adreseaza celor care sunt stapani deja pe procesele de producere/livrare a unui soft, sau care macar au activat in zona freelance si au deja niste active mobile/imobile pentru a incepe.
Modul in care i se face reclama poate atrage persoane care au idei, entuziasm si putina ignoranta fata de ce presupune implementarea lui. Persoane care sunt chiar la inceput de drum, fara un leu in buzunarul propriu pentru a suporta alte cheltuieli, la categoria asta de persoane dornice de a infiinta o firma vreau sa ma refer in continuare. Da, sunt de acord, pentru cei care au deja cunostinte, eventual un apartament pentru sediu, finantarea asta cred ca e mana cereasca.

Daca esti la inceput de drum si ai doar o idee de produs pe care ai putea-o implementa pe durata proiectului si produsul ala practic o sa fie sursa ta de venit, banii n-o sa-ti ajunga. Din cate stiu la inceput se dau doar 75% si nu sunt chiar 40.000 euro. deci primesti sub 30.000. DIn banii aia trebuie sa cumperi niste active mobile(laptopuri, birouri, chestii de birotica). Trebuie sa platesti 2 salarii, iar daca faci firma cu un partener, asta inseamna 4 in total (presupun ca te paltesti si pe tine). Am vazut ceva documente si sunt niste grile de salarizare parca. Mai pui si chiria care, pentru un apartament, o sa-ti manance multi bani.
Practic, de abia daca iti ajung banii pentru un an.
Daca esti la inceput de drum si esti dependent de salariul de la jobul actual, sa vezi ce frumos e sa lucrezi 12 ore pe zi. Evident ca mai punem si bataia de cap cu contabilitatea si sa tii pasul cu legile romanesti, gdpr, unde ai avea nevoie de niste consultanta daca esti la inceput de drum, consultanta = cheltuiala.

Vreau o sursa pentru afirmatia asta. Mereu aud ca 90% din start-upuri falimenteaza.

Desigur ca am expus o viziune pesimista, insa asta tocmai pentru a primi informatii in plus “to prove me wrong”. Se vor publica statistici peste 3 ani cu rezultatul acestui program?

O mică notă: procentul ăla se aplică la orice firme, nu doar la IT.

https://www.fundera.com/blog/what-percentage-of-small-businesses-fail

https://medium.com/swlh/why-90-of-startups-fail-and-what-to-do-about-it-b0af17b65059

1 Like

Exista oameni cu idei, capacitate de executie si spirit antreprenorial (accepta riscuri mai mari pentru castiguri mai mari) pentru care o prima transa de 30.000 euro ii ajuta sa puna pe picioare un produs / serviciu.
Banii se dau asa: o prefinantare de 30.000 euro (adica 75% din cei 40.000) iar restul de 25% este conditionata de realizarea in 12 luni de la semnarea contractului, a unei cifre de afaceri (efectiva, adica incasata) de o treime din valoarea prefinantarii.
Cheltuielile pentru o firma de soft sunt in mare cu chirii, salarii, achizitii echipamente si licente. Dar nu numai, pot fi si altele (asigurari, contabil, deplasari, promovare/publicitate, etc).
Trebuie sa platesti 2 salarii timp de 3 ani. Pot fi si part-time.
Antreprenorul finantat poate fi si angajatul firmei.

Scuze pentru ca nu am terminat postarea precedenta cum trebuie. Din greseala am apasat ceva aiurea!

Asadar, antreprenorul finantat poate fi angajatul firmei care a primit finantarea, si atunci ii mai trebuie un singur colaborator, ca sa iasa cei 2 angajati ce trebuiesc mentinuti vreme de 3 ani.

Sigur ca multe start up-uri nu ajung unde isi doresc. Tu poate vei face un business care iti permite sa castigi doar 650 euro net pe luna dar ca angajat la X Corporation poti castiga 4500 euro pe luna. Ce alegi? Sa fii antreprenor sau angajat?

Sustenabilitatea in IT e mai ridicata pentru ca pur si simplu o minuscula echipa de 2 insi poate colabora cu alte firme, poate avea proiectele proprii, isi poate da salariile prin aceasta firma care a primit initial finantarea nerambursabila.

Gandeste-te ca noi auzim tot felul de propuneri vadit aiurite, din partea unora fara experienta in domeniu, fara pregatire…nu merge asa.

Nu spun ca vor veni la acesti 40.000 euro, programatori de top care fac 4000-5000 euro pe luna pentru ca nu vad sincer de ce ar veni (chiar daca ar avea o idee de business), dar pot fi aici si programatori cu reflexe / tentative antreprenoriale si care pot gasi o formula sa acceseze si pe aceasta cale ceva fonduri. Trebuie doar sa vorbim in acest sens…

doua probleme:

  1. ontopic:
    afacerile pe it pot aplica in conditii mult mai bune la startup nation, in loc de startup plus.
    suma de bani e (cu putin) mai mare, nu conteaza planul de afaceri (dincolo de a avea caenul potrivit si de a bifa niste puncte), nu iti evalueaza nimeni subiectiv proiectul, nu ai nevoie de curs de antreprenor, etc.
    efectiv, nu vad un real avantaj pentru startup plus in fata startup nation in domeniul it.
    (evident, daca ai argumente contra… sunt deschis si curios).

  2. offtopic:

asta se numeste cel mult ca il pazesti partial, nu ca stai cu el (tu nefiind prezent).
ps. da, e offtopic, dar tu ai deschis usa.

Vad ca este informat, ceea ce e bine, deci nu ai nevoie de un raspuns elaborat. Mult succes la implementare pe Start Up Nation vs. Start Up Plus.

ceea ce pentru mine este bine.
problema este pentru cei care nu au informatii si ar putea sa te creada, iar asta nu sta prea bine aici.

Pentru a nu deschide alt topic, si a ramane in spiritul RSUP vs RSUN, pun aici link-ul catre noua grila de punctaj pe RSUN (Romania Start Up Nation):
https://www.startupcafe.ro/finantari/start-nation-2018-jianu-consultant-it-bucuresti.htm
Concret, IT-ul este defavorizat in 2018 iar pe langa asta au mai aparut si alte mici surprize.

Romania Start Up Nation nu suna bine pt IT in 2018. Estimarea personala este ca sunt deja peste 6.000 de planuri de afaceri gata pregatite care abia asteapta deschiderea interfetei de incarcarea a proiectelor. Sa vedem cat va tine sistemul. Ca e pe principiul FIFO.