Costuri proiect

Am o idee simpla pentru un startup, dar nu stiu cum pot vinde asta catre clienti.
Problema este ca toata infrastructura ar fi in cloud.
In momentul in care un client nou opteaza pentru serviciu, desi el primeste un document de configurare, in spate sunt pornite niste servicii care sunt taxate majoritatea la request. Deci in functie de cat va folosi acele servicii, voi avea si eu costuri mai mari.

Cum pot stabili un cost astfel incat sa platesc infrastructura din cloud si sa-mi ramana si mie %?
Este ok sa-i ofer costul variat, in functie de requesturi sau e mai bine sa fie o suma fixa (eventual planuri bronze, silver, gold) cu numar limitat de requesturi?

2 Likes

Cred că cel mai bine e să compari întâi ofertele furnizorilor de date în cloud, pentru că îți influențează costurile.

In mare, am ales AWS deoarece este cel pe care il stiu cel mai bine si ofera toate serviciile de care am nevoie.
Problema mea nu este legata de diferenta de cost intre provideri cat de faptul ca un client poate face 10K sau 10M requesturi care vor trece prin 5-6 servicii.
Eu pot avea un cost de la 10$ la peste 100000$. Ideea este cum pot sa vand un astfel de produs unui client si sa-l conving ca atunci cand costul meu cu AWS se ridica la niste sume foarte mari, sa le acopere + 10%.
Daca in cazul unui client cu 10$, eu pot plati factura catre AWS si sa astept sa-mi plateasca el dupa, in cazul unuia care depaseste 1000$ as putea mai greu sa o acopar, sau deloc (daca am 10 clienti d-astia dau faliment).
De asemenea, toata infrastructura fiind pe contul meu, riscul ca unul dintre clienti sa nu-mi plateasca si eu sa nu pot acoperi costul, imi afecteaza toti ceilalti clienti.

Ideea cu planuri si numar limitat de requesturi m-ar ajuta in situatia in care plata ar fi in avans, as calcula cate requesturi se pot face maxim / serviciu si cand atinge acel numar sa ii blochez requesturile viitoare. Asta m-ar ajuta pe mine sa pot controla costurile, dar nu ar ajuta clientul pentru ca nu ar mai putea folosi serviciul pana nu plateste iar… Sau ofer posibilitatea clientului sa plateasca cat vrea si pe masura ce-i consum banii, ii dau notificari.

Plata in avans cu numar limitat de requests + notificari cand ajunge aproape de limita (75-80%) si cand ajunge la limita. Eventual il lasi sa depaseasca cu 5%… ca sa nu se supere ca-i tai “firul” chiar asa brusc.

2 Likes

Dupa ce iti setezi un pret de baza, costul tau + % extra, poti merge pe doua variante, intalnite la mai multi provideri SaaS :

  • Pay as you go - aici bagi un % mai mare pentru tine si configurezi sistemul de billing sa faca charge la fiecare 30$ consumati de client (aici configurezi tu). Nu merge sa faci charge, opresti serviciul sau il notifici si-l mai lasi sa consume 5$, sa nu i-o tai direct.

  • Abonamente cu numar de request-uri incluse - % mai mic pentru tine, platite in avans, atunci cand aproape e consumat notifici clientul, aplici ceva similar cu ce am spus mai sus.

2 Likes

Trebuie sa ne dai mai multe detalii, depinde foarte mult de tipul clientului si cat de mult intelege ce se intampla “in spate”. In rest raspunsul la intrebarea ta e oarecum natural, la fel cum tu platesti pe request-uri la providerii tai, la fel ar trebui sa te plateasca si pe tine clientul tau (metered billing) - asta ar fi modelul cel mai “fair”, DAR in functie de tipul de client asta poate sa-i dea dureri de cap.