Componente hardware "biased" pt. development

Presupun ca majoritatea am trecut prin diferite configuratii hardware pentru dev si incet am inceput sa observam diferite detalii.

Storage:

SSD - insa atentie pt. VMs and stuff ne intereseaza ceva cu high IOPS si consistenta in rezultate e.g. Samsung 850 PRO sau variantele workstation de la Intel & co.

Mechanical - in nici un caz ca drive de sistem (duuh!) - pt. stocare date - un WD Green sau red din seria NAS

CPU:

  • lots of hardware threads - HT, AMD modules
  • instructiuni speciale VT-x & co. pt. VM speed up (Intel fans: variantele -K nu au toate instructiunile pt. accelerare VMs)
  • HTM - Hardware transactional memory (inca sunt urked ca este disabled in Haswell si Haswell E) - really nice stuff to play with (in Haswell EX si probabil revizia +1 la Broadwell vor rezolva bug-ul)

RAM:

  • lots (16G pana acum este OK, 8G without VMs) si non-OCed, frecvente standard
  • ECC for paranoics :smile:

Video:

  • relativ irelevant - for CUDA = nVidia / in rest AMD
  • LCD: ceva cu un senzor pt. lumina - foarte util - reduce eye fatigue
  • IPS/*VA atentie cele din serille *VA pot avea textul greu de citit (sadly asta am acum, m-am obijnuit in cele din urma insa nu recomand)
  • rezolutie/diagonala: whatever makes you happy

Noise:

  • desi ambient noise este ok pt. dev. / fan noise nu este ceva placut IMHO
  • multe 120mm @ low speed (600-900rpm) = problem solved + decent PSU
4 Likes

Sa fim seriosi, daca faci dev si te tine in loc hardware-ul, ceva faci gresit. Atata timp cat nu lucrezi extensiv cu fisiere media, merge cam orice.

3 Likes

No one said that, cheesus! :smile: Vroiam doar sa incep o discutie despre hardware si nu stiam cum :sunny:

1 Like

Foarte misto initiativa dar cam 50% din ce ai scris aici nu stiu/nu am inteles/nu am auzit.

Mac-urile sunt bune? :smile:

1 Like

Truth be told poti face dev si pe un Mac cu Core 2 Duo fara probleme - detaliile sunt insa importante in unele cazuri, de exemplu daca cineva foloseste VMs all the time presupun ca nu ar fi o idee rea sa-si aleaga procesorul pentru a le rula ceva mai rapid la fel si SSD-ul.

La LCD-uri iarasi detaliile sunt importante, lucrand prin excelenta cu text, daca nu esti atent poti da de un panou blurry care iti va strica ochii (I know, I have one, that’s why I rarely use it for coding)

Poate, cum zice @AdrianBasalic, thread-ul este un exercitiu de futilitate (@iamntz uite o expresie care se traduce bine in .ro ) sau poate nu :smile:

2 Likes

@AdrianBasalic: nu este vorba de „ținut în loc” cât de „să-ți faci viața mai plăcută” :smiley:


Despre monitoare:

În 2008: știu că am căutat mai bine de o lună ce monitor să-mi iau. Înainte aveam un Samsung cu panel TN ce își shimba culorile la fiecare unghi din care vizionai și știam că nu mai vreau TN vreodată. Prin urmare am început să caut, să întreb, să mă documentez și, în final, eram foarte nehotărât între Dell și Apple Cinema Display. Am ales Dell pentru că, din ce am citit pe forumuri, avea același panel ca Apple și datorită prețului (aproape dublu). Monitorul funcțonează și acum (minimum 10h/zi funcționare). Știu exact cât a costat: 2400 lei (pentru că glumeam că un inch de monitor costă 100 lei)

În 2011 sau 2012 am decis că este momentul pentru monitorul nr. 2. Monitorul vechi nu se mai găsea (Dell are prostul obicei să producă un monitor doar 1-2-3 ani) și i-am luat succesorul. Care are gamut extins iar culorile nu se pupă cu monitorul vechi orice i-aș face. Altfel, totul este ok.

În ambele cazuri am avut prieteni care au încercat să-mi explice cât de fraier sunt că dau atâția bani pe un monitor, că la banii ăștia pot să-mi iau două Dell-uri cu panel TN, că una, că alta (unul dintre cei ce-mi explicau cât de mult greșesc este @Alexandru_Stefan și cred că am avut o discuție pe tema asta și cu @dakull).

Următorul meu monitor va fi, cel mai probabil, un Apple (în ideea că vor lansa un retina), tocmai pentru claritatea textului.

Morala: nu te zgârci la monitoare!

Despre restul componentelor

Încerc, pe cât posibil, să mă documentez înaintea oricârei achiziții (de la componente PC până la plită, frigider sau aer condițîonat). Caut detalii, caut plusuri, caut minusuri, decid dacă e ok sau nu (ok, să spun drept, caut mai mult minusuri).

Cazurile în care fac decizii în funcție de diferențele de preț sunt foarte rare, mai ales când diferențele sunt mari ca valoare (e.g. la momentul respectiv, cei 2400 lei pentru monitor au fost la limita suportabilității; 5000 lei pentru un Apple ar fi fost posibili dar un efort financiar mult prea mare și nu eram convins că merită, mai ales că nu văzusem nici un ACD live).

Pe scurt, așa am adunat sistemul ăsta, care mă servește fără probleme de câțiva ani (și fără a da semne de oboseală)


Morala: Use the best tools money can buy!

2 Likes

Eu sunt foarte putin pretentios cand vine vorba de hardware pentru dev. Pana acum vreo doi ani aveam un laptop cu doar 2GB RAM, si eram multumit. Am fobie in schimb de obiecte mari si de cabluri, asa ca de multi ani fac dev exclusiv pe laptop, caruia ii atasez un monitor Dell de 22" si un kit wireless tastatura + mouse.

Acum am un Lenovo IdeaPad Z500 (i7, 8GB RAM, 1TB HDD, GeForce GT 740M), si sunt tare multumit. Am pornite uneori si cate 3 VM-uri simultan (un modern.ie, doua Vagrant), si merge brici. Ma tine placa video si pentru jocuri.

Fiind freelancer am mai lucrat prin diverse birouri, uneori de la sediul clientului, asa ca mobilitatea si portabilitatea sunt foarte importante pentru mine. De asemenea imi place sa ma mut cu el prin casa in functie de cum am chef, sa il iau in concedii, etc.

1 Like

eu nici macar nu stiu ce am in cutia de sub masa.

i-am pus SSD acu vo 2 ani si s-a cam terminat orice problema de viteza

2 Likes

Și în cazul în care se întreabă cineva cum decid că e timpul pentru upgrade: când Photoshop devine extrem de lent la mai mult de două proiecte consecutive :slight_smile:

1 Like

Check your memory :slight_smile: Nu am recomandat niciodata un TN mai ales cuiva care foloseste PS, de fapt nu as recomanda un TN nici macar unui utilizator normal, mai ales ca acum avem destule variante cheap de IPS-*VA.

Pentru cei care fac design deja incepem sa vorbim de calibrare, AdobeRGB etc. Mi se pare trist ca am intalnit foarte multi designeri care daca ii intrebi ce LCD au iti dau un model care de fapt este din zona consumer, necalibrat, TN based, etc.

EDIT: si eu astept 4k-ul de la Apple :smiley: full size Retina :sunny: and my eyes will go into text clarity heaven.

3 Likes

Incearca un SSD dupa 10minute cu el instalat te vei intreba cum ai putut trai fara el pana acum :smiley: (hint hint 850Pro de la Samsung)

3 Likes

In materie de hardware pot sa zic au fost 2 milestone-uri mari in ultimi 5 ani, cel putin pentru mine:

  1. SSD (ealy adopter, nu ma intrebati cand m-a costat sau cat am suferit cand s-a stricat si 3 saptamani am folost un hdd)
  2. HiDPI displays

Restul detaliilor tin strict de preferintele personale.

1 Like