Contract in UK vs contract in Romania

Am semnat un contract cu o firma din UK, dupa ceva timp am primit alte oferte, la fel de bune din Romania.

Nu ma pot decide intre a lucra pentru o firma cu prezenta mare in Romania vs o firma de outsourcing din UK cu care contactul e prin email, fara escrow, cu self-billing contract cu timesheet aprobat de client. Firma din Romania e o corporatie cu 10k angajati, firma din UK se ocupa de freelancing si recrutare, clientul e printre cele mai mari firme din Germania.
Contractul din Romania e pe perioada nedeterminata, contractul din UK e pe 12 luni cu reinnoire daca vrea clientul. Din punct de vedere financiar e exact la fel.

Ca sa accept oferta din Romania ar trebui sa renunt la contractul din UK.

Păi deja ai ales. Dacă vei respecta sau nu contractul ţine doar de integritatea ta. Nu de modul în care ai semnat contractul, nu de escrow sau de altceva.

Pune problema în felul următor: dacă imediat după ce faci schimbarea şi începi să lucrezi cu firma din Ro apare o altă firmă care oferă beneficii extra (oricare ar fi acelea), cum procedezi?

1 Like

Eu m-am referit daca exista ceva diferenta evidenta intre UK si RO la nivel de contractare, daca gasesc un minus foarte mare care sa ma faca sa ma razgandesc instant chiar daca mi-ar afecta integritatea in ceva mod.

Inca n-am inceput onboarding-ul nici cu clientul din UK si aceasta ar fi singura gaselnita ca sa ma retrag, dupa exista un notice period.

Sincer nici nu mi-a stat in cap sa vina o firma din RO care sa imi faca contraoferta la ce a oferit firma din UK, nici in cele mai mari vise.

Pune problema în felul următor: dacă imediat după ce faci schimbarea şi începi să lucrezi cu firma din Ro apare o altă firmă care oferă beneficii extra (oricare ar fi acelea), cum procedezi?

Daca diferenta financiara e cel putin dubla fata de ce primesc si munca e aceeasi, nu mai dorm cateva nopti bune.

O chestie ar fi ce se intampla in caz de probleme/neintelegeri. Cu firma din Romania, daca in cel mai rau caz ajungi la tribunal, e mult mai usor/ieftin, ca o sa mergi la un tribunal in Romania.

Cu firma din UK ar fi mult mai tricky si costisitor (probabil avocatii din UK is mai scumpi, daca trebuie sa te prezinti in persoana la tribunal acolo atunci bani de avion + zile pe drum).

Daca la firma din Romania e oferta cu CIM, atunci avantajul mai e si protectia legala pe care o ofera legislatia din Romania pentru angajati.

Astea sunt avantaje pe care le vad pentru situatia cea mai nasoala si sper sa nu ajungi la asa ceva cu niciuna din firme.

1 Like

Acum că tot se reintroduc unitățile de măsură imperiale, eu aș rămâne pe UK unde o să fie de muncă în IT ca la balamuc (first Brexit benefit). Cu plata săptămânal, riști cel mult banii pe 1-2 săptămâni.

Într-o firmă cu 10k angajați în România o să găsești toate problemele din societatea românească.

2 Likes

UK all the way. si daca nu esti constrans de familie, emotii, copiii si vreme cateodata ploioasa si de minunatul oras Cluj si Untold, sincer in locul tau mi as dubla perechea de balls si m as muta in UK dar cu contraoferta net superioara la contraoferta romaneasca.

Poate am inteles eu gresit, dar ofertele echivalente din Romania sunt pe PFA/SRL, sau carte de munca? (dat fiind ca ai scris perioada nedeterminata). Daca e la fel la partea neta si e pe carte de munca, oferta din RO mi se pare mult mai buna (asum ca cea din UK e pe contract si facturezi pe SRL sau PFA).

Eu oricum as evita sa renunt la contract, oferte bune vor mai fi si in 12 luni.

Ar fi fost clar daca era pe carte de munca, dar e exact la fel pe SRL. Inclusiv firma din UK tot cu romani lucreaza, singura diferenta e ca contractul e direct dupa legile englezesti, nu legile din Romania.

Stiu ca e pe perioada nedeterminata fiindca am fosti colegi de acolo care mi-au confirmat ca sunt renumiti pentru stabilitate, ceea ce poate fi si o problema fiindca dai de oameni care fac minimul necesar si stiu ca nu patesc nimic.

In fine, putem inchide subiectul, am ales sa pastrez colaborarea cu UK.

2 Likes

Lucrez remote din RO cu o companie din UK din Martie (firma de cosultanta destul de mare), foarte ok pana acum, toate facturile platite la timp de ei. Clientul e o firma destul de mare. Proiectul f ok, tehnologii noi si lucrez doar cu oameni seniori. Pentru mine oferta se situa 40% aprox. peste ce gaseam pe contracting in RO.

Acum ce avantaje vad la a lucra cu Romania:

  • tu facturezi cu TVA (daca depasesti plafonul), ceea ce te ajuta daca cumperi echipament, o masina eventual sau alte lucruri diverse pentru ca o sa deduci o parte din TVA-ul respectiv
  • eventual mai treci pe la un birou din cand in cand, putina socializare, etc

Avantage lucrat direct (dar remote) UK/Germania/Olanda/etc:

  • eu observ un mediu mai profesionist, vezi alt mindset la alti contractori sau freelanceri care lucreaza pentru clientul respectiv
  • ai ocazia sa iti faci tot felul de relatii, care sa iti genereze ongoing work
  • lucrezi mai aproape de valoarea ta reala pe piata (aici tu spui ca ofertele erau egale, ceea ce ma face sa cred ca oferta din UK nu a fost tocmai buna… sau cea din RO a fost o oferta over the top … just a guess here)

Dezavantaje lucrat cu UK:

  • contracte stufoase, greu de inteles, am platit un avocat sa-mi explice
  • a trebuit sa-mi fac asigurare de raspundere profesionala (in UK e destul de comuna, la noi cum nu au multi nevoie, pentru moment, premium-ul e mai maricel)
2 Likes

A fost cerinta de la firma de consultanta? Sau doar o recomandare? Ce anume acopera aceasta asigurare de raspundere profesionala?

1 Like

Da, a fost o mandatory. In principiu e un best-practice sa ai așa ceva, dar se pare că unii cer explicit asta.

Ce presupune poți citi aici:

https://www.groupama.ro/produse-si-servicii/raspundere-civila/asigurarea-de-raspundere-civila-profesionala

1 Like