CNAS angajează IT-iști!

You must be new here :slight_smile:

1 Like

ce-mi amintesc eu de siui.
veneau baietii de la mententata saptamanal sa rezolve problemele.
primeam si transmiteam datele intr-o arhive parolata si faceam update manual.
dadeam restart de 1-2 ori/zi la “server”. dura cam 10 minute un restart. timp in care era totul blocat. cei mai muncitori scriau pe foaie si bagau in aplicatie dupa.
aplicatia mergea brici. dupa ce ai incercat sa tai cu briciul respectiv o piatra.

nu zic, asta era acu 10-12 13 ani. dar nu cred ca s-au schimbat prea multe de atunci.

acum 13 ani probabil ca erau arondate mult mai putine spitale la SIUI si problemele reale de scalare nici nu incepusera :joy: acum 7 ani, cand era perioada de raportare de cateva zile, era load asa de “mare” de XML-uri inca nu mergeau alte parti ale lui cum ar fi validarile/semnarile de foi de observatie si retete. toti cei care lucrau cu el il mostenisera de la cei ce delapidasera bani ca sa il puna la punct asa defect si primisera si darul de a incasa toate injuraturile.

in ziua de azi chiar nu stiu cum mai e, doar ca de cativa ani spitalele de muta de pe on-prem in cloud.

La zeci de milioane de euro, e de bun simt sa stii macar ca poti sa testezi load-ul bombardand endpoint-urile cu date random de testare.
Nu e nevoie sa ajungi in productie ca sa afli ca sistemul nu face fata :man_facepalming:

Nu vreau sa ma gandesc cum se parsau si validau XML-urile alea. Fac pariu ca se incarca tot continutul XML-ului intr-un string, am vazut asta foarte des.

O sa sune naspa ce zic, si o sa-i supere pe unii care au lucrat acolo. Ghita ca Ghita, dar team leads, programatorii si QA de la firmele alea care au scris codul ala, in halul ala si-au bagat bula in el de cod destinat sistemului public de sanatate?

Ca nu Ghita le-a zis cum sa scrie codul totusi. Din cate stiu, dosarele sale panale nu au nici o legatura cu software-ul livrat. E usor sa fie injurat Ghita si merita, dar eu cred ca vina pentru produsul final e foarte foarte distribuita.

Mi-as fi dat demisia instant. Sunt o groaza de joburi disponible pe piata. Oare oamenii aia care zici ca au preluat apoi, de ce au acceptat sa lucreze in continuare acolo?

Nu-ti dai demisia daca proiectu ala iti da un scop, iar scopul chiar e unul relativ nobil. Ajuti sistemul de sanatate national, nu niste shareholderi.

Nu mi-e clar cum s-a facut dezvoltarea si configurarea sistemuli, partial pentru ca sunt QA si partial pentru ca nu sunt atat de accesibile informatiile alea, dar a intrat in productie in ianuarie 2008 si atentia la nivel de software institutional era radical diferita atunci fata de cum era chiar 5 ani mai tarziu in 2013. Intrasem recent in UE si mentalitatea de “facem sa fie” era strong. Dar ca si QA pot sa zic ca ceva mai mult de smoke pe flow-uri critice nu cred ca au facut. De load nici nu se pune problema pentru ca load-ul a fost principala problema. Simultan ma gandesc in cate firme din Ro, load-ul era un subiect real in 2006-2008 cand internetul abia lua amploare, mobile era la inceput si aplicatiile SIUI in sine erau desktop.

Ai aici un PPT destul de vechi vis a vis de anuntul de lansare al SIUI. Sunt foarte multe idei eronate vis a vis de el, mai ales de la it-istii romani. Unu se laudase ca il scrie singur si oricine a interactionat profesional cu SIUI stie ca e fudulie clasic romaneasca.

Ideea pe mare, de takeaway, e ca in 90% din cazuri merge, spitalele raporteaza cu el. Ce probleme sunt, cel putin pe vremea mea apareau in cele 7 zile de raportare cand era load mare si uneori la semnari/validari cand primesti erori de la sistem, dar la nivel de user care nu face raportari lunare, cele mai frecvente erori sunt la client. Exista o lista de cititoare recomandate, nu ti le ofera statu pe gratis. Exista si niste cerinte legate de sisteme. Sunt multe variabile, intre care si IT supportul spitalului. Trebuie o abordare nuantata asupra situatiei, nu alb si negru. Altfel nu ar exista spitale care nu au absolut deloc probleme si altele care au mereu.

1 Like

Pai nu merge nici AZI cum trebuie… Inca se blocheaza din cand in cand… De ce nu se fac teste si fixuri corespunzatoare nici macar AZI?

Cred ca faci o confuzie. Nu are nici o legatura cat de raspandit era internetul in Romania cu problemele de load testing. Eu pot avea un endpoint care e accesat doar de mine, din dormitorul meu, dar care vreau sa imi proceseze 1 milion de XML-uri cat mai repede. Si load testing-ul nu inseamna web si API-uri, poate fi si o aplicatie locala pe PC-ul meu.

De load testing se stie de aproape 50 de ani… “Software Reliability: Principles and Practices” by Glenford J. Myers (1976).

Dar nici macar nu e vorba de literatura de specialitate, e ceva de bun simt sa-ti pui problema ce input ai.

Si oricum, din 2006 - 2008 sunt 17 ani - 15 ani de atunci. Oamenii care lucrau sau inca lucreaza la sistemele alea, puteau sa refactorizeze mult pana acum. Mai ales ca, citez “scopul chiar e unul relativ nobil”. Hai sa nu o mai dam dupa cires atata…

Cum ar fi sa ii spun asta unui client cu care lucrez. “Bai nene, la atatea milioane de euro care mi le-ai dat, prelucrarea XML-urile tale, de cele mai multe ori, merge

Inteleg ideea ta, dupa 15 ani, 100 de milioane de euro, trebuie sa fim intelegatori.

Raspunde cineva pentru incompenta asta? Nimeni. Fac pariu, ca o majoritate covarsitoare e inca in aceleasi functii, unii din ei poate chiar au fost promovati.

nu tre sa fii intelegator, tre sa te informezi ca critici educat.
mai ales ca 100 de milioane de euro se vor cheltui de acum incolo pentru modernizare, adunat s-au cheltuit undeva la probabil 300 milioane =))

parcursul de delapidare a fost asa: Compaq a castigat licitatie, dar a fost preluata de HP pentru ca HP a cumparat Compaq. Ulterior HP a subcontractat la Siveco si Oracle. Dupa care mentenanta s-a dus la Teamnet. care ca si Siveco era tot a lu Ghita. Intre timp Teamnet s-a dus in cur si Ghita s-a dus.

dar niciun programator SIUI din prezent si niciun functionar CASAN din prezent nu au vazut vreun ban, s-au trezit doar cu ea pe cap. deci alege-ti tintele bine ca dai in cine nu trebuie. daca vrei sa te frustrezi, frustreaza-te pe cine trebuie, adica niste oameni care nu mai sunt in guvern.

1 Like

Pot sa confirm

Sunt de acord.

Cred ca @kilogrammer exagereaza

Totusi CNAS nu e Google sa zici ca se scaleaza la fel bine.

1 Like

Inteleg perfect. Codul ala a fost scris initial de niste romani din companii externe, bagandu-si bula in el de cod si de sitem de sanatate public, de la project manageri, team leads, programatori, QA.

Apoi, sunt alti romani, alti project manageri, team leads, programatori, QA, de data asta angajati ai statului, bucurosi si mandri la ce “scop nobil” lucreaza, au preluat bucurosi mizeria aia si au carpit-o din ce inteleg, in asa hal incat, nici azi nu functioneaza bine. Functioneaza doar, citez, “90%”.

Un 10x engineer poate face asta cu vreo 2 juniori dupa el. Nu e nicio fudulie. In acelasi interval de timp si pt mult mai putini bani, cu aceeasi functionalitate.

Atentie, am scris inginer, nu software developer.

4 Likes

Exact asta e de 30 de ani in Romania. Totul e o “nuanta”. Vina e a nimanui. Nu se stie de ce. “Aveti rabdare!” “Nu e simplu!”

Eu ma minunez cum unii au impresia ca toti suntem idioti.

2 Likes

ma indoeisc grav pentru ca trebuie sa intelegi si sa replici niste procese din sistemu de asigurari dar si din spital, ambulatoriu, laboratoare, farmacii cu circuit deschis, circuit inchis si cabinete de medicina de familie. pe langa asta, trebuie sa introduci si sisteme anti-frauda care sa nu produca impedimente utilizatorilor. apoi trebie conceput de asa fel cat sa se conecteze si cu third parties pentru ca mare parte din spitale folosesc EHR de la firme terte, pentru ca alea de la SIUI sunt prea basic.

e un motiv pentru care majoritatea startupurilor din tech medical esueaza si aia e ca isi supra-estimeaza intelegerea sistemelor medicale.

man realizezi ca tu vorbesti numai de probleme? ti-ai pus vreodata intrebarea ce se intampla in restu timpului? nu lucreaza deloc de nu au probleme sau nu au probleme de fapt pentru ca institutiile functioneaza relativ ok? ti-ai pus vreodata intrebarea ca pleci de-acasa cu un apetit pentru drama si victimizare si o nevoie de face pe salvatorul, iar presa stie ca doar asa face bani, raportandu-ti ceva ce ai nevoie ca sa validezi niste prejudecati si complexe existente deja?

daca totu era asa rau cum va plangeti pe aici eram deja de mult un failed state, dar nu suntem. trebuie sa ai rabdare ca avem mult de recuperat :slight_smile:

1 Like

Dude, startupurile alea care au estuat:

1. Nu au avut 15 ani si zeci de milioane de euro la dispozitie.
  2. Nu din cauza complexitatii problemei au esuat.

Sunt oameni straluciti care lucreaza la cele mai mari companii din lume si care au esuat nu din cauza ca au fost incapabili sa implementeze API-uri cele mai multe CRUD, sa scaleze procesarea de XML-uri, sau sa faca testing corespunzator :joy:

Newsflash: Cele mai multe startupuri nu esueaza ca tehnic, nu se pricep. Sau invers, cele care reusesc, reusesc nu neaparat ca tehnic, au ceva net superior celor care nu au reusit.

N-are nici o treaba ce s-a intamplat si se intampla in sistemul public de sanatate cu startup-urile de tech :joy:

Sa compari ce se intampla in sistemul informatic public cu startupurile de tech e un alt nivel la care nu m-am gandit.

1 Like
  1. implementarea si dezvoltarea nu a durat 15 ani
  2. fix din cauza aia

Da man, asa e, Romania functioneaza relativ OK.

De aia au plecat si pleaca inca milioane de romani, Romania fiind, la un moment dat, a 2-a tara din lume dupa Siria la emigrare, probabil de atata OKish relativ cat exista pe aici.

2 Likes

tu compari perioada pre UE dupa perioada UE?

vorbeam de CNAS app

hahaha
inseamna ca nu de aia am emigrat a 2a oara la 39 ani; go figure

adica ai emigrat ca a fost o nevoie si nu o oportunitate?

Depinde de definitia ta de “failed state”.
Daca mori cu zile in spital sau cu dreptata in mana, state has failed.