Clojure... Ce resurse recomandați?

Vreau să învăț programare funcțională și cred că ar prinde bine să mă axeze pe clojure. Elm are niște probleme de integrare cu librăriile js.
Ce resurse ați recomanda? Sunt tentat să cumpăr niște cărți de pe Amazon și cursul de la O’Reilly sau ceva pe Udemy, însă nu pot să apreciez ce ar merita la nivel de începător. Ce idei aveți?

1 Like

De curiozitate, de ce ai ales clojure? Nu e tocmai ceva foarte popular…

Implementeaza un interpretor de lisp. E foarte usor de implementat. Implementeaza doar ce-i esential (sunt sub 10 instructiuni simple, gen car, cdr, cons…).
Urmeaza apoi o alta parte fun: implementeaza cat mai mult din restul… in lisp.

Eu n-as da prea multi bani pe cursuri si carti, exista carti si cursuri free destul de bune pe net.
Poti sa incepi si cu resursele imediat disponibile:
https://clojure.org/guides/getting_started
https://clojuredocs.org/

Un dialect al lisp-ului se invata foarte usor… ce nu se invata chiar asa de usor poate e stilul de gandire.

Uite ce repede se gasesc carti online de lisp:
http://www.gigamonkeys.com/book/
http://www.paulgraham.com/onlisp.html
https://letoverlambda.com/
Si o lista intreaga: https://cliki.net/Lisp+Books

Apropo de lista aia, trimite si la cartea asta: https://github.com/norvig/paip-lisp
Candva am cumparat-o, cand nu era disponibila asa…

1 Like

Daca vrei sa inveti pe bune si ai timp de investit, un curs foarte bun e asta: [https://mitpress.mit.edu/sites/default/files/sicp/full-text/book/book-Z-H-4.html#%_toc_start](Structure and Interpretation of Computer Programs)

Personal ti-as recomanda sa inveti bazele programarii functionale in Haskell. Ai aici doua resurse foarte bune:
Pentru mai putin timp: http://learnyouahaskell.com/chapters
Pentru mai mult timp: haskellbook[.]com/progress.html

E un limbaj interesant. Am trecut prin https://www.braveclojure.com/ Parcă mai aveam vreo două cărți în format electronic. Deasemenea pentru exerciții http://www.4clojure.com/

Am ales clojure pentru că se pare că poate să fie folosit cu succes la dezvoltarea aplicațiilor de front-end. Mereu am vrut să învăț un limbaj funcțional. De Haskell nu prea am tupeu să mă apuc în primă fază. Vreau totuși ceva ce are un ecosistem și o comunitate. De asemenea vreau să pot să dezvolt o aplicație completă. Știu că e folosit în producție de destul de multă lume.
Mi-ar plăcea să-l folosesc și eu, iar ideea de a putea folosi același limbaj și pe back-end și pe front-end mi se pare foarte atrăgătoare.
În js mereu am căutat modalități de a scrie cod declarativ. Cred că mi-ar plăcea să folosesc un limbaj care e așa prin natura lui.

2 Likes

Se pare ca e o buna alegere Clojure. Autorul celebrei “Phoenix Project” a scris recent un love letter: https://itrevolution.com/love-letter-to-clojure-part-1/
Recomand sa incepi cu documentatia oficiala si sa adaugi cunostintele lipsa din alte surse, gen ”Clojure for the brave and true” mentional de @Cornel mai sus.

O sa gasesti tone de scrisori de-alea de dragoste la adresa dialectelor de lisp si in general, la adresa programarii functionale.

Se pare ca destul de recent au redescoperit roata.

Probabil ca nu au realizat de ce lisp-ul a ajuns sa nu fie pur functional si ca pana la urma chiar a ajuns sa fie si obiectual (CLOS). Programarea functionala nu are numai avantaje.

Hai să nu fim gică contra… Mai lăsăm omul să studieze ce vrea el…

1 Like

Un proiect interesant scris in Clojure