Conferința Microsoft Build 2016

Peste o oră și jumătate începe conferința Build 2016.

https://channel9.msdn.com/Events/Build/2016?direction=asc#tab_sortBy_day

2 Likes

Prima chestie interesantă: Bash vine pe Windows!

Au făcut un parteneriat cu Canonical, astfel încât multe utilitare unix vor fi disponibile nativ în Windows 10. Și aparent nu sunt chestii emulate sau portate ci sunt native…

6 Likes

cred ca-mi iau xbox

1 Like

doamne’ajuta! cum se zice pe la noi

in sfarsit intra in randul lumii

2 Likes

Docker nativ in Windows 10 ar fi si mai genial.

1 Like

Un rezumat făcut de cineva cu un pic mai mult timp liber decât mine:

(eu am apucat să văd toată prezentarea cu jumătate de ochi și un sfert de ureche :slight_smile: )

Așa începe! :slight_smile:
20 de ani de acum incolo, Windows o sa fie un linux cu logo-ul M$

1 Like

Crezi ca e al treilea cavaler al apocalipsei, dupa node.js si visual c++ for linux? :slight_smile:

Acu pe o nota mai serioasa, nu cred ca s-a schimbat absolut nimic : cine vroia bash pe windows, existau solutii (nu native, dar sa fim seriosi, te incalzeste ceva ca e sau nu o solutie nativa, ca rulezi ELF sau EXE? Ubuntu on Windows … asta intr-adevar e o prostie de nivel cataclismic si ma face sa ma gandesc daca oamenii de la Canonical au o strategie in cap sau o duc asa lin din stupizenii in stupizenii (vezi cazul cand au bagat reclame de la Amazon in dash). O fix o strategie clasica Microsoft, pe care au mai facut-o odata, cand au copiat CP/M de la Digital Reseach, l-au rebranduit MS-DOS (cine s-a uitat macar odata prin codul sursa, stie despre ce e vorba, structural, functional si programatic) si apoi l-au scos pe bietul Gary Kildall din afaceri.

It’s a fucked up world we’re living in …

LE: Un link https://news.ycombinator.com/item?id=11392840 catre un comentariu al cuiva care o spune mai bine ca mine:

Let’s be honest here. Does this change make some developers actually even consider to change their OS X/Linux Desktops to Windows? Yeah it is really cool thing that we can finally use windows cmd like the terminal on unix systems however:

  • What about lack of all the Linux/OS X GUI software?
  • What about lack of all the UNIX OS features?
  • What about all those billions and billions of Windows malware, viruses, adware etc.
  • What about all the spying and restrictions that Microsoft has integrated into the Windows? (e.g. cannot block Microsoft spy server in the hosts-file, forced updates etc.)
  • What about the fact that OS X and Linux have always been at least decent from developers point of view but Windows has always had problems and then things like Vista and Win8 happen.
  • What about the advertisements served to you in the login screen?
  • What about all the future shit MS will throw at you?
  • Other stuff can’t remember now

If and IF this will actually work out well, I would say this finally makes Windows usable for software development however I don’t see any reason why anyone would change from UNIX based system to Windows unless they plan to make even bigger changes in the future…( like rewriting whole Windows to be UNIX based for example. :slight_smile: )

2 Likes

Eh, uite eu vad chestia asta fix invers. Nu vreau sa fiu “Gica Contra”, cel putin nu intentionat.
Din experientele mele cu programatorii de M$, am observat ca undeva pe la 70-75% din ei nu prea sunt genul de “exploratori”. Nu se intereseaza de chestii noi decat cand le apare brusc sub nas.

Multi au tot auzit de “chestia asta numita Linux” poate au si vazut computere ruland Linux, dar ei n-au folosit niciodata. Nici din curiozitate intr-o masina virtuala sau macar un LiveCD ceva

Eh, acuma ca vor ca nu vor… o sa aibe linux si eu zic ca multi dintre ei o sa inceapa sa butoneze sa vada despre ce e vorba. Timid la inceput pana mai prind curaj
Eu zic ca din treaba asta, pe viitor programatorii de M$ vor incepe sa ia serios in considerare ca programele lor ar trebui sa fie facute multi-platform
Zic ca in anii de vor urma (5+) vom incepe sa vedem din ce in ce mai multe programe exclusive M$ ruland si pe alte platforme

Nu e despre a aduce linux pe windows ci e mai mult de a deschide ochii utilizatorilor de windows
Un fel de “Wake up Neo…” :slight_smile:

2 Likes

@voxspace: orice sistem ai folosi, ești la mâna producătorului.

Folosești OSX? Perfect, în acest moment nu poți instala aplicații care nu vin din AppStore decât dacă schimbi o setare. Cât va dura până când va fi o chestie definitivă?

Oh, dar folosești Ubuntu și râzi de reclamele din Windows? Mai știi atunci când Canonical a făcut parteneriat cu Amazon și a început să bage reclame în OS?


4 Likes

@iamntz astia sunt hardcore fanboys linux. Nu ca eu n-as fi unu.
Dar primul instinct e sa se uite la ce i-ar avantaja pe EI. Nici unu nu isi pune problema ca chestia asta nu este despre ei :slight_smile:

Cum se termina si comentariu ala de pe ycombinator … singurul mod in care as mai reveni la Windows e daca il rescriu complet si il transforma in Unix :slight_smile:

Da ce face Canonical cu M$ nu e despre hardcore Unix boys e despre Windows users
Iar M$ practic incepe sa recunoasca ca sistemul lor e mult prea rigid pentru vremurile astea
Se vede in Windows 8 multi platform, Windows server 2012 core fara gui, Powershell, server 2016 cu windows containers, windows 10 cu bash si ssh nativ

2 Likes

Pe viitor Windows va ajunge sa aiba toata flexibilitatea Linux, mai putin cea de a rescrie codul dupa cum vrei

Ce spui tu @iamntz e o axioma, nici macar nu cred ca se poate discuta pe asa ceva.

Nu are nici o legatura cu fanboyism-ul, cred ca sunt unul dintre cei mai mari fani ai “unora” dintre produsele Microsoft, Office, Visual Studio, Windows, Lumia (vechile Lumia, Nokia), Azure, dar nu poti sa nu vezi faptul ca se indreapta intr-o directie gresita. Si cred ca-i atrag si pe Canonical in directia asta.

Microsoft a folosit open-source doar cand erau in spate, nu tin minte sa fi avut cont pe github atunci cand IE avea 90% cota de piata, sau cand VS era cam singurul mod viabil de a dezvolta aplicatii de Windows (vorba vine, nu cred ca exista github pe atunci, dar ati prins ideea).

@ct27stf Niciodata nu o sa aiba flexibilitatea Linux, e vorba strict de strategii de marketing si sales. Plus ca tu uiti un lucru, Microsoft a mai facut asta odata: au incercat sa mentina o compatibilitate POSIX in kernel-ul de NT 4, si cred ca stim bine cat de bine a iesit asta. Diferenta intre Bill Gates si Satya Nadella este ca primul e un geek in adevaratul sens al cuvantului; celalat e doar o copie a lui Steve Jobs.

1 Like

Bineinteles ca e de marketing. Dar nu e strategie e un catch-up
Daca nu fac modificarile astea o sa ajunga sa nu mai aiba ce vinde

Si acum au nevoie din nou de aceasta compatabilitate pe ca “Windows Containers”
Toate Dockerfile-urile functioneaza cu tool-uri de linux
Nici dracu nu o sa le rescrie sa mearga si cu Powershell

Batalia nu e pt Desktop e pt Server … acolo sunt big $

1 Like

Asta e clar, in Azure, majoritatea instantelor ruleaza Linux, ceea ce e al naibii de ciudat, nu? Aplicatia mea ruleaza pe o instanta Ubuntu Server in Azure si interactioneaza cu restul serviciilor Azure fara probleme.

Când IE avea 90% cotă de piață, la conducere era istericul și lipsitul de viziune Ballmer. Ar fi fost chiar culmea să fie deschiși la ceva.

Chiar crezi că e o coincidență faptul că această… deschidere a apărut fix după ce a plecat Ballmer?


Nu cred că-i doar pentru server bătălia. Ia în considerare că MS a început să promoveze destul de agresiv App Store-ul (sau Store sau cum naiba s-o numi).

Orice persoană care migrează de la Windows la orice altceva înseamnă un potențial client mai puțin în magazin.


Încă o părere.


Eu sunt curios dacă vor ajunge să ruleze nativ lucruri precum: containere docker, aplicații rails, node etc. fără pierderi de performanță specifice Windows. (vezi situația Vagrant)

1 Like

Si eu am instante de windows server '12/'16 ce ruleaza peste kvm si merg bine si interactioneaza cu centos-ul de dedesubt
Da ce treaba are virtualizarea cu containerele?

Dorin Lazar zice ce zic si eu

https://msdn.microsoft.com/en-us/virtualization/windowscontainers/quick_start/manage_docker

Are treaba, pentru ca in exemplul meu si al tau ciorba nu se amesteca cu musacaua ca sa rezulte supa cu galuste. Ciorba e ciorba, comunica cu musacaua prin intermediul sarii, sau al rosiilor, iar supa ramane supa. Cu galuste cu tot.

Intelegi? Nu o lua in nume de rau, nu-mi place sa explic cand am senzatia ca omul a inteles ideea, dar pune o intrebare doar ca sa fie.

@iamntz permite-mi sa nu fiu de acord cu tine, Microsoft se identifica cu Steve Ballmer (“Developers, developers”), Ballmer a dus Microsoft pe primul loc in ultimii … 20 de ani? Sunt putine chestii pentru care poti lauda viziunea lui Satya Nadella, ia de exemplu fiasco-ul Nokia, sau pe voi v-a impresionat atat de mult ca Microsoft a pus pe github Visual Code incat gata, il considerati al doilea Steve Jobs? Asta e si imaginea lui, e doar un hipster la moda; discutam despre el cand in sfarsit va avea ceva inovator de spus. Steva Ballmer este Microsoft (facem abstractie aici de Bill Gates) asa cum Larry Ellison este Oracle, Larry Page si Sergey Brin sunt Google (nu Surdar whatever, nici macar Eric Schmidt) iar genialul Jonathan Schwartz este Sun.

Inca odata, care deschidere? POSIX in 2016? Emulator pentru ELF? Development pe Xbox? Development pe Lumia 950 sub Continuum? Visual Studio for Linux? Visual Code ca un fork de Atom care nu deschide nici macar fisiere de 32Mb? Astea sunt deschideri?

Uite aici o deschidere, angajarea GENIALULUI Anders Hejlsberg. in 1996. Care a creat C# si Typescript. Comparam mere cu sateliti.

Asta este parerea mea, of course.

Inca odata, nu mi-o luati in nume de rau, dar cand vad ca va udati ca fecioarele la fantana … mi se pare ca developerii traiesc in niste lumi paralele. Recte, care nu se intersecteaza niciodata.

Oh my friend, din contra, trebuie sa luam noi o naveta de bere rece si sa șadem jos și sa imi explici de ce daca mie imi trebuie o furculita sa mananc musacaua, tu imi dai lingura si imi povestesti de ciorba.
:slight_smile: