Companiile din IT vor să aducă programatori din Vietnam

Sună bine :slight_smile:

https://www.zf.ro/profesii/companiile-din-it-vor-sa-aduca-programatori-din-vietnam-care-sa-fie-detasati-in-romania-pe-perioade-definite-de-timp-17487707

1 Like

Putina concurenta nu strica. Totusi, e greu de adus astfel de oameni. Stiu cazuri din alte instrusrii: procesul e greoi atat cel de selectie cat si cel birocratic.

Ah, s-aduca programatori din Asia e kosher, dar sa le scrie un mesaj pe LinkedIn lui Red și altor câteva mii de oameni că el, no can do.

De ce, lucrezi pe aceiasi bani ca salahorul din Vietnam? Primesti si munca de jos, ca si aia trebuie facuta?

What can go wrong? Otoh, daca nu găsesc și nu găsesc oameni, ce poți face?

Pretty much yes. Ca indienii, câteva mii de euro pe lună.

Vrei sa zici ca unii indieni. Multi dintre ei se ofera sa lucreze si pe cativa dolari pe ora. Daca s-ar putea si pe gratis, doar ca platformele de freelancing nu le dau voie.

Cat despre vietnamezi, stai linistit, ca nu ii aduc pentru ca sa le dea salariu mii de euroi pe luna. Sa nu exageram, ca maine poimaine importam programatori din vest in stilul asta.

1 Like

Well, trebuie să le dea salariul mediu pe economie cel puțin, plus diurnă și cazare. Deci vreo 4 000 de lei din start. Plus că nu cred că vor veni pentru 1 000 de euro. Pentru suma asta pot sta acasă și să păcălească vesticii pe platformele de muncă la distanță.

Iar indienii că sunt pe $3/oră sau $30/oră, tot la fel lucrează.

De ce salariu mediu și nu cel minim?

Asta e legislația. Nu poți aduce pe cineva din afara spațiului economic european și să-l plătești mai puțin de salariul mediu pe economie.

E o mare porcărie la nivelul șantierului naval de prin Constanța. Că nu au muncitori interesați să vina pe 2000 de lei, așa că angajează vietnamezi pe 4000. Dar romanii sunt leneși și nu merită 4000. Așa era și cu niște femei de serviciu. Româncele erau de toată jena la 1500 de lei, dar nepalezii erau bici la mai mult decât dublu.

Îmi e scârbă. E cunoscut că mulți lucrează că liberi profesioniști direct cu clienții de afară, dar firmele locale nu-i atrag. Ca oferta de aici. Îți dă un citytrip pe an și 3 zile de munca de acasă pe lună. Fac 20+ de zile de muncă de acasă pe lună și treaba merge strună. As merge la birou, da, și eu, dar în Olanda, pe autostradă.

3 Likes

Poate are legătură şi cu productivitatea? Adică un român pur şi simplu nu munceşte la fel de mult ca un vietnamez, indiferent de salar?

Eu am observat de ex în SUA chestia asta, dar şi prin vest gen italia sau franţa. Localii aveau un stil de lucru, 10 pauze de ţigară, pauze de cafea, etc. Iar un imigrant, care da, uneori era plătit mai mult ca cel local, era incomparabil mai productiv.

Nu ştiu, întreb şi eu. Altfel nu văd de ce ai da 4000 ron unui vietnamez, şi unui român nu-i oferi mai mult de 2000.

2 Likes

Well, daca vorbesti despre sapat de santuri, ai dreptate.

Dupa cum ziceam, salahori.

well, pare ca vorbesti in necunostiinta de cauza. nici macar nu cunosti oferta, dar totusi o folosesti ca si “argument” in a-ti expune punctul de vedere.

poate nu mi-as permite sa te platesc pe tine, zeule, dar cred ca pot oferi un job destul de placut unei persoane care vrea sa stea in constanta.

te rog, nu te obosi sa ma ataci, sau sa-mi povestesti de indieni ca nu voi mai raspunde.

1 Like

I don’t know, mi se par ciudate ofertele astea cu:

  • abonament la sală
  • asigurare medicală privată
  • access la spa
  • citytrip-uri
  • laptop-uri, telefoane, mașini de serviciu

La o adică, dacă sunt plătit corespunzător, pot să-mi iau eu toate astea din banii câștigați. Așa mi se pare doar un motiv ca firma să mă controleze. De genul: noi ți-am dat un citytrip gratis și tu comentezi că nu-ți place că descrierea task-ului e făcut în 2 peri (de genul „Mi se pare că nu merge o chestie în aplicație” - caz real).

După cum am mai scris, am avut experiențe foarte proaste. De genul la interviu totul roz, în realitate, stai pe scaun 8 ore și nu ai voie să te miști.

1 Like

Sunt niste programatori foarte buni in Vietnam si stiu engleza mult mai bine ca indienii, adica sunt cam la exact acelasi nivel ca si noi.

Daca cineva e destul de talentat sa ii aduca in Romania go ahead, sa ne lasam mandria la o parte, sunt foarte putini programatori in tara care chiar sunt foarte buni indiferent cati bani ai scoate din buzunar, restul lucreaza prin SUA, Japonia, Korea, Germania, Anglia.

3 Likes