Colaborare cu firme din India

Buna,
sunt interesat de ceva pareri privind colaborari la proiecte cu firme din India
Ce greutati sau probleme se pot ivi mai des in cazul in care o firma doreste sa contracteze un furnizor din India
o zi buna tuturor

1 Like

O problema e faptu ca lucrezi cu indieni

2 Likes

E alta mentalitate. Ce o sa faci daca iese prost proiectul? Te duci la ei in India sa le dai palme? Ii dai in judecata? Le ceri sa dea banii inapoi si ei o sa fie de acord?

Nu ai nici o jurisdictie fata de India, nu stii limba, nu le poti face nimic.

Iar ei mereu vor zice “Da”, o sa amane la infinit produsul final si apoi te vor lua peste picior ca ce au facut este state-of-the-art si tu nu stii despre ce vorbesti.

3 Likes

in privinta limbi se comunica in engleza, in legatura cu restul nu am momentan nici un rezultat, abia am inceput colaborarea.

1 Like

Ai vorbit vreodata cu un indian in engleza ?

1 Like

PS : sunt destule firme mari (nu doar din IT) care si-au mutat proiectele in India, aia le-au facut muci, altii trag acum sa repare ce-au stricat aia.

5 Likes

Nu cu firme, însă cu persoane și n-am avut nici o problemă…

1 Like

personal nu am vorbit doar pe chat

Cel mai probabil scenariu e:

  • trimiteți specificații către echipa/firma din India scrise ca pentru un european/american
  • echipa din India livrează, o să respecte tot ce ați menționat în specificații și nimic mai mult. Orice nu e menționat e interpretabil (inclusiv bunele practice)

Cel mai frecvent, echipe din India nu livreză:

  • arhitectură de calitate
  • performanță
  • teste relevante pentru cod
  • cod care să acopere toate edge case-urile

Problemele apar din diferențele de mentalitate. Ei o să încerce să rezolve fiecare caz din specificații, însă calitatea codului e irelevantă pentru ei. De multe ori o să fie oameni care învață limbajul/framework-ul în timpul proiectului.

Și cele mai mari probleme provin din diferențele culturale: ei nu o să accepte niciodată că nu au înțeles ce ați cerut (foarte enervant că niciunul din voi nu vorbește limba lui nativă și neînțelegerile sunt comune dacă nu întrebi când ai dubii) sau că nu știu să rezolve ceva. E greu să te bazezi pe ei că rezolvă ceva până nu e gata.

De obicei o să afli de probleme astea (calitate, performanță, arhitectură etc) mult prea târziu. De exemplu când proiectul e aproape gata, și situația o să devină tensionată. E greu să nu-i plătești (dacă nu i-ai plătit deja), că ei au livrat pe baza specificațiilor. Dacă renunți, rămâi cu un proiect implementat parțial și cu un cod pe care nimeni nu să-l preia.

E greu de scris specificații care pe care să nu le exploateze, pentru că problemele de arhitectură sunt greu de cuantificat sau specificat în mod obiectiv. Problemele de performanță pot să le amâne până în ultimul moment zicând că o să optimizeze la final. Și așa mai departe (edge case-uri, teste).

Sfatul meu e să-i verificați des. Și să verificați arhitectura și calitatea generală a codului. Dacă aveți dubii, renunțați. Nu o să accepte că nu sunt în stare, o să zică că rezolvă… nu prea au cum, că cel mai probabil lucrează cu juniori.

Ar fi nedrept să nu recunosc că am auzit (nu e experiența personală) și de produse făcute de echipe din India de care managerii erau mulțumiți. Însă și acolo mă întreb cât de ușor de întreținut sunt produsele respective, pentru că oamenii de la care am auzit poveștile erau manageri, nu puteau estima calitatea codului și produsele respective au avut durată de viață scurtă.

Am lucrat la o firmă care și-a dezvoltat business-ul pe cod scris în India (6 ani), însă au mutat totul în Europa și am rescris totul (2 ani). Tot ce am scris mai sus e bazat pe experiența de acolo (codul pe care l-am moștenit și discuțiile cu oamenii care au lucrat cu India). S-ar putea să fiu subiectiv în prisma acestei experiențe, dar discuțiile purtate cu alți programatori din domenii diferite (nu doar web) îmi confirmă suspiciunile. Toți se plâng cam de același lucruri.

26 Likes

Luxian, un raspuns foarte la subiect
Multumesc

3 Likes

Nu am interactionat cu firme de indieni dar din experienta de pe un alt forum de programare pe care il mai frecventez am observat urmatorul pattern:

  • Pun de cele mai multe ori intrebari prostesti, neclare, fara un minim de cautare pe Google. Nu pare sa ii intereseze intelegerea unui fenomen ci doar rezolvarea unei probleme.
  • Nu dau un feedback. De regula iti pierzi timp ajutandu-i…
  • Se arunca in probleme complicate fara sa stie lucruri simple
  • Nu dezbat solutia, de regula o aleg pe prima si chiar daca li se sugereaza o mai buna practica nu pare sa-i intereseze calitatea codului
  • Nu multi programatori vorbesc neaparat fluent engleza dar astia o vorbesc prost de tot… cat ai fi de indulgent.

Aparent nu are legatura cu aspectul comercial dar impresia mea este ca in general sunt superficiali. Probabil cei care lucrează in vest nu sunt asa.

Ai putea sa le dai o bucata de cod ca tema sa vezi cum pun problema viitorii colaboratori. Contra cost, oricum va fi mai ieftin decat un dezastru…

LE: cred ca am constatat cam ce a explicat @Luxian mai sus… :open_mouth:

3 Likes

Am eu caz de cod scris de indieni dar si de cod scris de vest-europeeni, de care managerii au fost multumiti. In ambele cazuri a fost vorba de un pișu de cod, bun doar de aruncat.

2 Likes

acuma o incercare de 50 de ore o fac orice ar fi, apoi vom vedea ce iese din colaborarea asta

2 Likes

Exista fix 2 posibilitati, eu asta am descoperit din exprienta: ori sunt EXTREM DE BUNI, eu am lucrat cu unii care isi facusera studiile in USA si lucrasera in Google/Microsoft/etc si erau semizei oamenii ori sunt extrem de slabi, nu inteleg limba engleza, sunt hoti si te fura la ore, livreaza numai cod de proasta calitate si nici nu inteleg nimic din specificatii, nu testeaza, ce sa mai, dezastru.

E perfecta abordarea cu 50 de ore, daca ai noroc iti iei o echipa f buna remote.

2 Likes

foobaz, proectul meu e foarte amplu sper sa inteleaga ca nu e vorba doar de un simplu site si sa trateze cu multa responsabilitate lucrarile,
Mersi pentru incurajare

Cei extrem de buni nu lucreaza pe seminte iar asta se cam bate cap in cap cu motivul pentru care lumea incearca India.

3 Likes

dabielp, pentru mine india a fost o alegere obligata
(din pacate a fost singura optiune care a raspuns in mod pozitiv)

Pai daca ai buget mic sau un proiect doar de 3 luni, nici indienii nu sunt incantati. Cine vrea sa lucreze pe bani putini si/sau perioada limitata? Nimeni.

Si clientii mei au o gramada de indieni carora le dau de munca neuniform (3 luni da, 6 luni ba). Rezultat: Nici ei nu vor sa lucreze. Au trecut cateva saptamani de cand i-au convins sa lucreze din nou pentru noi si tot trag mâța de coada, dar pe bani.

(Iar apoi Indienii mereu vor zice “Da”, asta e cultura lor. Dar asta nu inseamna “Da, vom lucra la proiect”, ci “Da, am citit intrebarea/cererea”)

3 Likes

RedGuard, pina acum mi-au rezolvat citeva task-uri (simple) asa ca prima impresie este satisfacatoare (rezolva momentan doar bugurile si problemele cu actualizarea sistemului) vom vedea pe mai incolo cind se va trece la lucruri mai serioase

Multa bafta. Dar sa nu vii aici sa te plangi daca lucrurile o iau la vale.