Cluj vs. restul țării

De ce te-ai muta dintr-un oras fain precum Clujul la tara/in munti?

Also, faptul ca nu e internet rapid “la tara” e o problema minora relativ la faptul ca n-ai canailzare, gaze, chiar curent electric.

eu am fugit sin Timisoara, si am refuzat Clujul si Bucurestiul, din motive de aglomeratie

prefer sa fac 10 min de oriunde pana oriunde in oras (Aba Iulia) decat sa imi petrec viata in trafic

si da, asta vine cu penalizari financiare

2 Likes

Clujul nu e chiar un oraș așa fain, e scump, e aglomerație, cu parcările te descurci cum poți, e ignoranță peste tot, majoritatea nu sunt clujeni iar cei care sunt pleacă în locuri mai bune cum au ocazia. (adică în majoritatea blocurilor jumătate din locatari sau mai mulți sunt aproape mereu chiriași, nu prea poți face nimic când proprietarii sunt plecați în alte țări, nu ai 5 vecini cu care să zici că uite, luna viitoare vopsim scara)

Viața de noapte din Cluj niciodată nu mi-a plăcut, e activitate dar nu e calitate, adică ai 10 locuri pline dar niciunul nu e să zici că e gândit pentru altceva decât mulsul banilor de la studenți. Adică poți cheltui 500 de lei într-o noapte și tot nu te vei simți bine (cu mici excepții dacă ești ungur, dar chiar și atunci fiecare loc e supraaglomerat, pentru români sincer nu prea am ce recomanda)

Până acum nu mi-am găsit nici un loc de muncă care să fi fost legat de Cluj. În mod ironic toți banii pe care i-am făcut în România de când sunt nici un leu nu i-am făcut din Cluj. Oamenii sunt foarte zgârciți pe aici, își fac tot ce pot singuri, în propria firmă, nu externalizează absolut nimic.

Iar chiar dacă se mai fac lucruri legate de IT în Cluj se vede de la un km distanță că totul se face pentru profit, copiat de undeva, fără să fie ceva gândit. (cu mici excepții) Competiția e mult prea mare pentru lucruri simple, îți găsești de muncă mai ușor în orașe mici, aici toți au de unde alege cât china. Pentru ce fac eu am primit oferte doar din afară, din Cluj toate interviurile pe care le-am avut am avut senzația că vor să ma angajeze pe post de game developer în assembly când pe anunț era frontend cu JS/PHP…

Practic ușor ușor se transformă într-un București și mai prost, măcar acolo ai metrou.

Dacă ai copii e un oraș decent, aici stăm bine, sunt copii cât china. (dar foarte puțini clujeni)

Esti sigur ca vorbesti de Cluj napoca din Romania, Europa ? Pentru ca parerea mea este total opusa din toate punctele de vedere. (locuri de munca de nu mai poti duce, iesirile din oras super faine, oameni faini). Poate acuma depinde si de caracter si de gusturile personale.

Dar ai locuit in Bucuresti? Sau de unde stii cum este aici?

Deviem de la subiect.

@anon9275431 nu am fost în București, dar am mai mulți prieteni de acolo sau care au venit în Cluj din București.

Clujul e de tot … asta, dar nici în Europa de vest nu sunt străzi asfaltate, nici acolo nu se respectă viteza și fiecare e pentru el.

Așa că suntem toți într-o găleată cu excremente.

În București a fost primul loc unde am fost avertizat să nu iau taxiul. What? Nicăieri în lume nu mi s-a recomandat ocolirea acestui serviciu.

Asta-i o problema cu multe orase unde lumea vrea sa ajunga. E o problema in Bucuresti, in Cluj, dar si in Londra, Paris, New York, San Francisco, Barcelona, Tokyo etc. Mai dezvoltate orasele alea fara drept de apel, dar tot fenomenul asta il vezi. Multi oameni la un loc, aglomeratie, preturi mari la chirii si apartamente. Dar si slujbe, oportunitati de afaceri, night life, cultura, infrastructura cea buna [1] etc.

You have to pick your poison in principiu.


In fine, problema mea originala era cu ideea asta fixa a romanilor de “a te muta la tara” sau “a evada din oras”. Ruda apropiata cu “demisionatul din corporatie si pornitul pe cont propriu”. Nu mi se pare cea mai grozava idee, si multi care fac asta nu ralizeaza ce pierd din oras pana nu se muta. De exemplu, cunosc lume care a facut drumul “oras -> periferie -> oras inapoi” deoarece s-au saturat de lipsa canalizari, naveta mare (dus copii in oras, dupa care mers la munca, deoarece la periferie nu sunt gradinitele bune) etc, nepu. Chiar si oamenii de fac analize ale pietei imobiliare au observat trendul asta, si parte din ridicarea preturilor in ultima perioada e cauzata fix de oameni tineri care se intorc in oras.


[1] Cand se fac spitale in Romania, sunt cu precadere in orasele mari. Atat la privat cat si la stat.

Nu am neapărat o problema cu orașul în sine cât am cu oamenii care locuiesc în el, clujenii de vârstă a3-a sunt cei mai nesimțiți…

Eu nu am putut sa inteleg niciodata care este motivul principal pentru care toata lumea lauda Clujul ? Sa incepem : Salarii infinit mai mici decat in Bucuresti, si preturile la apartamente respectiv chirii, mult mai mari ca in Bucuresti. Am avut colegi care au muncit in Cluj, si mi-au zis : " pentru accelasi lucru pe care il faceam acolo, aveam 2500 de lei si plateam 1100 de lei la chirie , o garsoniera, intr-unul dintre cartierele periferice. Nivelul de trai e mult sub Bucuresti" ( vezi preturile la apartamente de 80000k euro un apartament cu 2 camere, nesimtire curata). Sillicon valley de Romania - dispareti de aici, au si ei 3000 de IT’isti si gata , li s-a urcat la cap. In conditiile in care doar in Pipera sunt vreo 30000… “O sa se faca metrou” - da, da ,da , va minte piticul atomic cu gogorita asta, da , poate o sa aveti metrou, prin 2050 asa. Tiganime , vezi Pata Rat. Si pana la urma, ce a ridicat orasul asta asa mult ?

LE: Mesaj dur din partea unui clujean pentru Boc: „Vă rog din suflet, tăceţi din gură. Apucaţi-vă să faceţi ceva treabă!”

2 Likes