Colaborator cu contract, trebuie sa ma mut in Austria

Colaborez de peste jumatate de an cu o firma din Austria caruia ii ofer servicii de IT/infrastructura si ei ma platesc in baza unui contract (380 eur/zi). In Romania am PFA si platesc taxe, toate bune si frumoase.

Din pacate trebuie sa ma mut in Austria (date sensibile, etc.) ca sa pot continua cu aceasta firma si ne mai desfasurand activitatea de pe teritoriul Romaniei, nu stiu cat voi mai putea continua cu PFA-ul.

A trecut cineva prin experienta asta? Ce forma fiscala as putea sa infiintez sa fie cel mai ok din punct de vedere financiar? Sa trec angajat nu e o optiune pentru ca taxele sunt de 40-45% fata de 5-8% la noi, m-ar ruina. O firma direct in Austria ar avea cam aceleasi taxe de peste 40%.

Orice info sau experienta personala e apreciata!

2 Likes

SRL:

4 Likes

Trebuie sa studiezi putin ce inseamna rezidenta fiscala (exemplu pentru Romania: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2021_RO.pdf).
Daca te muti in Austria, presupun ca vei deveni rezident fiscal acolo si ar trebui sa platesti taxe conform codului fiscal austriac.

Nu cred că o să îți mai convină salariul dacă te muți in Austria, costurile sunt mult mai mari.

E oarecum ciudata cererea, România e in UE, e exact aceeași legislație privind securitatea datelor. Poți încheia asigurare de răspundere IT, profesionala.

Treci pe SRL si lucrezi cu VPN de Austria ca și soluție de compromis. Îți faci propriul server cu WireGuard.
Eventual poti încerca cu o mașină remote, mie mi-a plăcut cum se mișca remote HP RGS (ZCentral Remote Boost) sau Nomachine. Dacă ai o placă video Nvidia pe server și client există soluții care reduc mult lag-ul la rezoluție mare cu multiple monitoare.

Dacă nu vor zi-le că rata ta in Austria ar fi de 500 de euro din cauza diferentelor de taxe… Poate ai noroc și se merită să te muți.

380 eur pe zi pe infra nu e wow, am citit pe Twitter oameni cu experiență in GCP, terraform, AWS care au facut 300k$ in 3 luni.

5 Likes

M-am mai gandit la situatie si sunt curios: poti detalia motivul pentru care vor sa te relochezi in Austria?

3 Likes

Este o firma care colaboreaza cu statul si deci am acces la infrastructura interna a tarii pentru diverse ministere … ar urma sa fac si support local (pe echipamente fizice etc.) deci remote work nu este posibil din Romania.

Stiu ca in orice tara ai voie sa iti desfasori activitatea 6 luni fara ca sa iti faci forme legale, dar apoi trebuie sa te supui fiscalitatii din acea tara.

Incercam sa vad daca pot sa gasesc vreo portita…

1 Like

Si cu o rata de 500 pe zi, la 20 de zile lucratoare minus taxe, as fi undeva pe la 4500-5000 net, pe care ii faceam si in Romania cu putin overtime. Avatnajele in Ro fiind ca sunt cheltuielile de doua ori mai mici (chirie 400 in loc de 900 etc.).

1 Like

Right-click + delete la toate mesajele care iti sugereaza vre-o fenta de genul “sa stai in RO niste timp, in AT niste timp, sau VPN sau asa”.

In rest, AT e o tara cu un nivel de trai ridicat. In .ro platesti 5-8% primesti 5-8%. Nu e doar net-ul la care trebuie sa te uiti.

11 Likes

Atunci probabil intrii în micile excepții in care e bătut in cuie.

Eu mai sus nu ma refeream la fentat ci la lucrat remote cu zero trust security. Poate chiar există ceva mentiune legata de asta ca suntem în 2021.

Sora mea s-a mutat in Austria.
Confirm cele spuse.

Internetul în Austria nu e de laudat totuși…

Nu are sens sa discutam in thread despre acest lucru, pt ca nu asta este tema :slight_smile:

2 Likes

Îți faci srl în austria și te angajezi pe salariul minim, după care exporți profitul pe un srl în românia, și acolo plătești 45% pe o sumă foarte mică

Dar trebuie foarte bine gândit pentru a nu se considera evaziune deci trebuie să vezi ce și cum.

Toate multinaționalele fac chestia asta inclusiv aici, inclusiv la ei, dar ăia exportă milioane de euro și își permit avocați.

Realist și safe ce poți face e să renegociezi rata dacă te vor acolo, sau să faci altceva pentru că pierzi enorm din start pe 2 paliere: impozite mai mari și costuri mult mai mari de trai. Vei ajunge la disposable income gen angajat la lidl fără bătăile de cap aferente cu srl-uri și prostii.

2 Likes

Eu voi spune doar felicitari pentru performanta si pentru recunoasterea ei de catre austrieci (am inteles ca austriecii ne considera inferiori).

2 Likes

Well, oricum ar fi o sa faci mai putini bani decat faci acum, dar o sa ai o calitate a vietii mai buna.
Dupa 6 luni trebuie sa te muti cu rezidenta fiscala acolo. N-as risca gibileli, ca austriecii nu se joaca cand vine vorba de evaziune fiscala.

Din 6 in 6 luni ss faci cate o vizită in Romanica ca sa nu te supui legilor fiscale din Austria :thinking:

Vezi că vizita aia trebuie să fie de 184 zile/an (nu neapărat consecutive),.

4 Likes