Clienti care nu platesc


#1

Am si eu o curiozitatea, voi cum procedati cu clientii (tepari), care nu vor sa mai plateasca ?


(Georgiana Gligor) #2

in cazuti extreme pun jos produsul / siteul / etc


(István F.) #3

Dai codul sursa obfuscat ca sa n-ai probleme dupa cu review-uri.

Daca ii scoti site-ul poate iti face un post pe blogul lui sau pe youtube sa te evite lumea fiindca esti tepar chiar daca el e teparul.

Oricum e o idee buna sa ceri o garantie si sa te lasi pagubas decat sa te frece la cap un nebun.
Eventual faci screen sharing la ce ai facut si ii ceri banii pe ce ai facut daca e vorba de un proiect lung. Daca nu te plateste termini ce faci pentru a-l vinde pe codecanyon.
Daca lucrezi pentru vreo firma din ro cu srl faci un contract si nu mai sunt discutii.


(Dragoi Ciprian) #4

#5

Is37 ca tot veni vorba, ce părere ai despre contractele de colaborare semnate electronic ? Contabila mea nu prea e de-acord cu semnătura electronica :))


(Serghei Amelian) #6

Trebuie sa fii mai specific.

  1. La magazinul online am marfa fizică. În cazul in care trebuie sa dau marfa cu plata la termen, le cer garantie filă cec. Nu ti-a platit la termen, ai incasat cecul, ura! si la gară. Mi s-a intamplat chiar luna asta cu un rău platnic.

  2. Tot la magazinul online, inainte sa devin mai prudent, mai dadeam marfa doar pe baza OP-ului scanat. La un moment dat unul a incercat sa-mi tragă ţeapă. Mi-a scanat un OP fals, i-am trimis marfa, dupa care imi promitea in fiecare zi ca o sa plateasca. Am angajat o firma de recuperare si in cele din urma s-a rezolvat (am pierdut cam 10% din valoare, cam atat a fost onorariul firmei).

  3. Cand fac aplicatii desktop, bag un timelimit, la fiecare pornire aplicatia afiseaza ca au mai ramas “x zile” de proba, dupa 30 de zile aplicatia crapă pur si simplu (ii provoc intentionat un segmentation fault). Dupa ce imi plateste, ii dau versiunea fara timelimit.

  4. Cand fac o aplicatie web, o fac pe un VPS cumparat de mine si am acces doar eu. Mi-a plătit, ii dau credentialele de acces pe VPS. Nu mi s-a intamplat sa nu plateasca vreunul, dar daca s-ar fi intamplat, as fi incercat probabil sa gasesc un alt client pt aplicatia respectiva.


(cosmos) #7

punctul 3 este o solutie clasica

mai putin partea cu seg fault


(Serghei Amelian) #8

Consider ca e mai greu sa “spargi” o aplicatie care da segfault aleator :slight_smile: Poti s-o faci sa crape in cu totul alt loc decat punctul de test al datei.


(Octav Ian) #9

Ca si freelancer ar trebui sa ai un hosting, codul il pui la tine pe hosting, nu il dai clientului.
Apoi, ceri avans pe masura ce evolueaza proiectul, nu avansezi pana nu ai banii.

Din punctul de vedere al clientului, tu ar trebui sa ai o firma sau PFA, ca sa poti semna un contract. Eu, ca si client, nu as avea incredere intr-un programator fara sa am un contract - decat in @kleampa poate, ca-l cunosc :stuck_out_tongue:

Exista si varianta cealalta - “ce faci cand programatorul nu-ti da codul?” - trebuie sa fie echitabil.
Oricum, asta a fost principalul motiv pentru care am renuntat la freelancing.


#10

Am SRL, chiar am un client cu care urmează sa fac astăzi un contract de colaborare semnat electronic. Îmi poate da cineva ceva sfaturi in legătura cu semnătura electronica ? Cum trebuie procedat? Contabila mi-a spus ca fără aparat din ăla de semnat nu este valabil, pe net am găsit ca sunt și ceva aplicații…


(Pîrvan Marian) #11

O intrebare de sezon, cum tratati clientii care pun task uri in plus dar nu vor sa plateasca pe motiv ca dureaza putin timp(zic ei).
Plus ca mai sar nervosi cand le explici ca … mai mic si mai la stanga are unitate de masura(pixeli) ? Sunt eu prea agresiv ca le sugerez sa facem amandoi un inspect per element si arate cum sa mute 20 pixele mai al stange si imi zica exact ce vrea(m-a foit unul de 2-3 ori si tot el nervos).

Poate fac eu ceva gresit, sugesti?


(Serghei Amelian) #12

Pai tu ce intelegi prin “semnat electronic”? Nu cumva tiparit pe hartie, semnat cu pixul, dupa care scanat in pdf? :slight_smile:


(Gabriel Mergea) #13

Da, ai nevoie de un token.

La una din companiile la care am lucrat avem cateva de la cei de la certSIGN si nu am avut probleme din cate imi amintesc.

https://www.certsign.ro/certsign/despre-noi/presa/comunicate/tot-ce-nu-stiai-despre-semnatura-ta-electronica


(Niculae Bucur Ion) #14

Mda doar ca eu stiu destule cazuri in care exista un contract si clientul a refuzat sa mai plateasca a doua parte din site dupa ce era gata… si nu vb de sume mari 500-800 euro gen…


(István F.) #15

Se rezolva prin adaugarea unei penalitati de intarziere in contract. Nu-i nici o problema daca nu platesc, in 2 ani vinzi contractul unui recuperator si in loc de 800 de euro iei 1200 si platesti si recuperatorul. (daca mai exista firma)

E un video pe youtube cu titlul “F*ck you, pay me” unde vorbeste un avocat despre aceste contracte.


#16

Cand am fost “tepuit” o mare parte din vina a fost a mea, neavand experienta am mers pe incredere, in fiecare zi i-am dat commit-uri, deci a avut de la inceput acces la tot ce am lucrat, si l-a sfarsit cand a venit vorba de bani block peste tot si s-a facut nevazut :)) aproape doua luni muncite degeaba


(Eduard-Dan Stanescu) #17

Din toti clientii cu care am lucrat pana in momentul de fata (lejer peste 300), vad ca rudele sunt cele mai infecte persoane din lume. Exemplu: Cumnatamiu datorie la mine de 80 mil de peste 7 luni de zile.
Cum Dumnezeu nu mi-am luat teapa de la clienti (majoritatea straini), si imi iau de la rude ?


(Remus) #18

Parerea mea este ca nu se fac afaceri cu rudele😊


(Eduard-Dan Stanescu) #19

Perfect de acord cu tine, dar daca le refuzi, zice ca ai ceva cu el / ea.
Este cam aiurea situatia, dar m-am lecuit, adio faceri de bine de acum in colo. Din ce am vazut, prefera sa aiba datorii la rude, decat la prieteni, pentru ca pe rude le mai prosteste, le mai duce cu vorba, pe aia nu. Eu am zis sa-l ajut ca-i din familie, sa nu cer banii cu insistenta pentru ca poate are nevoie … eh.
O rezolv eu intr-un fel sau altul, pana de revelion, sa am ce bea. :slight_smile:


(cosmos) #20

pa nu ai preturi modice pt rude?
sau troc(vin, bere etc) :))