Convenient Utils Linux. Cateva mici utilitare care fac viata mai placuta

Am creat o mica serie de utilitare ptr. Linux. Scrise in bash. Poate mai adaug in timp.
O lista cu ce fac mai jos.
Nu-s extraordinare dar chiar le folosesc zilnic si chiar imi fac viata mai placuta! :grin:

Am scris si un articol despre cum si de ce le-am scris.

A fost fun sa jonglez cu tot felul de trick-uri ca sa procesez corect fisiere cu space (si alte caractere neobisnuite). HINT - -print0, -0 si -z sunt prietenii de care ai nevoie! :rofl: (sa nu mai zic de -cut -d '' , as fi murit prost incercand sa folosesc NUL char clasic cu -cut -d'' - trebuie un space intre -d si '' altfel crede ca n-a primit nici o valoare la argument).

O alta chestie foarte misto a fost sa fac un executabil “on the fly” si sa-l sterg dupa. Motivul? Trebuia un wrapper ptr. du sa-l folosesc cu xargs. Se poate jongla cica cu declare -f si bash -c dar n-am putut sa fac sa mearga cu fisiere cu spatii.

Daca aveti sugestii sau idei lasati un comentariu!
Multumesc!

General usage

gen_use

showbf

• show big files. First 10 by default, current user, current dir.
  • Use it with different user, different dir.
  • Works well with files that have spaces or other “funky” chars.

showus

• Show a user disk usage AND file count in a dir. Calculates by adding file sizes owned by user.
  • It uses kibibytes (1KiB = 1024 Bytes). It may show slightly different results from ls. Not sure why. I think that ls might round results after dividing. This script doesn’t.
    showus_use

showbl

• show broken links. Use custom dir or custom user

showg

• Show groups, every group on one line.
  • It’s a simple one liner (in the script) but quite convenient to use in this form.

showp

• Show paths added to $PATH, each on one line

showu

• Show users, each on a separate line.

wtw

• What’s the word? A simple one liner (in script) to show possible words for regex.
    wtw_use
5 Likes