Contabilitate vanzare aplicatie web


(Cristian) #1

Salut,

Sa zicem ca am un SaaS pe care il vand pe baza de abonament pt $20/luna. Vreau sa folosesc o platform, Merchant of Record, care se ocupa de colectarea banilor, colectarea si viratul TVA-ului unde trebuie si eu doar sa primesc la sfarsitul lunii banii acumulati - comisionul lor. Pe comisionul acela care si l-au retinut au si o factura. Platformele de care vorbesc sunt Paddle, Fastspring, Avangate, etc

Problema e ca banii aceia primiti in banca au nevoie de o factura sau ceva. Oare ce sa scriu acolo “furnizare servicii software”? Eu le “furnizez” aplicatia si ei o vand mai departe. Ei factureaza clientul pe numele lor, nu al meu…pe mine practic nu ma interesaza clientul final, eu am legatura doar cu platforma.

E cineva aici care vinde aplicatii prin platforme de genul si care ma poate ajuta?

Mersi


(Eduard-Dan Stanescu) #2

Nu vand aplicatii.
Factura nu trebuie sa ti-o genereze platformele, care sa includa si numarul tranzactiei bancare ?
Eu as scrie la comentarii: [Nume_Aplicatie] - Furnizare servicii in [Data]


(George Jipa) #3

Paddle genereaza “reverse invoice”.

Acum nu stiu ce valoare are in contabilitatea din Romania. Un contabil cred ca te-ar lamuri mai bine.


(Cristian) #4

Da, am vazut la Paddle. Da problema e ca tu pentru banii aia care i-ai primit in banca trebuie sa ai o factura ceva sa i justifici. Vine ANAF-ul si zice, ce-s cu banii astia? I arat oare “reverse invoice-ul” si gata? Am intrebat mai multi contabili, nici unul nu stie clar.


(Georgiana Gligor) #5

Expun parerea mea personala. Te rog sa o analizezi impreuna cu un contabil si sa vezi daca poate fi o solutie.

Tu vinzi intr-adevar functionalitate software. Dar in realitate, pentru ca esti in cloud, vinzi licenta lunara/anuala/etc. Asta face Jetbrains de ex, care iti vinde un IDE.
Asadar pe factura scrii “Contravaloare licenta software [insert nume software] perioada 01.04.2018 - 30.04.2018”.
Si modifici putin softul tau sa ii genereze chei de licenta unice pe care le inserezi la comentarii in factura. Sa luam exemplul ca firma mea, Tekkie Consulting, iti e client. Poti sa generezi o cheie de licenta de forma TEK-2018-04 lunar si TEK-2018-00 anual. Se gasesc solutii de numerotare, nu cred ca aici te vei crampona.


(Eduard-Dan Stanescu) #6

Nu vei avea probleme cu ANAF-ul la sumele alea.
ANAF are treaba cu clienti vechi, cu venituri nesimtite. Pe aia ii verifica si ii monitorizeaza non-stop.

Monitorizare = Vrei sa scapi luna asta ? Cotizeaza in buzunarele noastre.


(Cristian) #7

Am SRL si un contabil a zis ca la peste 10,000 de euro pe trimestru(sau asemanator) te cam urmaresc. Nu stiu ce sa inteleg din asta :slight_smile:


(Cristian) #8

Eu pot genera un raport cu toate tranzactiile, cat tva fost colectat, balanta, etc…


(Bogdan Ciubotariu) #9

CRED. Nu sunt sigur, dar cred că va fi nevoie de înregistrarea softului la OSIM ca să poți vinde „licențe”. Am avut tangențial treabă cu subiectul, deci este foarte posibil să fiu prost documentat, dar trebuie avută și treaba asta în vedere.


(Roland Murg) #10

Uite aici ce spune FastSpring despre asta. https://docs.fastspring.com/getting-started-with-fastspring/currencies-conversions-and-taxes/about-vat-and-sales-tax#AboutVATandSalesTax-YourPersonalorCompanyAccountingandTaxes

Although not required by FastSpring, some clients, especially those located in Germany, open a support ticket for each payment and attach an invoice, showing the amount of their wholesale sales.

Eu le-am introdus datele firmei în programul de facturare și le trimit lunar factura. Ce fac ei cu ea nu mă interesează, e firma din state.