Cms Procedural in Php

Salutare. Apelez la experienta celor mai de vaza dintre voi care lucrati in Php, considerati ca este ok sa fie folosit pt. productie un cms realizat de mine in Php procedural? Nu mai vreau sa folosesc Wordpress pt. orice site de prezentare servicii/activitate pt. clienti.

Nu e OK. Pe termen lung îi generezi clientului costuri și dificultăți. Ce crezi că e mai ușor, să găsească un WP dev sau să găsească pe cineva care înțelege un cod custom?

Tu, ca dev, ce preferi, să găsești un WP (mă rog, orice alt cms) sau un sistem 100% custom?

Poți păstra clientul pentru tine și altfel, nu doar prin vendor lock in…

1 Like

daca e procedural nu inseamna ca e prost
daca e custom nu inseamna ca e greu de inteles pt altcineva

da-ne niste repere in functie de ce sa analizam decizia.
pentru tine? e beton, ai un client pe viata, ai un sistem pe care-l joci pe degete si poti face rapid orice avioane vrea clientul
pentru client? ce a zis @iamntz
pentru vizitator? nicio diferenta fata de wp

3 Likes

Azi, în 2021, răspunsul ar fi un mare NU, la toate inclusiv la cazurile enumerate de @kleampa.

Dacă Wordpress nu îți place, mai sunt o grămadă de CMS-uri din care poți alege, Drupal, Joomla, OctoberCMS, ExpressionEngine.

Singurul motiv pentru care aș zice că e o idee bună e dacă ești o companie cu câteva milioane eur venituri și atunci îți permiți să dezvolți (dar mai ales să întreții) o soluție custom pentru că ai suportul necesar, sau dacă vrei să faci o platformă gen Wix pe care s-o oferi direct clienților ca serviciu cu abonament lunar.

O zic ca unul care a făcut asta, nu e fain să te sune clienți după 1-2 ani că le apar erori că ceva undeva nu e compatibil cu versiunea nouă de PHP, (deprecation notices), sau ceva nu mai e compatibil, sau serverul a fost upgradat, sau le-a fost spart site-ul și e plin de viruși.

Dpdpv business îți asumi o grămadă de responsabilități când faci ceva custom. Iar ‘CMS ușor de înțeles’ sună bine-n teorie, dar în practică doar vei reinventa roata într-un mod cât mai ieftin și cât mai rapid, nu ai cum concura cu un CMS gen Wordpress/Drupal/etc, unde munca e distribuită pe o comunitate de zeci de mii de developeri poate care adunați la un loc sigur au mai multe skilluri decât vei avea tu vreodată ca un singur om, la fel și ore de lucru disponibile.

Ca idee simplă redusă la absurd, ceea ce o comunitate de 100 de developeri care fiecare investesc o oră într-un PR request, tu ai avea nevoie de 100 de ore de unul singur să faci aceeași muncă, presupunând același nivel de expertiză.

Daca nu vrei Wordpress (diverse motive), iti recomand Neos CMS, facut de acelasi tip care a pornit Typo3. Am fost pre-pandemie la cateva conferinte impreuna (si mai ales la bere dupa) si iti pot garanta ca are niste principii de dezvoltare f sanatoase (nu ca .net-istul care a facut Laravel).

1 Like

Din start faptul că are conceptul de LTS mie se pare foarte OK. Ceva de genul ai nevoie în ziua de azi la viteza schimbărilor din ecosisteme.

Dezvolta un pic te rog

Tu chiar memorezi toate topicurile ? :slight_smile:

Am inteles ideea, ms.

1 Like

am cautat :slight_smile:

https://leanpub.medium.com/leanpub-podcast-interview-13-taylor-otwell-3c57ffc4e38f

:slight_smile: Google is your friend. Eu am cautat sa inteleg care e faza cu staticele alea, ca sa inteleg dece nu imi inspira incredere codul pe care il citeam pe ecran. Banuiala mea e ca backgroundul anterior e de vina.

In acelasi timp, Fabien de la Symfony vine din lumea Perl, a chiar si contribuit pe vremuri module in cpan, iar asta s-a vazut din felul in care a structurat v1. S-a maturizat mult si v2 al Symfony a chiar fost un breakthrough, singurul framework de nivel enterprise pana in ziua de azi.

Poți dezvolta asta? Am tot auzit exprimări asemănătoare dar niciodată nu am fost sigur ce înseamnă.

(fac split la discuții mai târziu dacă este nevoie)

Noi dezvoltam in Symfony, dar am tot dat de Laravel prin stackoverflow cautand dupa probleme. Stiu ca e dezvoltat pe baza unor componente Symfony, dar nu stiam exact ce au facut ei ca sa fie framework separat.

Cat despre utilizarea ca si framework enterprise, as spune ca e din cauza ca implementeaza protocoalele si standardele corect. Subliniez “corect”, pentru ca e lucru mare sa iei bucati din softul altuia si sa faca ce trebuie, elegant, fara surprize sau patch-uri . Faptul ca e dezvoltat modular permite folosirea doar a anumitor componente, separate de frameworkul de baza, motiv pentru care a fost integrat si in alte frameworkuri traditionale, cum e typo3 si Drupal.

Si am facut cu el cam orice ne-a trebuit, adica data mining, API-uri, messengere, workeri, procesare de date, conectare cu alte sisteme si …ceva pagini de prezentare.

4 Likes

Nu inteeg de ce ma citezi. Nu contribuie cu nimic la discutie.
@iamntz il las pe Cosmin sa iti expluce ce e ala enterprise-grade, daca tot se pricepe.

De ce?

Eu cred răspunsul la asta e esențial să înțelegem contextul.

Eu prin “enterprise” înțeleg:

  1. Release-uri LTS (Long Time Support) ale proiectului. Ex. un release major făcut astăzi va beneficia de mentenanță și suport (chiar și doar de la comunitate) minim X ani, gen 4 sau mai mult. Adică bug fixing si update-uri fara breaking changes (nu bagi un feature care strica backwards compatibility care strica codul meu care mergea cu release-ul major inițial).

  2. Feature-uri enterprise. Ex.:

  • Multi-User cu authz & authn
  • loguri de audit
  • workflow articole cu drepturi, gen autor → editor → aprobare publicare
  • securitate suplimentara gen 2FA
  • poate un backup automat și reverse al nivel de articol

Tema e un pic fuzzy, idee e sa fie robust și pentru un mediu Multi-User cu drepturi delegate unde se întâmplă diverse neprevăzute.