Cod Caen pentru SRL

Salutare, zilele astea urmează sa îmi înființez un SRL, însă am o dilema in a alege codul Caen. Sa aleg 62 sau 63?

srl care ca avea ca principal obiect de activitate …?

1 Like

Alegi scopul principal de activitate (tu stii care e), in rest le pui pe toate care exista si nu necesita cine stie ce autorizatii speciale fiindca nu mai exista nici o taxa.

2 Likes

Programator web, din câte m-am documentat m-aș încadra la 6201… am vorbit astăzi cu un avocat, mi-a spus ca pentru codurile 62 și 63 este necesară diploma de facultate in domeniu. Va întreb pe voi dacă e adevărat ca la înființarea unui pfa/SRL se cere neaparat facultate sau merge și cu diplome de pe la diverse cursuri pe care le-am făcut. Am fost și la un contabil și mi-a spus ca pentru SRL nu trebuie nici un fel de diploma, doar la pfa se cere.

1 Like

contabilul ti-a dat informatia corecta

5 Likes

Perfect :smiley: și încă ceva, la SRL as plati doar 3.5% plus 10,5 pe dividende. Dar am acces la bani doar o data pe an, in schimb as putea sa fiu și angajat sa îmi iau salariul lunar dar as plătit taxe aproape ca un pfa. Are cineva bunăvoința sa m-a sfătuiască cum sa procedez ?

daca ai bani sa traiesti 1 an pana la primele dividende, ai de gandi sa poti angaja oameni si tot ce presupune dezvoltarea unei companii => SRL

daca ai nevoie sa poti taia din cand in cand cate o factura pt ce servicii prestezi => pfa

La pfa m-am gândit dar din păcate nu am facultate…

poti face un curs care sa-ti dea o diploma. costa vreo 1000 lei

Am deja o diploma de la un curs de acum câțiva ani dar bănuiesc ca trebuie sa fie recunoscuta de ministerul învățământului

eu mi-am facut cu diploma de bac, mi-o incercuit pe spate ca am luat experimentat la competente digitale. Du-te fara griji cu diploma pe care o ai.

1 Like

Pfa-urile vor scadea incet-incet.
Sfatul meu e sa iti faci un srl (vei descoperi in timp ca poti desfasura multe activitati in felul asta, nu strict codul caen pe care il pui la pfa).
Iti dai un salar mic, luna de luna, ai in felul asta asigurari medicale si pensii si ce mai trebuie. Ca si cand ai avea PFA, nu contribui mai mult.
Daca ramai cu bani, ii scoti ca dividende.
Se discuta sa se poata scoate dividende la 3 luni (deci de 4 ori pe an), si cred ca se va face pt ca e un mare balon de oxigen pt toata lumea.

2 Likes

Salariu mic, pensie pe masura.

Stai linistit ca da faliment statul roman pana ajungem noi la pensie (daca ajungem)
Ce platesti acum e pensia comunistilor. Ne trebuie un total alt sistem in 50 de ani.

Intr-o oarecare masura, pana la vreo 10 mii de euro exista solutii foarte simple sa folosesti banii firmei in interes personal, fara sa ai un salariu.

2 Likes

Nu chiar, intri in banii firmei, pur si simplu “incarci” casa. Înainte ţin minte ca exista un plafon de casă, acum nu mai exista. N-am auzit pe nimeni sa aiba probleme din cauza asta.

Sistemul este “muncim până murim” :slight_smile: Şi până la urmă nu-i chiar aşa de rău, dacă te ţin balamalele.

1 Like

Tekkie din câte mi-a spus contabilul la un salariu de 1450 ar trebui sa plătesc 715 lei taxe. A omis sa îmi spună cât la % se plătește pe angajat la SRL

Tot pe acolo ajungi, ca nu prea ai ce baga pe cheltuieli (la real e asa, la norma depinde). Mergi pe SRL daca iti poti plati contabil. Adevarat si ce zice @serghei cu dividendele si casa, intreaba contabilul pentru ca sunt variante. In cel mai rau caz, la control, trebuie sa ai de unde ii arata cash sau sa-i justifici cumva.

Referitor la salariu, fix aceleasi cheltuieli sunt indiferent de forma de organizare. Daca vrei sa pui la socoteala cei 1-3% impozit pe venit de la SRL microintreprindere, aia e singura diferenta. Dincolo dai 16% doar din profit.

% sunt aceleasi si la pfa si la srl

diferenta e ca:

  • la pfa se aplica toare acele procente la banii care intra (speram noi multi), @iamntz iti poate detalia
  • la srl acele % se aplica la cat decizi tu sa iti dai salar; ptrestul (speram noi multi) se impoziteaza doar cu % mult mai mic, pt dividende
1 Like

De ce nu iti faci niste estimari de venituri, cheltuieli / deduceri pe urmatorii X ani si faci calcule exacte?

La PFA platesti 32% sau 47.8%(CAS, CASS, impozit pe venit)), in functie de ce PFA ai se plateste la ce ai facturat sau la norma de venit. La PFA in sistem real poti face deduceri, echipamente, abonament telefon, masina…etc. Mai sunt niste taxe optionale, pentru conecdiu medical si somaj.

La SRL se plateste 28% angajator si 32.5% angajat pentru salariu, 3% impozit, 10.5% impozit si CASS dividende. Mai ai si contabil.

Sper ca nu am gresit procentele.

LE: Calculeaza cu procentele individual pentru fiecare contributie pentru ca au o ordine, impozitul pe venit de exemplu se calculeaza la sfarsit si cu deduceri.

1 Like

Dacă am înțeles bine fără salariat se plătește in felul următor: 3%, 10,5% pe dividende, se mai plătește și impozitul pe venit de 16%?