Coder Dojo, cursuri de programare pentru copii

Citeam aici cum va amintiti cu drag de zilele in care ati inceput sa scrieti cod, asa ca am considerat ca nu exista loc mai potrivit sa intreb daca sunteti dispusi sa donati din timpul vostru pentru initiarea in programare a unor copii (8-16 ani).

Ce este Coder Dojo?

Pe scurt, Coder Dojo este o miscare internationala, open-source, care are ca principala activitate organizarea de ateliere de programare gratuite si deschise pentru copii. In Romania, primul atelier de acest gen a avut loc in octombrie 2012, in Bucuresti, iar in acest moment exista 10 locatii in toata tara (Arad, Bucuresti, Cluj, Dumbravita, Iasi, Lugoj, Lipova, Mosnita Noua, Oradea si Timisoara). Personal, ma implic in atelierele din Bucuresti de la inceput si, din octombrie 2013, am preluat si partea de coordonare. Pe larg, am scris despre cum vad eu toata activitatea si despre ce am invatat aici si aici.

Cum te poti implica?

Te poti implica fie intr-un dojo deja activ, fie sa organizezi propriul dojo:

Atelierele au nevoie in permanenta de mentori care sa le explice copiilor diversele concepte si sa ii ajute cu proiectele la care lucreaza, fata in fata, dar si virtual pe mail/facebook. Pentru Bucuresti, e nevoie de prezenta fizica o data pe luna, in ultima sambata din fiecare luna, 4 ore, in Baneasa. Nu conteaza background-ul tehnic foarte mult. Daca te intereseaza alte orase, da-mi un semn iti pot da informatii specifice.

Daca vrei sa pornesti un dojo propriu te putem ajuta cu partea de organizare si cu partea logistica, in masura posibilitatilor.

Avantaje pentru mentori

  • Te face sa te intorci si sa recapitulezi notiunile de baza si apoi sa rezolvi probleme complexe (copiii sunt incredibili de creativi cand pun mana pe o tastatura)
  • Explicatul notiunilor tehnice pentru copii te ajuta foarte mult in dezvoltarea abilitatilor de comunicare. Daca esti sau vrei sa devii senior/team-leader/project manager/manager/etc, sa poti sa comunici tehnic pe intelesul tuturor este una dintre cerintele de baza
  • Satisfactia - am vazut copii care au trecut de la pus prima oara mana pe tastatura la atelier la scris programele singuri si sentimentul este greu de descris
  • contribui la educatia alternativa a unor copii: atelierele Coder Dojo au la baza conceptul de deschooling - mai degraba ii invatam pe copii ceva nou, nu le predam lectii. Incercam, de asemenea sa le explicam care este scopul fiecarei notiuni si la ce ii poate ajuta.

Daca va suna bine, imi puteti raspunde aici sau imi puteti da mesaj privat

6 Likes